BOM: Cristiano Ronaldo har ikke scoret mye i EM. Foto: REUTERS/Yves Herman
Livepic
BOM: Cristiano Ronaldo har ikke scoret mye i EM. Foto: REUTERS/Yves Herman LivepicVis mer

Fem grunner til at Ronaldo har mislyktes i EM

Til tross for at Portugal har gått videre til utslagsrundene i EM 2016 har det ikke vært Ronaldos sommer. Thore Haugstad ser på hva som har gått galt for superstjernen.

(FourFourTwo) Kommentar: Wales kan trygt møte Portugal i visshet om at Cristiano Ronaldo kan få 17 målsjanser og fortsatt ikke scorer. Om Chris Coleman vil stole på det før semifinalen er tvilsomt, men statistikken betegner frustrasjonen Ronaldo har opplevd i EM til nå.

Den 31 år gamle kapteinen er ikke fremmed for å ta sjanser, men to mål på 36 forsøk har vært sløseri. Den eneste kampen han har scoret eller hatt en målgivende pasning var mot Ungarn.

Noen kalte ham en redningsmann etter å ha skaffet Portugal 3-3 utligningen de trengte for å gå videre, men denne «redningen» hadde ikke vært nødvendig dersom han ikke hadde bommet på flere gode sjanser og kastet bort en straffe – som resulterte i uavgjort mot både Island og Østerrike.

Flaksen har ikke endret seg i utslagsrundene. Selv om Ungarn-triumfen plasserte ham på andreplass over flest mål i EM-sammenheng i gjennom tidene med sine åtte mål (førsteplassen har Michel Platini med ni mål) var han tannløs mot Kroatia. Kampen mot Polen var ikke bedre. Dette er en mystifiserende form for en spiller som har vunnet Ballom d'OR tre ganger, som scoret 35 mål i La Liga og 16 i Champions League i forrige sesong.

1. Ingen spisser i nærheten

En faktor kan være dynamikken i Portugals angrep. I Real Madrid har Ronaldo blitt vant til å angripe boksen fra venstre som del av en 4-3-3 formasjon. Dette er plassen han foretrekker, der ser han spillet foran seg og kan planlegge løpene sine. Tidligere Blancos-manager Carlo Ancelotti foretrakk 4-4-2, men byttet til 4-3-3 etter at Ronaldo hadde vært misfornøyd som fast spiss.

I en 4-4-2 formasjon ville han i så fall hatt en partner. I Real gjør Karim Benzema flere løp som får forsvaret ut av balanse og dermed skaper rom for Ronaldo. Et klassisk trekk involverer franskmannen som sprinter bredt ut i banen mens partneren stormer inn i rommet for å avslutte.

I Portugal er det sjeldent Ronaldo opplever slik service. Portugal har lenge manglet flere kvalitetspisser, noe som har fått trener Fernando Santos til å bruke Nani som en slags Benzema, løpende rundt mens han prøver å hjelpe Ronaldo. Effekten er ikke det samme.

Mot Kroatia fikk Ronaldo kun motta to pasninger innenfor 16-meteren, mens mot Polen endte han opp med å vente på innlegg i stedet for å angripe dypt i banen. Dette gjorde ham lett å dekke og (til tross for at han fikk sjanser) ville han vært mer synlig med en kvalitetspiss ved sin side.

2. Han er avhengig av service

MOT UNGARN: Den eneste kampen han har scoret i under EM. Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO 
MOT UNGARN: Den eneste kampen han har scoret i under EM. Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO  Vis mer

Enda en del av Ronaldos utvikling som spiller: Mange har lagt merke til forvandlingen fra en tynn driblefant til en mektig avslutter, noe som reduserer hans kapasitet for individuell utmerkelse.

I EM har han gjennomført 2 driblesesjoner på fem kamper. Spillet hans består nå av å bytte mellom enkle pasninger dypt i banen og raske bevegelser i boksen, noe som gjør instinktet for å avslutte på mål lettere. Selv ute av form er det ingen som klarer å unngå å bli dekket som Ronaldo.

Så om han får gode pasninger følger målene. Når han ikke får det er han ute av stand til å gjøre noe med det.

I motsetning til Lionel Messi eller Gareth Bale er det sjeldent Ronaldo går ned i banen og dribler seg forbi spillere eller setter opp angrep.

Kvaliteten blant lagkameratene er lavere i Portugal enn Real. Dette holdt han tilbake mot Kroatia hvor han kun ble registret med et skudd på mål. Får han ikke ballen der han ønsker er det ikke uvanlig at Ronaldo viser sin frustrasjon over lagkameratene - noe som har skjedd flere ganger i sommer.

3. Dårlig selvtillit

Selvtillit kan ikke unngås. Alle er avhengig av det og Ronaldo har vært en skygge av seg selv i sommer. En ting er å bomme på straffe eller styre headinger på utsiden av stanga (noe som skjedde i gruppespillet), det er en annen ting å bomme med flere meter på mål eller å sparke ut i lufta da han får servert en gylden sjanse som mot Polen.

De beste spillerne setter sin lit til instinktet i slike situasjoner og Ronaldo har fremstått nølende. Bomskuddene hans virker unaturlige.

Ronaldo er ikke immun mot dårlige perioder. Tilbake i september hadde han en liten tørkeperiode på tre kamper som førte til en oppvisning av sløseri.

På hjemmebane mot Malaga hadde han 14 sjanser. Fansen på Santiago Bernabeu trodde ikke sine egne øyne, det gjorde ikke Ronaldo heller. Han ristet på hodet da sjanse etter sjanse endte målløse. Merkelig nok var den kampen en av tre hvor Ronaldo hadde flere enn ti sjanser – i alle tre kampene stod han igjen målløs.

4. Middelmådige avslutninger

Et punkt som er verdt å undersøke er om Ronaldos avslutninger har blitt mindre truende.

De 35 målene virker imponerende, men det tok ham 227 forsøk – det er 45 flere sjanser enn noen andre i de fem beste europeiske ligaene. Hvis vi kun tar med forsøk innenfor 16-meteren (og dermed luker ut håpefulle langskudd) står han igjen med 130 sjanser: det er ni flere enn Gonzalo Higuain på andreplassen.

Denne statistikken viser at Ronaldo hadde et gjennomsnitt på 3.71 skudd innenfor 16-meteren per mål. Det er lite effektivt om man sammenligner med de statistisk beste denne sesongen: for eksempel Luis Suarez som hadde et gjennomsnitt på 2.6.

Tallene viser til sløseri selv etter Ronaldos standard. Gjennomsnittet på 3.71 er det nest dårligste gjennomsnittet han har hatt i sin Real-karriere (kun 2013/2014 sesongen med 3.84 er dårligere). Det beste gjennomsnittet han har oppnådd er 2.40 og kom i sesongen 2014/2015.

Denne observasjonen er selvsagt ikke en vanntett teori og betyr ikke nødvendigvis at Ronaldo er oppskrytt, men det er en fin kontekst på hvorfor formen er som den er.

5. Humørsvingningene

Opphopingen av alt det negative kan påvirke alle og Ronaldo har sett misfornøyd ut i sommer.

I tillegg til sine utbrudd på banen har han vært sutrete utenfor banen. For eksempel da han kritiserte Island eller da han kastet mikrofonen til en portugisisk journalist ut i sjøen. Slik oppførsel gjør neppe presset noe lettere.

På den andre siden scoret Ronaldo to ganger etter den hendelsen og han går sjeldent tre kamper uten å score.