TONY MARTIN: Vil det endelig lykkes for Katusha-Alpecin i årets Tour de France? Her fra Criterium du Dauphiné. Foto: NTB Scanpix.
TONY MARTIN: Vil det endelig lykkes for Katusha-Alpecin i årets Tour de France? Her fra Criterium du Dauphiné. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Tour de France 2017:

Fem favoritter til tempoetappen i Marseille

22,5 km tempo med start og mål på Stade Velodrome. Hvem vinner den nest siste etappen av årets Frankrike Rundt?

(procycling.no): I dag skal Tour de France 2017 avgjøres. Samtidig blir det en ellevill kamp om etappeseier i Marseilles gater.

Tempoløypa i den franske havnebyen er teknisk, og flat, utenom en knallbratt bakke på én kilometer med 9,5 % i snitt. Rytterne møter ”veggen” 14,4 km før mål. Deretter går det rett utfor, før det er flatt hele vegen til mål.

Geriant Thomas vant åpningstempoen i Düsseldorf, og ville naturligvis vært blant favorittene til å vinne også i Marseille. Dessverre for Team Sky måtte waliseren bryte etter velt på den niende etappen.

I Thomas sitt fravær er det mange som vil kjempe om seier. Vi har plukket ut fem favoritter til dagens etappe i Tour de France.

Primoz Roglic

PRIMOZ ROGLIC: Vant den 17. etappen til Serre Chevalier. Foto: NTB Scanpix.
PRIMOZ ROGLIC: Vant den 17. etappen til Serre Chevalier. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

For bare tre dager siden kunne sloveneren Primoz Roglic strekke hendene i været og juble for etappeseier i Serre Schvalier, etter å ha stukket av opp legendariske Col du Galibier.

Med det ble han den første sloveneren noen sinne til å ta en etappeseier i Tour de France.

Nå er den tidligere skihopperen på jakt etter én til. På åpningsetappen i Düsseldorf endte Lotto-NL Jumbo-rytteren på ratata, og hadde ingen sjanse til å hevde seg.

Med seier på tempo fra fjorårets Italia Rundt, samt triumf på temporittene i både Baskerland og Romandiet Rundt denne sesongen, er 27-åringen unektelig en av de største favorittene til å vinne i Marseille.

Starttid: kl. 15.59.

Stefan Küng

STEFAN KÜNG: Nummer to på åpningsetappen i Düsseldorf. Foto: NTB SCANPIX.
STEFAN KÜNG: Nummer to på åpningsetappen i Düsseldorf. Foto: NTB SCANPIX. Vis mer

Den unge sveitseren var blant favorittene på åpningstempoen i Düsseldorf, og svarte på forventningspresset med å bli nummer to.

Under årets Tour har BMC-rytteren først og fremst figurert som hjelperytter, først for Richie Porte, deretter for Greg Van Avermaet og Damiano Caruso.

Det betyr likevel ikke at kruttet er brent vekk. I sin første Tour de France har han høstet lovord. Hans kvaliteter på sykkelen lot seg også bemerke av Quick-Step Floors-laget, som skal ha nektet ham å gå i brudd.

Stefan Küng står med to VM-medaljer på lagtempoøvelsen i en alder av 23 år. Denne sesongen har han vunnet det sveitsiske mesterskapet, og ble nummer to på begge tempoetappene i Sveits Rundt.

Starttid: kl. 15.17

Tony Martin

TONY MARTIN: Vil tyskeren endelig lykkes under årets sesong? Foto: REUTERS/Benoit Tessier
TONY MARTIN: Vil tyskeren endelig lykkes under årets sesong? Foto: REUTERS/Benoit Tessier Vis mer

Det er uunngåelig å nevne den regjerende tempoverdensmesteren som en av favorittene til å vinne den neste siste etappen av årets Tour de France.

Tyskeren lyktes ikke på hjemmebane i Düsseldorf. Nå vil han ha revansj.

Lite har lyktes for Katusha-Alpecin under årets Tour de France. Det ble ikke gult på Martin, opptrekket har ikke fungert, og til slutt gikk Alexander Kristoff i bakken.

Nå kan Der Panzerwagen reise kjerringa. Denne sesongen står 32-åringen fra Cottbus uten seire. Tre ganger har han blitt nummer to, i Algarve, Belgia Rundt og Critérium du Dauphiné.

Han er definitivt kapabel. Spørsmålet er om tyskeren har det lille ekstra som trengs for å vinne på samme sted som Kjetil Rekdal senket Brasil i 1998.

Starttid: kl. 14.56.

Chris Froome

CHRIS FROOME: Skal han få sin første etappeseier under årets Tour? Foto: (AP Photo/Peter Dejong)
CHRIS FROOME: Skal han få sin første etappeseier under årets Tour? Foto: (AP Photo/Peter Dejong) Vis mer

Mye skal gjøres for at den kenyanskfødte briten ikke vinner sin fjerde Tour de France. Uten seier på dagens tempo i Marseille blir dette likevel første gang Froome vinner det prestisjetunge rittet, uten å vinne en etappe på vegen til Paris.

Team Sky-rytteren har vist bedre og bedre form undervegs de siste tre ukene, noe som ifølge briten selv skal ha vært planen hele tiden. Etter fjorårets forsmedelige nederlag i Spania Rundt var ønsket å forsinke toppformen en uke eller to, for å gjøre storeslem i 2017.

I både 2016 og 2013 vant han tempoetapper mot slutten av Tour de France. Naturligvis er briten en av rytterne i feltet som best tåler tre ukers innsats.

På åpningstempoen i Düsseldorf ble Froome nummer seks på våte veger. Spørsmålet er om han tar like store sjanser på de svingete vegene i Marseille for å ta med seg rubbel og bit hjem til Monaco.

Starttid: kl. 17.04.

Vasil Kiryienka

VASIL KIRYIENKA: Jernmannen fra hviterussland. Foto: NTB Scanpix.
VASIL KIRYIENKA: Jernmannen fra hviterussland. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Man vet aldri helt hva man får av den knallharde hviterusseren Vasil Kiryienka. Under årets Tour de France har han derimot sett ut som en million dollars.

På åpningstempoen i Düsseldorf smalt den tidligere tempoverdensmesteren til med en tredjeplass, kun slått av Küng og Thomas.

Etter det har han vært hjelperytter deluxe for kaptein Chris Froome.

Sammen med Christian Knees og Luke Rowe har hviterusserens ansvar først og fremst vært de flatere partiene av etappene. Kiryienka har likevel vist seg kapabel til å sitte med langt opp i de hardeste stigningene, noe som vitner om meget god form.

Den rutinerte 36-åringen står med tre etappeseire i Giro d’Italia, og én i Vuelta a Espana. Nå har Kiryienka en gyllen mulighet til å bli en del av den eksklusive klubben med triumf fra tre av tre Grand Tours.

Starttid: kl. 14.43.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!