Feiret i champagne

-  Subarus viktigste enkeltseier noensinne, strålte teamsjefen. Petter Solberg feiret på mestervis - i champagnerus med hundrevis av japanere.

«Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke drakk mer champagne.»

Om Solberg hadde den anerkjente økonomen lord John Maynard Keynes' siste ord i bakhodet, vites ikke, men Spydeberg-gutten lot de edle dråpene løpe fritt i Obihiro etter seieren i Rally Japan.

Med to femlitersflasker med champagne dynket han seg sjøl og de mange hundre som hadde møtt fram for å hylle Japans nye folkehelt «Pettoru-san».

-  Større enn VM

-  Helt vilt. Jeg greier ikke å sette ord på hvor lettet, fornøyd og stolt jeg er. Seieren er sammen med VM-tittelen i fjor den viktigste i karrieren min. At jeg greide dette, betyr så utrolig mye for veldig mange mennesker, sier Solberg til NTB.

-  For japanerne er seier her større enn VM-tittelen min fra i fjor.

Triumfen er den åttende enkeltseieren i karrieren.

For bare to uker siden ble Solberg og kartleser Phil Mills utsatt for et kjempekrasj i Tyskland.

-  Gi aldri opp

Da måtte de to bryte et VM-løp for tredje gang i år. Men Subarus hjemmebane snudde hellet.

I Japan har Petter vært storfavoritt, og under et enormt press. Alle har ønsket en bit av den energiske nordmannen.

-  Jeg forsøkte å dempe presset litt på forhånd ved å fokusere på krasjet. Rallyet har vært slitsomt, og jeg torde ikke å tro på seier før jeg var gjennom alt. Man kan ikke tillate seg å juble før det er helt avgjort i dette gamet, forteller han til NTB.

-  En ting er viktig for folk å vite: Gi aldri opp! Det gjør aldri jeg, og til slutt blir man kronet med seier.

For familemannen Petter Solberg betyr det ekstra mye at sønnen Oliver (3) og kona Pernilla får være med på løp. Ifølge NTB fulgte de to spent med i depotet, og var først ute med å gratulere pappa Petter via sambandet.

Under «Ja, vi elsker» sto Petter og så oppslukt på sønnen, som viftet med flagget og jublet for pappa.

Oliver var ikke den eneste.

Da Petter kjørte inn til depot etter siste fartsprøve, satt han utenfor bildøren og vinket. Så ble bilen parkert, og 29-åringen strente ut til publikum. Jublende tok han hundrevis av japanere i hånden, og presset mot gjerdene ble så stort at de ga etter.

-  Perfekt rally

En kvinnelig, japansk tilhenger ble presset ut foran Solberg og falt på grusen. Petter stoppet opp, gikk bort og løftet henne opp igjen. Og som trøst ga han henne en skikkelig klem.

-  Å sammenlikne bragder er vanskelig, men dette er utvilsomt den viktigste enkeltseieren for Subaru noensinne. Utrolig at Petter greide det. Han har kjørt et helt perfekt rally, sier teamsjef David Lapworth til NTB.  VM-leder Sebastien Loeb endte på andreplass i Japan. Regjerende mester Solberg avanserte til andreplass i mesterskapet, men det kan bli vanskelig å ta igjen franskmannens forsprang på 30 poeng.

Det gjenstår fem VM-runder, fire av dem på Solbergs favorittunderlag grus. Det første går i Wales om to uker. Der ble Petter verdensmester i fjor.

Tør vi håpe på mer champagne?

FULL SPRUT: Petter Solberg og hans mange hundre hjemmefans feiret seieren i Rally Japan med champagnefest. - For japanerne er seier her større enn VM-tittelen min fra i fjor, sier Petter.