SMILET TILBAKE: Olaf Tufte vant i dag hans tiende internasjonale medalje, fem år etter den forrige, OL-gullet i Beijing i 2008. Veteranen har kjempet seg gjennom fem år med motgang, men føler at han endelig er i ferd med å finne seg selv igjen. Foto: Thomas Rasmus Skaug
SMILET TILBAKE: Olaf Tufte vant i dag hans tiende internasjonale medalje, fem år etter den forrige, OL-gullet i Beijing i 2008. Veteranen har kjempet seg gjennom fem år med motgang, men føler at han endelig er i ferd med å finne seg selv igjen. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Fem år etter at han gikk på en stygg smell, kan Tufte endelig smile igjen

- Det har vært en forbanna lang vei.

(Dagbladet): Olaf Tuftes (39) EM-bronse i Poznan i dag er superveteranens første pallplassering siden tredjeplassen i verdenscupregattaen i München 20. jnui 2010.

Fire år, 11 måneder og 11 dager er det gått siden han sto på en internasjonal seierspall.

Eller 1806 dager.

Sa stopp i Poznan - Da var det på tide med en pallplassering igjen, og det er er moro å vise at jeg igjen kan krangle med de jeg har vært vant til å slåss med, sier Olaf Tufte til Dagbladet.

At pallcomebacket kom nettopp i Poznan gjør opplevelsen ekstra spesiell. Det var her han røk på en forferdelig smell i verdenscupen 29. august 2009. 

Restitiusjon er ikke favorittordet til bonden fra Horten, og etter OL-gullet i Beijing i 2008 tok han seg aldri tid til å hente seg inn igjen, men fortsatte å kjøre hardt videre.

Inntil kroppen sa stopp.

- Jeg har egentlig ikke vært meg selv siden den smellen i Poznan, sier Olaf Tufte til Dagbladet.

Langt unna i fjor OL i London i 2012 endte i skuffelse og tårer. Der kom den dobbelte olympiamesteren ikke engang til A-finalen.

I EM i fjor ble han nummer tre. I C-finalen.

I VM i Amsterdam ble det også C-finale på Tufte.

Trolig har han aldri vært lenger unna verdenstoppen enn i fjor.

Var avskrevet Men 39-åringen elsker rosporten og de evige kampen mot seg selv og andre.

Og han tennes bare ekstra når han føler seg avskrevet. Det har ikke manglet på røster de siste årene.

Idrettshistoriker Tom A. Schanke mente sågar at Olaf Tufte ikke engang burde burde ha stilt i London-OL i 2012 - og mente at Tufte var ferdig etter 20 års rovdrift på kroppen.

Den tanken har ikke streifet Tufte selv.

Etter en liten tenkepause etter London-skuffelsen signaliserte han videre satsing mot OL i Rio de Janeiro i 2016 - til det som vil bli hans sjette olympiske leker - og tangering av rekorden til Ole Einar Bjørndalen, skytter Harald Stennvaag og seileren Magnus Konow.

Ti medaljer Dagens EM-bronse er et bevis på at han er i ferd med å finne tilbake til seg selv - og etter medaljetørke i mesterskap helt siden OL-gullet i Beijing i 2008, så fikk han i dag sin 10. internasjonale medalje rundt halsen.

- Jeg har ikke følt meg så bra som nå siden jeg vant OL-gullet i Beijing. Men jeg beveger meg på et eggekall hele tiden, jeg må passe på at jeg ikke faller tilbake i fella igjen, sier Olaf Tufte til Dagbladet.

Nære sølv Han var bare 21 hundredeler bak sølvmedaljen, som gikk til en annen veteran, tsjekkiske Ondrej Synek, mens EM-gullet gikk til kroatiske Damir Martin.

For Tufte er likevel følelsen av å lykkes igjen den viktigste. Og EM så han først og fremst på som viktig trening og sparring fram mot VM i Frankrike i starten av september.