Feiret seieren

Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl feiret den historiske seieren mot IOC hjemme hos idrettspresident Kjell O. Kran til seint i går kveld.

I kveld har vi skrytt av hverandre og kost oss over denne seieren, sier idrettspresident Kjell O. Kran til Dagbladet.

Kran & co. fikk kjennskap til kjennelsen i idrettens voldgiftsrett (CAS) klokka 13.00 i går. Derfra og ut var idrettspresidenten i lykkerus i går.

Fryktet tap

Han trodde nemlig på tap.

- Jeg er ikke spesielt optimistisk av natur og fryktet at det ville gå stor prestisje i denne saken fra IOCs side. CAS er tross alt en voldgiftsdomstol som er oppnevnt av IOC, sier Kran.

Det gjorde det heller ikke enklere å gå til sak når IOCs president Jacques Rogge anmodet norsk idrett om å la være. Han mente Kran & Co ikke hadde noen sak - og at Kran måtte ha dårlige rådgivere.

- Jeg fikk mange anmodninger fra IOC om å trekke saken. Men jeg er sta, sier Kran.

Utfallet i går var derfor også en seier mot Rogge og det tungrodde systemet i IOC. For det er ingen tvil om at de følte seg motarbeidet. IOC-presidenten er invitert til idrettsgallaen på Hamar 3. januar - hvor Stensbøl & Co. håper på en formell seiersseremoni hvor Estil, Alsgaard og Skjeldal kan få overlevert sine medaljer.

Verken Kran eller Stensbøl ser likevel noen grunn til å hovere overfor Jacques Rogge.

- Men jeg kommer nok til å spørre ham om han synes jeg har dårlige rådgivere, smiler Kran.

Bjørge Stensbøl hadde en av sine aller beste dager som toppidrettssjef:

Viktig seier

- Dette er den største prinsipielle seieren jeg har vært med på. Det er tross alt ikke hver dag man slår IOC. Ingen andre har noen gang gjort det før.

Han gir Kjell O. Kran mye ros for hans stahet og vilje.

- Kran satte sin internasjonale idrettspolitiske karriere i fare. Men nå står han tilbake som den store vinneren.

- Hva betyr denne seieren i kampen mot doping?

- Dette er en historisk dag og et langt steg på veien mot å få en ren toppidrett. Dette vil skape presedens. Utøvere som blir tatt i doping mister alle medaljene i som er vunnet i mesterskapet.

Historiebøkene fra OL i Salt Lake City skal nå skrives om. Juksemaker Johann Mühlegg fjernesfra alle offisielle lister. Mühlegg var umulig å få i tale i går, men på hjemmesida si skryter han fortsatt av de to OL-gullene fra i fjor.

Kostnad: 1,2 mill.

- Mühlegg har snart sonet sin dopingdom på to år. Er han velkommen tilbake?

- Det forholder vi oss profesjonelt til. Ifølge lovens bokstav kan han vende tilbake. Da kan ikke vi si noe annet, sier Stensbøl.

Den snart to år lange saken har kostet Olympiatoppen og Idrettsforbundet 1,2 millioner kroner.