Feiret med champagne

Lasse Kjus hadde nesten gitt opp å bli best i verden på ski. I går var han sjeleglad for at han aldri ga opp.

VAL GARDENA (Dagbladet): Etter seieren i går innrømmet Kjus at han mange ganger har tenkt på å legge opp, fordi all motgangen, all sykdommen og utstyrsproblemene nesten ble uoverkommelige for en mann som nesten alltid er verdens beste så lenge alt stemmer.

- Jeg har hatt lyst til å legge opp, flere ganger. Det har gått altfor lang tid, og det har vært en tøff tid. Jeg er glad jeg ikke ga meg, sier Kjus.

- Hvordan er det å motivere seg år etter år når du stadig kommer i mål til 14. og 15. plasser?

- He, he, nei det er ikke lett. Skjønner du nå at jeg er en tålmodig mann? ler Kjus.

Og nettopp derfor var gleden så stor i går. Ikke bare hos Kjus. Men hos alle som følger alpinsirkuset på nært hold.

- Jævla godt

Men Kjus var nervøs til siste løper kom i mål. Da 50 løpere var ferdigkjørt, ville NRK ha - Å nei, ikke ennå. Ole Magnus Kulbeck har ikke kjørt. Han har start nummer 60, sa Kjus i fullt alvor.

Den unge nordmannen kjørte riktignok inn til 25. plass, men ingen var i realiteten i stand til å tukte Kjus i går.

- Jeg har aldri en god følelse før og under løp. I dag følte jeg det gikk for sakte hele veien, og jeg jobba som besatt hele veien nedover. Før løpet var jeg nervøs i hele kroppen. Som, vanlig, smiler han.

Men da seieren endelig var i boks, slapp han gleden løs. I alle fall halveis.

- Det er en jævla god følelse å vinne igjen.

- Fant posisjonen

Men det er ikke følelsen av seieren som gleder Kjus mest. Det er følelsen av endelig å få til et godt skirenn. Kjus har ikke kjørt så godt på ski siden jubelsesongen i 1998- 1999. Sist gang han seieret i en enkeltrenn i verdenscupen, var 10. mars 1999, i spanske Sierra Nevada.

- Så det var jammen på tide, sier Kjus før han legger til:

- Det som gleder meg mest, er at det fungerer på ski. Jeg greier å finne posisjonen i kjøringa helt fra start. Utstyret og skiene fungerte perfekt. Og da glir alt mye lettere.

De som kjenner Kjus godt er ikke overrasket over comebacket. Heller ikke Herman «Herminator» Maier som leder verdenscupen og ble nummer tre i går.

- Jeg gleder meg på Lasses vegne. Jeg så han kom til å bli god i år, allerede i Sölden i oktober, sier Maier til Dagbladet.

Lasse forklarer framgangen slik selv:

- Jeg har sakte, men sikkert fått tilbake selvtilliten. Alle de små tingene som ikke har fungert for meg de siste åra, har falt på plass.

- Kjus fortsetter

Kjus sa før sesongen at han garantert kom til å legge opp til våren. Men landslagssjef Atle Skårdal tror dette vil snu på det.

- Det sier seg nesten selv. Jeg tror Lasse fortsetter karrieren hvis dette fortsetter. Han elsker skilivet, og dama si da, selvfølgelig, sier Skårdal.

- Lasse tok avgjørelsen om å fortsette karrieren etter å ha kjent etter hva han vil innerst inne. For å være på dette nivået, så må man ønske det intenst.

Han har en enkel forklaring på hvorfor Kjus er tilbake.

- Han har endelig fått orden på ustyret sitt, sier Skårdal.

Kjus selv vil ikke si om han fortsetter til neste år.

- Nei, den diskusjonen tar vi til våren. Det blir nok avgjort på hjemmebane, smiler han lurt.

CHAMPAGNEFEIRING: I beste Formel 1-stil fikk Kjus smake litt champagne av arrangørene etter seieren. Men det ble med et par slurker. - Jeg skal kjøre flere renn i helga, humrer Kjus.