Feiret med kondomer

EDMONTON (Dagbladet): Når man ikke kan juble for medaljer, får man finne på noe annet å feire. Som for eksempel 36-årsdagen til idrettssjef Per Øyvind Mørk. De norske utøverne tok sjefen bokstavelig talt på senga i går.

Det har ikke vært mye å skryte av hittil i VM for den norske troppen. Marius Bakken, Aham Okeke og diskoskaster Einar Kristian Tveitå - de to første står utenfor landslaget - har overrasket positivt. Ellers har det vært bare sorgen.

Og da er tida inne for å finne på noe annet å more seg over. Som for eksempel å mobbe Mørk.

Helt bevisst gratulerte ingen sjefen med det passende etternavnet med dagen. Utøverne overså ham helt til Mørk noe fortvilet begynte å gjøre folk oppmerksomme på hva 8. august egentlig betyr for ham.

Etter den daglige halvannen times joggeturen sammen med landslagslege Jens Ivar Brox, ventet overraskelsen på rommet.

Senga full av oppblåste kondomer og ballonger - påtegnet gratulasjon og autograf fra samtlige i troppen, samt ballongkrans til å ha rundt halsen.

Kransen var for øvrig laget av en tusenkunstner utøverne traff i matsalen (som heller ville ha pins enn penger i betaling).

Betalt barnevakt

Men heldigvis, i dag kan det bli annet enn en fødselsdag å feire. Kjersti Tysse Plätzer (29) går for edlere metall enn sølvet hun vant i Sydney.

Kjersti har skreddersydd et optimalt opplegg i VM. Mamma Randi er med som barnevakt for datteren Kiara (3). I forhandlingene med Gang- og turmarsjforbundet etter OL-sølvet banket Kjersti gjennom krav om at forbundet skal betale barnevakt på utenlandsopphold. Med sølv fra Sydney rundt halsen gikk Kjersti til Gang- og turmarsjforbundet med gode forhandlingskort. Og fikk det som hun ville - til tross for at forbundet ikke har en eneste sponsor. I Edmonton går Kjersti rundt uten en eneste sponsor på klærne. De private sponsorene får hun ikke eksponere.

- I kontrakten min med forbundet står det nå at forbundet betaler barnevakt på samlinger, sier Kjersti.

Familiehygge

På plass i Edmonton er også pappa Kjell, som fungerer som faglig rådgiver. Lillebror Erik, som er blant de mest lovende kappgjengerne i landet, er hentet over for å presse Kjersti på trening. De to får økonomisk støtte fra klubben (Norna-Salhus), og har leid et hus i byen der familien samles mellom treningsøktene, akkurat som hjemme.

- Dette er kjempebra, sier Kjersti, som i morgen går for medalje på 20 kilometer.

Sterk fysisk

- Fysisk har jeg aldri vært bedre enn nå, sier Kjersti.

Det underbygger hun med en 15 kilometers test hun gjennomførte på Os like før avreise. Da gikk hun på 1.05.58 i ei konkurranseløype - ei tid som hadde tilsvart personlig rekord med 30 sekunder om hun hadde holdt samme tempo i fem kilometer til. Og normalt økes tempoet noe i siste del av marsjen.

<B>KONDOMFEST:</B> Idrettssjef Per Øyvind Mørk feiret 36-årsdagen blant kondomer og utøvere. F.v. Anne Håland-Simonsen, Kjersti Tysse Plätzer, Jim Svenøy og Gunhild Halle Haugen.