«Fellesskapet som slo Brasil»

«- Og Rekseth fra Møre og Romsdal og Werder Bremen...» Selv Arne Scheie gikk bananas i minuttene etter at Kjetil Rekdal hadde scoret 2-1-målet mot Brasil i VM. Her er Rekdals egen versjon av den fantastiske begivenheten:

Kjetil Rekdal fortalte til Øivind A. Monn-Iversen


HISTORISK: En autoritet i slagstøvler. Egil Drillo Olsen ledet et lag som ga oss en øyeblikksopplevelse i VM som nesten ikke lar seg beskrive. Vi slo Brasil for andre gang på rad.


«Jeg sa det til Ole Gunnar (Solskjær) på hotellrommet før kampen: «I dag får vi straffe rett før slutt, på stillingen uavgjort. Og vi vinne.»
Ofte har jeg en anelse om hva som kommer til å skje, men det er jo ikke alltid det stemmer. Men denne gangen var jeg i hvert fall mentalt forberedt på at jeg kunne komme i fokus - på godt eller vondt. Noen ganger blir gode straffer reddet, andre ganger går elendige straffer i mål.
Jeg visste at det lå et voldsomt press på meg, men forsøkte å koble ut - og følte at jeg klarte det. Jeg har et lite ritual foran hver straffe, det har med tilløp og observasjon av keeper å gjøre. Jeg kan skyte i begge hjørner, men bestemmer meg sjelden før jeg har sett på keeperen.
Det er også viktig å vise at man har ro og kontroll. Keeperen har ingenting å tape, og har i utgangspunktet et stort psykisk overtak i en slik situasjon.
Det var først og fremst fellesskapet som slo Brasil. Men jeg legger ikke skjul på at det også var en liten personlig revansje. Etter de to første VM-kampene følte jeg at deler av kritikken mot meg var utrolig usaklig. Jeg hadde gule sko og primadonnanykker, og var både lat og overlegen. Mer feil var det umulig å ta.
Men da jeg scoret mot Brasil ble alt stille. Og plutselig var jeg liksom så mye bedre enn mange hadde gått rundt og forestilt seg. Det forteller mye om de marginene fotballen er full av, men også noe om saklighetsnivået i deler av kritikken mot oss som spiller på landslaget.
Brasil-kampen var stor der og da. Og jeg vil nok bli minnet om den så lenge jeg lever. Men jeg har lært meg at fotballen er full av opp- og nedturer. Derfor gjør jeg heller ikke Brasil-kampen til noe mer enn en fantastisk øyeblikksopplevelse.»