Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fem ganger om dagen tar Høgmos betrodde spiller fram bønneteppet

Omar: - Det betyr mye for meg.

FOTBALL OG RELIGION:  Omar Elabdellaoui har 12 A-landskamper for Norge. Som for mange fotballspillere er troen viktig for ham. Foto: NTB Scanpix og Privat
FOTBALL OG RELIGION: Omar Elabdellaoui har 12 A-landskamper for Norge. Som for mange fotballspillere er troen viktig for ham. Foto: NTB Scanpix og Privat Vis mer

Aserbajdsjan - Norge klokka 18.00 i kveld

BAKU (Dagbladet): Fast plass på Olympiakos, og spill i Champions League. Bankers på landslaget. Stabilt god. Og som troende muslim har Omar Elabdellaoui (22) alltid med seg et bønneteppe.

- Det blir spørsmål. Noen er selvsagt nysgjerrige. Men alle spillerne respekterer hverandre høyt. Det gjelder også troen, sier høyrebacken, som er  i Aserbajdsjan med landslaget denne helga.

Akkurat nå spiller ingen nordmann fotball på høyere nivå enn Omar. Med elleville supportere i ryggen, ligger Olympiakos på 2. plass i gruppe A i Champions League. Bare fjorårets finalist - Atlético Madrid - er foran. På de to siste plassene følger Juventus og Malmö.

- Hadde han ikke vært så ydmyk, ville det vært mer blest rundt Omar. Men vi har en stjerne i Champions League, og det gjør meg stolt, forteller landslagskollega Tarik Elyounoussi.

- Journalistene gjør jobben sin, jeg min. Fokuset mitt er på neste landskamp, og at vi kvalifiserer oss til EM, sier Omar til Dagbladet.

126. plass Aserbajdsjan er motstander i EM-kvalifiseringen i dag. Landet ligger helt øst i Europa, og er ikke mest kjent for fotball, med 126. plass på FIFA-rankingen.

Men onsdag denne uka skjedde det noe som fikk enkelte eksperter til igjen å tvile på «Prosjekt Høgmo». Norge tapte 0-1 for Estland på Ullevaal. Også spillerne var fortvilet etter privatlandskampen.

- Det er ikke sånn vi skal framstå. Spillerne bærer ansvaret. Det var en veldig svak prestasjon, spesielt i 1. omgang. Aggressiviteten var borte. Vi var ikke farlige nok, analyserer Omar.

- Men reiser vi oss på søndag, og spiller som vi kan, blir det bra igjen.

Takknemlig Fortsatt er det et stykke igjen til EM. Men Omar elsker utfordringene og ingrediensene i livet. Adresse Aten. Solrikt klima. Olympiakos. Landslaget.

Karrieren startet i Sagene IF i Oslo. Siden har turen gått innom klubber som Manchester City og Eintracht Braunschweig. I sommer havnet han i Hellas, etter at trener Michel personlig hadde pekt ham ut.

I Olympiakos er det fotballkultur. Hjemmebanen Georgios Karaiskakis koker når lagets greske guder er i aksjon.

Klubben ligger to poeng bak serieleder PAOK. Sesongen er ung. Men laget har ikke minst imponert i Champions League. Spille, eller ikke spille? For Omar er ikke dette et tema. Han spiller. Uansett.

- Jeg er utrolig takknemlig. Og jeg blir bare sulten på mer. Mange lurer på hvordan store spillere kan gjøre det bra i kamp etter kamp. Men med suksess blir du bare enda mer motivert, sier han.

Fem ganger Men 22-åringen har på ingen måte tatt av. Han kjenner sitt ståsted. Fem ganger om dagen tar Omar fram sitt bønneteppe, også når landslaget er på tur.

Som mange fotballspillere er han troende. Troende muslim.

- Det betyr mye for meg. Det gir meg en ren og fin livsstil. Jeg ber til faste tider, og får ro i sjelen, forteller backen med marokkanske røtter.

GIR JERNET:  Omar Elabdellaoui (liggende) i aksjon for den greske storheten Olympiakos. Foto: NTB Scanpix
GIR JERNET: Omar Elabdellaoui (liggende) i aksjon for den greske storheten Olympiakos. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Får du gode svar?

- Alt er gode svar. Det er ikke sånn at jeg bare er takknemlig når det går bra. Jeg er takknemlig hele tida. Jeg er takknemlig for livet. For familien. For venner. For alt.

Han fortsetter:

- Det er mange gode muslimske fotballspillere. De takker gud før og etter kamp. Men jeg har ingen forbilder, jeg står på egne bein. Jeg har det veldig bra med religionen min.

Ramadan - Hva med fastemåneden ramadan: Skaper ikke den utfordringer for en fotballspiller?

- Det er utfordrende for noen. Men dette sitter mentalt. Jeg har vært gjennom ramadan flere ganger. Sier du til deg selv at dette klarer du, så går det greit, påpeker Omar.

- Selvfølgelig kan du bli sliten. Og du må ta ekstra vare på kroppen din. Det er lettere å få skader når du ikke spiser og drikker.

På samme måte som religion, handler fotball om tro.

- Vi har et klart mål om å ta tre poeng mot Aserbajdsjan, sier landslagtrener Per-Mathias Høgmo.

Omar merker hardkjøret etter mange kamper, men er klar.

Rundt klokka 19.50 i kveld vet vi mer. Om Omar og Norge er på vei til EM i Frankrike om to år.

KOMPISER:  Tarik Elyounoussi (t.v.) skryter av Omar Elabdellaoui. Foto: Bjørn Langsem
KOMPISER: Tarik Elyounoussi (t.v.) skryter av Omar Elabdellaoui. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling