KRITISK: Alexander Kristoff slakter arrangøren etter en feil som kanskje kostet ham etappeseieren på første etappe av Tour des Fjords. FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpix
KRITISK: Alexander Kristoff slakter arrangøren etter en feil som kanskje kostet ham etappeseieren på første etappe av Tour des Fjords. FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Feltet kjørte feil - Kristoff slakter arrangøren

Dramatisk da arrangørfeil avgjorde første etappe av Tour des Fjords.

(procycling.no): Det ble en høydramatisk avslutning på den første etappen av Tour des Fjords. Etappen skulle avsluttes med neste års VM-runde i Bergen. Alt gikk etter planen, inntil man var på vei over Puddefjordsbroen. Egentlig skulle man ta av til høyre ved slutten av broen. I stedet ble rytterne geleidet inn i en tunnel, og man oppdaget raskt at man hadde gjort en stor feil.

Etter situasjonen var rytterne spredd over alle vidder, og de som lå først hadde plutselig havnet sist. I alt kaoset veltet flere ryttere, mens tre andre ryttere fikk en luke. Den vokste etter hvert til 30 sekunder, og til tross for klatringen over Mount Ulriken klarte ikke hovedfeltet å kjøre inn de tre.

Dermed gikk seieren til Leigh Howard fra IAM Cycling, som spurtet til først over målstreken i duell med Jesper Asselman (Roompot) på Bryggen i Bergen.

Kritisk til arrangøren

Etter etappen var Alexander Kristoff sterkt kritisk til arrangøren, og at man ikke nøytraliserte rittet.

– Vi kjører jo foran og det er ingen skilt som viser vei, og vi kjører jo rett frem, sa Kristoff til TV2 etter etappen.

– Har du noen gang opplevd maken i et sykkelritt?

– Nei, jeg har ikke opplevd det. Normalt sett ville feltet ha blitt nøytralisert om alle kjørte feil og ikke visste hvor de skulle. Dette var litt merkelig. Jeg følte egentlig at vi hadde 100 prosent kontroll. Jeg følte meg veldig sterk, men på slutten måtte vi bare kjøre alt vi hadde for å komme tilbake til hvor vi var.

– En liten skandale, konstanterte Katusha-rytteren.

Kristoff selv ble til slutt nummer 20, mens August Jensen ble beste nordmann på en imponerende tredjeplass.

Legger seg flat

Rittdirektør Roy Hegreberg la seg paddeflat, da han snakket med TV2 etter etappen.

Nå skal de gå igjennom prosedyrene i etterkant.

Inne i Bergen sentrum var det også flere unødvendige hindringer for rytterne. Busser og biler tok enkelte steder halve veien, noe flere ryttere reagerte på i etterkant.

- Det var vel det man kaller en dårlig generalprøve, sa Vegard Breen til TV2.

Resultater
1. Leigh Howard (IAM Cycling)
2. Jesper Asselman (Roompot)
3. August Jensen (Coop-ØsterHus)
4. Damiano Caruso (BMC)
5. Jonas Koch (VERVA Active Jet)
6. Andrea Pasqualon (Team Roth)
7. Bert Van Lerberghe (Topsport Vlaanderen)
8. Jereon Meijers (Rabobank Development Team)
9. Truls Engen Korsæth (Team Joker Byggtorget)
10. Alexander Kamp (Stölting Service Group)

Slik gikk det til:

Slik gikk det til: Tour des Fjords innledet med en svært viktig etappe, nemlig en ørliten generalprøve foran neste års VM i Bergen. Etter å ha startet i Osøyro skulle man kjøre en lokal runde rundt Fanafjellet. Deretter videre rundt Gullfjellet via Trengereid og Arna, til Åsane og så inn i Bergen sentrum. Her skulle man kjøre den lokale runden som skal avslutte VM om ett år. Der skulle man over det man kaller Mount Ulriken, som er en klatring på 1.5 kilometer à 6.5 prosent.

Bruddet etableres
Etter starten i Osøyro var Ken-Levi Eikeland (Team FixIT.no) til å angripe, men som vanlig er det sjeldent den første som angriper, som kommer med i bruddet. Derimot skulle bruddet etableres over den tøffe klatringen opp Fanafjellet. Med sine to kilometer, og en rekke partier opp mot 10%, var det mer enn nok til å slite seg løs fra feltet.

Klatresterke Carl Fredrik Hagen var førstemann over Fanafjellet og tok med seg fem poeng i klatrekonkurransen. Ikke lenge etter var dagens brudd etablert, med Hagen, Joseph Rosskopf (BMC), Romain Combaud (Delko) og Christian Mager (Stölting).

Tungt regnvær
Værmeldingene har vært dystre de foregående dagene, og dessverre ble det som meldt. Til tross for strålende vær på start i Osøyro tok det snart en helt annen vendig. Regnet begynte å øse ned, karakteristisk for området. Og regne, det skulle det gjøre resten av etappen.

Dagens andre bakkespurt kom etter 65 kilometer, på toppen av Gullbotn. Her var igjen Carl Fredrik Hagen tidlig frempå, men Christian Mager kom på slutten, og tok med seg det full pott og fem poeng. Dansken fikk også med seg ett poeng på bakkespurten over Fanafjellet, og dermed reduserte Mager ledelsen til Hagen til bare ett poeng, ettersom nordmannen bare tok to poeng over Gullbotn.

Over toppen på Gullbotn var bruddets ledelse på nærmere tre minutter, men skiftet frem og tilbake fra ett til tre minutter de kommende milene. I hovedfeltet tro Katusha og IAM Cycling takfast, for å beskytte sine kapteiner, henholdsvis Alexander Kristoff og Sondre Holst Enger.

På vei igjennom Sandviken, 18 kilometer før mål, var det over for bruddet. Inn mot målpassering på Bryggen i Bergen var det en innlagt spurt, og det lokale laget Team FixIT.no kontrollen. De forsøkte et opptrekk for Henrik Sandal, men rutinerte Katusha tok over initiativet 200 meter før spurten, og Alexander Kristoff kunne kontrollert ta tre bonussekunder foran en lagkamerat. Sandal ble nummer tre.

Feltet kjører feil
Da feltet kjørte over Puddefjordsbroen skulle man egentlig ta til høyre før tunnelen mot Loddefjord, men så gikk det ikke. Rytterne ble ledet inn i tunnelen, før man begynte å skjønne at man hadde kjørt feil. I front ble det full stopp, og ringvirkningene bakover i feltet førte til flere velt.

Etter hvert snudde store deler av feltet, mens enkelte tok fortauet over på riktig vei. Oppi alt kaoset fikk Jesper Asselman (Roompot), Roger Kluge og Leigh Howard (IAM) en luke på feltet.

Da de tre tok fatt på Mount Ulriken hadde de fått en ledelse på hele 30 sekunder. Nærmest fulgte en seksmannsgruppe, med Trusov (Tinkoff), Brändle (IAM), Pasqualon (Team Roth), Fortunato (Tinkoff), Phelan (Drapac) og Porsev (Katusha). 10 kilometer før mål støtet også Truls Korsæth (Team Joker) seg opp til gruppen, men feltet fulgte tett.

Over toppen på Mount Ulriken var Kluge først, foran Asselman og Howard, mens feltet tok igjen mellombruddet og fulgte omtrent ti sekunder bak.

Kristoff må kjøre selv
De tre i front kjempet svært sterkt, og Alexander Kristoffs hjelperyttere var stort sett borte. Storhaugekspressen hadde bare én mann igjen, da rytterne var over Mount Ulriken, og passerte under Haukeland Universitetssykehus med omtrent seks kilometer til mål.

Etter hvert måtte Kristoff selv ta over initiativet i hovedfeltet, for å komme à jour med bruddet, men de tre viket knapt et sekund. Nede igjen i Bergen Sentrum, da man passerte jernbanestasjonen med fire kilometer til mål, var avstanden fremdeles 15 sekunder.

Snart fikk dog Stavanger-mannen bistand fra både BMC og Tinkoff.

Likevel holdt det ikke, og de tre i front holdt til slutt unna. I Spurten var det Leigh Howard som var raskest, foran Jesper Asselman. August Jensen (Coop-ØsterHus) fulgte først i feltet, til en fin tredjeplass.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!