Felles i november

Ola By Rise mener Rosenborg ikke har hatt en mislykket sesong sjøl om seriegullet glipper og RBK ikke går videre i Mesterligaen. Det mener ikke direktørene på Lerkendal.

TRONDHEIM (Dagbladet): -  Uansett hva som skjer er dette en dårlig sesong, sier Rosenborgs sportsdirektør Rune Bratseth til Dagbladet. -  Vi spiller rett og slett for dårlig fotball. For det er ikke godt nok for oss bare å vinne Tippeligaen - vi vil være best mulig.

Og:

-  Det antall poeng vi har tatt i år forteller med tydelighet at vi ikke har vært det.

Evalueringsprosessen Rosenborg 2004 starter om fire kamper. Den første og siste skal spilles hjemme i kveld og borte (2. november) mot PSV Eindhoven i Mesterligaen - de to viktigste skal spilles mot Bodø/Glimt (B) og Lyn (H). Og etter det skal alle med ansvar og bestemmelsesrett i suksessklubben Rosenborg sette seg ned og gå året etter i sømmene.

Etter det Dagbladet erfarer vil konklusjonen ende med Ola By Rises avskjed.

RBK-faktum: For dårlig

-  Jeg skjønner at media er fokusert på trenerspørsmålet og vil ha svar her og nå, sier administrerende direktør Nils Skutle. -  Det kan jeg imidlertid ikke kommentere - svaret på hvordan vi tenker oss løpet videre kommer først i november. Men fakta kommer vi ikke utenom, og fakta er at vi er for dårlige.

-  Hadde vi vært på normalt nivå, ville vi allerede hatt 55 poeng, og vært seriemestere for lenge siden.

Men Nils Skutle kan si noe om inngangen på den forestående evalueringa. Det vil si hva Rosenborg er opptatt av.

-  Er vi enige om hvor gode prestasjonene våre har vært i år, sier RBK-direktøren retorisk overfor Dagbladet. Og så svarer han: -  Ja, det er enighet om at vi har vært for dårlige. Og derfor spiller det ingen rolle om vi eventuelt slår Vålerenga på målforskjell - det forandrer ikke faktum.

-  Vi er nødt til å ta diskusjonen uansett.

I bånn for alt Rosenborg gjør ligger de berømte postulatene, klubbens filosofi og fakta. Postulat nummer én er det som forteller at «all framgang er basert på læring». Og når evalueringsprosessen starter, vil denne RBK-fundamentale setningen komme på bordet som følgende spørsmål:

-  Når vi ikke har framgang - kan det da ha noe med læringen å gjøre?

By Rise på kollisjonskurs

Ola By Rise er trener og læremester. Han er også mannen som til sjuende og sist står ansvarlig for resultatene og læreprosessen bak dem. Og når han i går ga offentlig uttrykk for at han ikke er enig med sine arbeidsgivere i hva 2004 har brakt av gleder og sorger - «Sesongen er ikke mislykket sjøl om vi ikke vinner serien og ikke går videre i Mesterligaen» - er han i trøbbel.

På toppen av at han er presset fra før.

I går begynte Ola By Rise arbeidsdagen med å sende en dementerende e-post til alle ansatte i Rosenborg. Han tok på det sterkeste avstand fra Adresseavisens konklusjon som fortalte at RBK-treneren «Åpner for egen avgang». Og bare det at han tok seg bry med å dementere noe han ikke hadde sagt - men som Adresseavisen konkluderte med på bakgrunn av et intervju de hadde med RBK-treneren - forteller en hel del om det presset Ola By Rise nå også føler innad i klubben.

Han vil så gjerne - etter 26 år i klubben vil han sannsynligvis mest av alle i sitt første år som hovedtrener.

Men:

Han får det ikke til.

Tok sjansen og tapte

Rosenborg har bygd suksessbedriften på sterke trenerpersonligheter. I Norge får du ikke tøffere fotballtrenere enn forgjengerne Nils Arne Eggen, Trond Sollied og Åge Hareide. Og fordi Ola By Rise er annerledes, roligere av gemytt og langt mer gjennomtenkt i språk og atferd - han er mest av alt sterk inni seg - vet Dagbladet at det er mange som savner en eksplosjon på Lerkendal.

Fordi det er slikt man er vant til.

-  Hadde jeg vært CV-bygger og opptatt av egen karriere, ville jeg ikke tatt jobben i 2004, sier Ola By Rise.

-  Det skyldes at den var risikofylt. Men jeg har hjertet mitt i Rosenborg - det er veldig mange flinke folk her.

-  Slik jeg ser det er det feigt å ikke ta utfordringer.

Rosenborgs evalueringsprosess vil også handle om en smule mot. Mot til å sette klubbens mål og ambisjoner over en erklært kjerneperson som har ett år igjen av trenerkontrakten, som kanskje også vinner det 13. strake seriemesterskapet og som har bidratt i hele oppbyggingsperioden. Og alle signaler som er kommet fra sportsdirektør Rune Bratseth de siste ukene, tyder på at så vil skje.

De gangene han har hatt muligheten til å verne om sin egen trener - og de har det vært mange av, det har blåst kraftig i By Rises retning i det siste - har han valgt ærlighetens vei og sagt at trenerspørsmålet vil han ikke kommentere.

Det skal Rosenborg ta på kammerset etter sesongen.

Vil ikke gi seg

I går ble det gjort ærlige forsøk på å presse kveldens mesterligakamp mot PSV Eindhoven fram i offentligheten. Som om noen brydde seg om det. Trenerspørsmålet er og blir det store temaet når RBK sliter. Og slik ble også den obligatoriske pressekonferansen en øvelse i Ola By Rises iboende vilje.

Til ikke å gi seg.

-  Jeg vil klart og tydelig dementere at jeg ikke åpner for egen avgang, sier RBK-treneren.

-  Alle er fri og uavhengig til å skrive hva de vil, men det (gå av) har jeg ikke tenkt til. Punktum. Og til de som eventuelt håper (at jeg skal gå) - jeg er betraktelig seigere enn dere tror.

-  Føler du mistillit fra Rune Bratseth?

-  Nei, jeg bruker ikke energi på det. Jeg føler vi har gjort en helhjertet, ærlig og god jobb. Men vi bortforklarer ikke den dårlige perioden, og det er mitt ansvar.

-  Men dermed ikke sagt at det er min skyld.

-  Tror du at du trener Rosenborg neste sesong.

-  Ja, jeg er RBK-trener neste sesong, sier Ola By Rise.

UNDER HARDT PRESS: Ola By Rise måtte innse at trenerspørsmålet ble det store temaet på Lerkendal i går. Sportsdirektør Rune Bratseth (bak t.v.) mener 2004-sesongen er for dårlig uansett hva som skjer den neste måneden.