- Fellesstart er framtida

LAHTI (Dagbladet): Bente Martinsen synes nytenkingen i langrennssporten er positiv. - Framtida vil bestå av både sprint og fellesstart. Når de klarer å arrangere fellesstart i Lahti, kan de greie det overalt, sier Bente Martinsen etter gårsdagens andreplass i Lahti.

Hun mener jentene er mer positive til nytenking enn gutta, og tror det er bra med større variasjon, både for sporten og publikum.

- Vi må ikke være redde for å tenke nytt, og utvikle sporten videre. De nye øvelsene vil både øke interessen, og gi nye vinnere. I stedet for å bremse utviklingen, er jeg positiv til nytenkingen, sier Bente Martinsen etter å ha gått i mål 21,9 sekunder bak Larissa Lazutina på tidenes første 15 km fellesstart i verdenscupen.

Selv synes Bente at ett fellesstartrenn i året er passe i første omgang.

- Det som er synd, er at traseen i Lahti egner seg dårlig til fellesstart. I stedet for brede, slake bakker, er det alt for mye opp og ned. Særlig den første kilometeren burde løypa vært mye bredere. Kollen og Falun egner seg mye bedre, sier Bente Martinsen.

Seiershåpet i går forsvant etter bare et par kilometer. Da rykket Lazutina, og ødela all spenning om seieren.

Sjanseløs

- Jeg prøvde å følge henne, men var sjanseløs. Siden var det bare å gå for andreplassen. Rykket på andrerunden gjorde at den aldri var truet, sier Bente Martinsen.

I pulja bak spurtvant Anita Moen og tok tredjeplassen.

Helbom for Lasse
Helbom for Lasse Vis mer

- Jeg kunne kanskje gått fra dem før, men ville lage litt show for publikum, sier Anita Moen etter den sugende finishen.

Fortsatt kamp

Etter fellesstarten i går, er avstanden mellom verdenscupleder Kristina Smigun og Bente Martinsen på tredjeplass 96 poeng. Det betyr at løpet om sammenlagtseieren ikke er kjørt. Bente kan overta ledelsen etter onsdagens sprint på Karl Johan. Hvis Kristina Smigun og Larissa Lazutina ryker ut innledningsvis og Bente vinner, er hun plutselig helt på toppen.

Rennprogrammet framover taler i Bentes favør. Tre av fire gjenstående konkurranser går i klassisk stil. Onsdagens sprint på Karl Johan er også klassisk. Bente vant det tilsvarende rennet i Stockholm.

Der ble v-cupleder Smigun bare nr. 25. Kanskje faller ikke avgjørelsen om sammenlagtseieren før i v-cupfinalen i Bormio 18. mars.

Torsdag, dagen etter sprinten på Karl Johan, skal FIS`' langrennskomité ha informasjonsmøte i Holmenkollen med de aktive. Der skal de nye langrennsøvelsene diskuteres.

arne.thoresen@dagbladet.no