Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fem dager med herlig såpeopera

Om det ender riktig galt på banen skuffer Maradona i hvert fall ikke når det gjelder underholdning.

HARDT PRESSET LEGENDE: Diego Maradona holder humøret oppe på trening med blant andre Sergio Aguero. Ved midnatt lørdag møter Argentina Peru. Foto: AP/Eduardo Di Baia
HARDT PRESSET LEGENDE: Diego Maradona holder humøret oppe på trening med blant andre Sergio Aguero. Ved midnatt lørdag møter Argentina Peru. Foto: AP/Eduardo Di Baia Vis mer

|||ALT blir ikke gull på banen med en berøring av Maradona. Der tidenes beste fotballspiller i årevis kunne løse all verdens fotballutfordringer bare ved å gå inn på gresset, er magien forsvunnet på de få meterne ut over sidelinja.

Diego Maradona som landslagstrener har foreløpig vært en suksess i de kampene som ikke har betydd noe. I en stresset avslutning på VM-kvaliken har han gjort feil som til slutt kan koste Argentina sluttspillplassen.

Men først skal vi i hvert fall ha fem dager med ståk, støy og mye moro.

MAGISK REALISME er et slitt begrep for å beskrive viktige deler av søramerikansk litteratur. Diego Maradona selv har vært den sportslige varianten av denne sjangeren helt fra han via Guds hånd med selvfølgelig mine sendte England ut av VM i 1986. Hva var nå så rart med en slik hånd midt i en stor fotballkamp?

Fortsatt leverer han de forbløffende varene i et diffust område mellom det alle andre ser og det Maradona selv opplever som sannhet.
Slik er det ikke de tre tapene på rad i VM-kvaliken som gjør at han nå ikke riktig vet hvor stas det likevel er å være trener for Argentinas fotballandslag. Ifølge Mesteren selv er det noe udefinert annet som plager ham, og som gjør at han ikke helt har bestemt seg om han blir med til Sør-Afrika neste sommer.

Og det uansett om Argentinas drar.

DET SISTE er blitt om mulig enda mer usikkert.

Den søramerikanske kvalikgruppa startet allerede for over to år siden, men avgjøres ikke før i siste runde onsdag kveld. Brasil, Paraguay og sannsynligvis Chile er klare. Til den fjerde sikre plassen er det hele fem kandidater som har klumpet seg sammen med bare tre poengs avstand. Litt over midten i denne klynga ligger Maradonas Argentina med et program i de to gjenværende kampene som gjør at enhver trener ville vært litt svett.

For ikke snakke om trenere som har sansen for alt det utenomjordiske.

ALLEREDE i morgen kommer det et spøkelse på besøk til Buenos Aires. Da stiller Peru opp på den andre banehalvdelen; et lag som for 40 år siden var i samme by i tilsvarende kamp og sørget for at Argentina aldri kom til Mexico-VM 1970.

Det er tilsynelatende ikke stort annet som tilsier borteseier i dette oppgjøret, men her gjelder det altså mer kreftene du ikke ser enn det som skjer foran øynene dine. Som for eksempel at Peru er lovet en snau million kroner på deling fra argentinernes konkurrenter om de overraskende rapper ett poeng eller tre.

Nyheten kommer fra den hjemlige sportsavisa El Bocon; «Den storkjefta» i fri spansk oversettelse, og mangler nok en bekreftelse, men Perus spillere er i hvert fall klar til å jobbe for de utenlandske oppdragsgiverne:

- Foreløpig har jeg ikke sett noe til disse pengene, men det ville ikke vært galt å motta en slik belønning, sier Perus målmann Leao Butron, før han utdyper den litt uortodokse problemstillingen:

- Jeg vil akseptere en slik gave uten problemer, fordi den ikke vil gjøre at jeg spiller dårligere.

UANSETT går det nok bra for Argentina på hjemmebane. Problemet er at bare tre poeng neppe er nok, og at den iltre lillebroren Uruguay venter borte i Montevideo i kvalikavslutningen på onsdag.

Sannsynlige resultater i alle de gjenværende kampene gir femteplass og playoff mot Costa Rica for Argentina. Bare bitte litt magi på feil baner, som for eksempel at Colombia vinner borte mot Paraguay eller at Brasil slapper av hjemme mot Venezuela i siste runde, kan sende laget rett ut av VM-kvaliken.

Da hjelper det neppe hva Maradona føler.

I DEN europeiske innspurten avgjøres alt med noe mer realisme. Da går det an å tippe utfallet omtrent slik:

• • Danmark vinner pulje 1 med minst uavgjort hjemme mot Sverige. Svenskene mister derimot andreplassen til Portugal hvis de ikke klarer tre poeng i København. Utvilsomt lørdagens kamp for oss.

• • Sveits som startet kvaliken med å tape sensasjonelt hjemme for Luxembourg, vinner pulje 2 med en ventet seier i returoppgjøret. Hellas er nærmest playoff.

• • Suverene Slovakia kan hjelpe storebror Tsjekkia til en ny sjanse fra pulje 3 med hjemmeseier mot Slovenia. Hvor lyst de har, er en annen sak. Med forventet sportsånd får tsjekkkerne andreplassen gjennom to hjemmeseire.

• • Storoppgjøret i Mosva mellom Russland og Tyskland avgjør puljeseieren. Tyskerne klarer seg med uavgjort.

• • For Spania gjelder det bare å gå igjennom kvaliken uten å avgi et eneste poeng. Bosnia kan bli klar for playoff fra pulje 5 med poeng borte mot Estland i morgen.

• • England er like suverene i pulje 6. Ukraina kan passere Kroatia på andreplass uten å ta noen poeng fra engelskmennene.

• • I pulje 7 får Frankrike sjansen til å følge etter Serbia til VM. Men må altså gå via en litt uventet ekstrarunde.

• • Garantert trivelig fest i Dublin på lørdagskvelden om Irland sikret seg det poenget mot puljevinner Italia som gir playoff.

• • Norge blir eneste puljetoer som ikke får noen ny mulighet. Nederland har vært VM-klar siden juni.

De åtte toerlagene fra Europa skal ut i hjemme/bortekamp om fire VM-plasser. Her blir trekningen seedet ut fra FIFA-rankingen, noe som betyr to grupper i som sannsynligvis vil se slik ut:

Gruppe A: Russland/Tyskland, Portugal, Frankrike, Hellas
Gruppe B: Tsjekkia, Ukraina, Irland, Bosnia.

Om svenskene slår til i morgen, havner de blant de lavest rankete lagene i gruppe B.

AVGJØRELSEN i Afrika er heller ikke klar før midt i november. Der er Ghana og Elfenbenkysten klare. Til helga er det nøkkelkamp mellom Kamerun og Togo, mens Afrika-mester Egypt kan ødelegge sjansene borte mot Zambia i Chililabombwe. I så fall er det klart for Algerie. Kontinentets femte kvalikplass står mellom Nigeria og Tunis med fordel sistnevnte.

I Nord -og Mellom-Amerika avgjøres det fort. USA, Mexico og Honduras bli klar for VM innen fem dager. Det samme gjelder vinneren av playoff-duellen mellom Bahrain og New Zealand.

Fine fotballdager uansett, men ingen får så mye ut av dem som sør-amerikanerne.

TØFF KAMP OM 4. PLASS: Argentina og Maradona er ikke på sikker VM-plass. Foto: AP/Eduardo Di Baia
TØFF KAMP OM 4. PLASS: Argentina og Maradona er ikke på sikker VM-plass. Foto: AP/Eduardo Di Baia Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling