Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fem grunner til at Atlético Madrid kan vinne Champions League

Diego Simeones manglende trofé.

 TAR OPP KAMPEN:  Atletico har vist hva de duger til de siste årene med en ligatittel og Champions League-finale. Nå er de klare for å ta det siste steget i sistnevnte. Foto: AP Photo/Daniel Ochoa de Olza/NTB Scanpix.
TAR OPP KAMPEN: Atletico har vist hva de duger til de siste årene med en ligatittel og Champions League-finale. Nå er de klare for å ta det siste steget i sistnevnte. Foto: AP Photo/Daniel Ochoa de Olza/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Atlético Madrid er atter en gang klare for å sjokkere Fotball-Europa. Bare denne gangen går de for å nå toppen.

Det første møtet med PSV i åttedelsfinalen endte 0-0.

Bayern München, Real Madrid og Barcelona er de tre store favorittene til å vinne finalen på San Siro i mai. Men Diego Simeones lag kan ikke avskrives. I 2014 ble det et surt finaletap mot byrivalen Real, nå kan de vinne hele turneringen. Og er her hvorfor.

1. Fryktet forsvar Hvis du tar en titt på Atléticos resultater denne sesongen, vil du se fryktelig mange nuller. Og mesteparten illustrerer motstanderens scoringer. Det fryktede Atlético-forsvaret har bare sluppet inn elleve seriemål denne sesongen — 0,44 per kamp.

På seks gruppespillskamper i Champions League slapp de inn tre. I 23 av 37 kamper denne sesongen har de holdt nullen. Bare fire ganger har en motstander klart å score mer enn en gang. Det bunnsolide forsvarsspillet er en miks av individuelt talent og disiplin. Diego Godin er en av verdens beste midtstoppere, Jose Gimenez en av de mest lovende og Jan Oblak har vist et stort potensial mellom stengene.

Men i bunn og grunn er det sterke forsvarsspillet et resultat av kollektivet. Simeones lag har evnen til å slite ut motstanderen med sin energi, aggressivitet og konstant press. Det er kanskje ikke det mest underholdende, men det er effektivt når det kommer til å drepe kamper og begrense kreative motspilleres rom.

For å vinne fotballkamper må man score mål. Mot Atlético er det lettere sagt enn gjort.

2. Angrepstalent Nå kan det virke som at alt Atlético handler om er å tette igjen bakover. Det er langt fra sannheten. For foran det solide forsvaret opererer flere ekstremt talentfulle angrepsspillere. Simeone har flere strenger å spille på avhengig av motstander og kampbildet.

Antoine Griezmann har utviklet seg til å bli en av Europas fremste spisser. Den franske landslagsspilleren har scoret 19 mål på 34 kamper denne sesongen. Fernando Torres og Luciano Vietto, som slo gjennom med Villareal i 2014/15 har begge måtte tåle mye benketid, mens Koke, Yannick Ferreira Carrasco, Angel Correa og Oliver Torres alle har bidratt.

Madrid-klubben har spilt 4-4-2, 4-3-3 og 4-2-3-1 denne sesongen. Mangfoldet av formasjoner har gitt ulike spillere sjansen når det passer dem best.

3. Verdens beste manager? Den moderne fotballen har fått fram noen superklubber, som er større enn alle andre. Så også supermanagere. Carlo Ancelotti, Pep Guardiola og José Mourinho har de siste åra rotert mellom noen av verdens største klubber. I Madrid er situasjonen en annen. Simeones lojalitet kommer til å holde han på Vicente Calderon. Kanskje kommer det en exit. Tidligst i 2017.

For hvis vi ser på hva Simeone har oppnådd med Atletico er det ingen tvil om han hører hjemme i toppsiktet. Hvis vi måler Simeone etter hva man kan forvente og hva han har skapt, går Simeone ut med toppkarakter.

I en tett Champions League-batalje kan mannen kledd i svart på sidelinjen være forskjellen på tap og seier.

4. Underdog Da Atletico gikk helt til topps i La Liga i 2013/14, hadde de et snitt på 48,9 ballbesittelse per kamp. Da Barca vant i fjor var snittet på 59 prosent. Atlético er mest komfortable når de vente på motstanderen før de kjører på for fullt så fort de vinner ballen.

 FORSVARSSJEF:  Diego Godin. Foto: EPA/JUANJO MARTIN/NTB SCANPIX.
FORSVARSSJEF: Diego Godin. Foto: EPA/JUANJO MARTIN/NTB SCANPIX. Vis mer

Etter hvert som Atléticos stil har blitt kjent, har det blitt vanskeligere å gjennomføre kampplanen. Motstanderen gir bevisst Atlético mer ball og strammer til bakover. Det har vært kamper denne sesongen hvor de ikke har funnet seg til rette. Som borte mot Astana (0-0).

Men i utslagsrundene i Champions League møter man ikke lag som kjemper for å berge plassen eller bare en plass på øvre halvdel. Det er klubber som dominerer i sitt hjemland. Klubber som liker å styre kampene og ha ballen. Det vil gi Atletico muligheten til å spille som de vil, nemlig som en underdog.

5. Cuplaget Ligagullet er uten tvil Simeones største triumf i den spanske hovedstaden. Samtidig kan man si at klubben er mer egnet for suksess i cup enn serie. De vant Europa League 2012, Copa del Rey i 2013 og nådde Champions League-finalen i 2014.

Utslagsrunder med hjemme/borte-oppgjør passer dem som hånd i hanske. Å ta seg helt til topps denne sesongen er langt tøffere en tidligere. Men Atlético har vist gjennom åra at de stadig kan overraske. Atlético Madrid er et mareritt å møte.

 VERDENS BESTE?  Diego Simeone har tatt Atletico til nye høyder. Foto: AP Photo/Oscar del Pozo/NTB Scanpix.
VERDENS BESTE? Diego Simeone har tatt Atletico til nye høyder. Foto: AP Photo/Oscar del Pozo/NTB Scanpix. Vis mer