Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fem hoppfall vi husker ekstra godt

Hoppsporten er full av fall og uhell. Her er fem vi husker godt:

1 Bjørn Einar Romøren, Norge

Englevakt da skia forsvant. Et av skihistoriens styggste fall, slo NRKs hoppekspert Arne Scheie fast etter Bjørn Einar Romørens vanvittige luftetur i Val de Fiemme i januar i år. Det lugget først til i tilløpet, og i samme øyeblikk som Romøren lettet fra hoppkanten mistet han den ene skia. Romøren svevde hjelpesløs i lufta, før han krasjlandet og falt kast i kast nedover bakken. Han ble liggende urørlig, men hardhausen reiste seg snart. Til alt hell kunne han gå ut av bakken ved egen hjelp. Romøren falt også i førsteomgang av rennet, og dermed hadde bindingen fått seg en smell. Rennet endte med norsk dobbelseier.

2 Kent Inge Johanssen, Norge
Kunststykket gikk verden rundt. Sportsklippet «Play of the Day» på CNN blir vanligvis hentet fra basketball i NBA eller ishockey i NHL. En dag i 1996 var det alltid spektakulære klippet hentet fra NM i hopp i Meldal. Etter et renn i Kløvsteinbakken, der både Tommy Ingebrigtsen og Roar Ljøkelsøy falt, var det Kent Inge Johanssen som stjal overskriftene.Han landet på 110, meter i 1. omgang, men mistet den ene skia i landingen. Den tidligere juniorverdensmesteren holdt hodet kaldt på en mirakuløs måte. I full fart stod han på beina på en ski gjennom overgangen og forbi fallgrensen. Til slutt endte han på fjerdeplass.

3 Jan Mazoch, Tsjekkia
Havnet i kunstig koma. I januar i fjor hoppet Jan Mazoch fra Tsjekkia i Zakopane i Polen. Det skulle bli en luftetur han aldri glemmer. I det Mazoch tok av fra hoppkanten kom ei vindkule. Mazoch mistet kontrollen og tippet rundt. Han traff kulen med hodet først, og ble slengt bevisstløs nedover unnarennet. Fallet var det styggeste på mange år. Mazoch fikk hevelser i hjernen etter fallet og holdt i kunstig koma. Andreomgangen ble stoppet, så ironisk nok endte Mazoch på 15. plass. Hans beste renn i verdencupen. Mazoch kan i dag endelig konkurrere igjen. Han er barnebarn av OL- og verdensmester Jirí Raška.

4 Ole Gunnar Fidjestøl, Norge
Falt med OL-fakkelen. Ole Gunnar Fidjestøl trivdes aller best i de største bakkene, der det var som farligst. To ganger vant han i mammutbakken i Harrachov og en gang i Planica. I 1988 ble han verdensmester i skiflygning i Oberstdorf. Året før hoppet han 190 meter uten v-stil. I 1994 ble den sympatiske hopperen valgt ut til det ærefulle oppdraget å hoppe med OL-fakkelen under åpningssermonien på Lillehammer. To dager før åpningen gikk det galt under et prøvehopp. Fidjestøl falt dramatisk og ble alvorlig skadet. Han våknet på sykehuset. Likevel var tøffing til stede og så OL-åpningen.

5 Wolfgang Loitzl, Østerrike
På rumpa ned tilløpet. Wolfgang Loitzl har hoppet i verdenscupen i over ti år. Tross 15 verdenscup seire og fire VM-gull i laghopp, er det et håpløst og svært komisk fall han huskes for. I Zakopane i 2004 forsøker han lirke seg ut på bommen. Da skjer det. Østerrikeren setter fast skoen i bommen. I et forsøk på å komme løs mister han balansen. Dermed sklir Loitzl hjelpesløst nedover tilløpet med rumpa først. Han greide å bremse akkurat tidsnok for ikke å falle ned fra hoppet. Etter å ha krabbet opp igjen, og sporet var reparert, fikk Loitzl en ny sjanse. Det endte med 31. plass, 1,3 poeng unna finale.

• Har du ei sportsliste? Her sender du den inn til Sportmagasinet!

FALT I ITALIA: Bjørn Einar Romøren mistet skia på hoppkanten i Val di Fiemme.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media