Felles front mot doping

Absurd vending i spillet om russernes eget juks.

 PUTINS HJEMMEBANE: Putin har lenge brukt idretten bevisst for å styrke sin og Russlands posisjon. Denne gangen er det viktigere å holde sammen internasjonalt enn å utfordre boikotten av Russland. FOTO: REUTERS/Aleksey Nikolskyi/RIA Novost.
PUTINS HJEMMEBANE: Putin har lenge brukt idretten bevisst for å styrke sin og Russlands posisjon. Denne gangen er det viktigere å holde sammen internasjonalt enn å utfordre boikotten av Russland. FOTO: REUTERS/Aleksey Nikolskyi/RIA Novost.Vis mer

EN terrornatt i Paris forandrer absurd nok også spillet i lekeverdenen. Der russiske myndigheter forrige uke nølende innså at det ikke lønte seg å bruke avsløringen av deres eget juks til å splitte internasjonal idrett, utelukker den storpolitiske utviklingen nå enhver form for statlig organisert obstruksjon mot den pågående opprullingen av denne svindelen:

•• Det brede internasjonale samarbeidet mot IS stopper det.

Så tett er forbindelsen mellom myndigheter og toppidrett i Russland.

HVOR nær Vladimir Putin og den øverste makten egentlig har vært jukset som ble avslørt av granskingsrapporten til Verdens Antidopingbyrå (WADA), vet vi ikke. Der det virker sannsynlig at den russiske toppledelsen før Sotsji i 2014 krevde at arrangørene selv skulle framstå rene på hjemmebane, er det ingen opplagt link mellom det å dope fram noen ekstra friidrettsmedaljer og russisk storpolitikk.

WADA-rapporten forteller om et passivt departement under sportsminister Vitaly Mutko og konkluderer med at han har hatt full kjennskap til dette sentralt organiserte jukset. Derfra opp til Putin er det likevel et tomrom for de som forsøker å fordele skylden for det som har skjedd.

NETTOPP dette tomrommet valgte Putin etter hvert å benytte seg av. Der det rett etter offentliggjøringen av rapporten virket sannsynlig at Russland ville avfeie beskyldningene som vestlig propaganda, gikk Putin sist onsdag i en annen retning. Da krevde han intern gjennomgang av jukset og lovet full åpenhet.

Dette var bakgrunnen for at styret i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) fredag fritt kunne suspendere russisk friidrett for ubestemt tid uten baktanke om russisk motboikott av for eksempel de kommende sommerlekene i Rio. Så kom terroraksjonene noen timer etter og bandt stormaktene sammen også i leken.

FOR en internasjonal toppidrett i tillitskrise og oppløsning kan dette samarbeidet radikalt endre mulighetene for å rydde opp. Det er  ikke bare friidretten som er i spill. Fotballen sliter med å finne en troverdig global ledelse, og det er all grunn til å tro at nye undersøkelser vil vise korrupsjon og maktmisbruk også i håndball og volleyball.

Stadig tydeligere tegnes et skremmende bilde av internasjonal idrett som et fristed for de som føler at de i sin lekeverden står over samfunnets vanlige normer og regler. Det store antall medlemsland i de ulike særforbundene gjør det praktisk mulig å bygge opp ulike allianser, og på det viset å kombinere personlig svik og med et politisk spill.

Dette ble tydelig i sommerens strid rundt Sepp Blatter og det internasjonale fotballforbundet (FIFA) der Putin valgte å ta den aldrende fotballsjefen under sin beskyttelse. Da ble det til slutt bare de største sponsorene som hadde midler til å stoppe ham. Penger er et språk idrettens ledere lett forstår.

INNEN den globale idretten er den internasjonale olympiske komite (IOC) alene om å ha kraft til å tøyle dette maktmisbruket. Derfor har forventningene økt til at den geskjeftige IOC-presidenten Thomas Bach skal bruke sin stadig sterkere posisjon til å rydde opp i de enkelte grenene.

Nå har han fått en storpolitisk mulighet til akkurat det.