Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL i Pyeongchang: Magnus Kims nedtur

Fem meter ved siden av Sundby sto norsk-koreaneren og gråt etter femmila

Vinter-OL på hjemmebane i Pyeongchang ble ikke som Magnus Kim (19) hadde drømt om. På femmila var han så oppgitt at han rev av seg skiskoen og druste den i bakken. Så kom tårene.

TÅRER: Hjemmehåpet Magnus Kim, eller Magnus Bø som det står i det norske passet, klarte ikke å holde tårene unna etter femmila. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TÅRER: Hjemmehåpet Magnus Kim, eller Magnus Bø som det står i det norske passet, klarte ikke å holde tårene unna etter femmila. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Iivo Niskanen fikk sin velfortjente hyllest og jubel da han gikk inn til et fabelaktig OL-gull på femmila i et skirenn som han selv gjorde knalltøft. Niskanen var dagens store mann.

Også 19-åringen som gikk inn til 47. plass, hjemmehåpet Magnus Bø, som konkurrerer under navnet Magnus Kim, fikk rikelig med applaus fra publikum. Vertsnasjonen forsøkte å løfte fram sin beste langrennsløper, men norsk-koreaneren var ikke fornøyd.

Kim var så forbannet på eget utstyr etter femmila at han rev av seg sin høyre skisko, som ble ødelagt tidlig under femmila, og druste den knallhardt ned i bakken.

- Heftig

Etter målgang kom tårene i mixed zone. Noen meter ved siden av der Martin Johnsrud Sundby og de norske herrene avga sine intervjuer etter femmila, sto Magnus Kim med skjelven stemme og tårer som trillet nedover kinnene.

- Det har vært veldig spesielt. Det har vært en heftig opplevelse. Det er utrolig å kjenne på all støtten jeg har fått fra folk her. Det har vært en uforglemmelig opplevelse, sier Kim til Dagbladet.

- Det er noe jeg har sett fram til i så mange år. Derfor er det spesielt å tenke på at det er ferdig nå.

UHELDIG: Magnus Kims høyre skisko ble ødelagt under femmila. Det skapte mye frustrasjon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UHELDIG: Magnus Kims høyre skisko ble ødelagt under femmila. Det skapte mye frustrasjon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Følelsesladd

- Hva er det som gjør dette så emosjonelt?

- Det er litt av hvert. Det er veldig mye akkurat nå. Det er ferdig. Jeg fikk det ikke til som jeg håpte, om du hadde spurt meg for et halvt år siden. Men slik sesongen har vært, kan jeg ikke klage så mye heller, sier 19-åringen.

- Nå er jeg ferdig med dette kapittelet i livet mitt. Det er spesielt. Jeg synes tilskuerne her har vært veldig ivrige og heiet mye på meg. Så er det kanskje litt rart at de reiste hjem før sprintfinalene, fordi jeg røk ut. Men jeg synes det har vært bra trøkk.

Ødela utstyret

Dagens femmil ble et mareritt for langrennstalentet, som har norsk far og har bodd over halve livet i Norge.

- I dag var det veldig synd at høyreskoen min knakk underveis. Det gjorde at jeg ikke kunne gå for fullt. Jeg måtte gå forsiktig for å unngå å ramle. Jeg ramla likevel ved første skibytte, på grunn av skiskoen. Derfra og ut måtte jeg være på vakt, spesielt i svinger, for å unngå at skoen falt ut av bindingen, forteller Kim til Dagbladet.

- Hvordan ble høyreskoen ødelagt?

FERDIGSKREVET: OL på hjemmebane er over for Magnus Kim. Neste sesong vurderer han å representere Norge i stedet for Sør-Korea. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FERDIGSKREVET: OL på hjemmebane er over for Magnus Kim. Neste sesong vurderer han å representere Norge i stedet for Sør-Korea. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Skoen hadde en liten skade fra før, som forverret seg. Treneren min hadde klar en høyresko ute i løypa, i tilfelle jeg måtte bytte. Jeg tror jeg kunne ha gått to minutter raskere med en bedre sko. Jeg kunne for eksempel ikke gå fiskebein, sier Kim.

Hans største mål i OL var å nå en kvartfinale på sprinten, men det gikk bare nesten.

Vurderer Norge

19-åringen, som vant ungdoms-OL på Lillehammer i 2016 og tok to sølv bak Johannes Høsflot Klæbo i junior-VM samme år, fortalte Dagbladet før OL at han etter vinterlekene i Pyeongchang ville gjøre en vurdering på om han skal representere Norge i stedet for Sør-Korea i framtiden.

- Har du bestemt deg nå?

- Det er nesten bestemt, men det er ikke offentliggjort. Det er noe jeg må tenke litt på framover. Det må bestemmes før den nye FIS-kalenderen kommer ut. Da må jeg velge en av nasjonene, sier Kim.

- Det er fortsatt aktuelt å gå for Norge?

- Ja, det er noe jeg tenker på, men vi får se. Jeg er også opprinnelig skiskytter, så det er en mulighet å gå den veien også.

​Dilemmaet

Fordelen han i dag har med å gå for Korea, er at veien til mesterskap er enklere og at han kan velge akkurat hvilke renn han vil gå.

Ulempen er at 19-åringen må trene alene og ikke får dra nytten av å være en del av verdens beste langrennslandslag, matche seg med verdens beste langrennsløpere og utnytte norsk langrenns unike kompetanse.​

- Hvorfor har ikke du tatt nye steg denne sesongen, tror du?

- Det har vært en del forandringer i år, med mer høyde og reise og satsingen alene, uten noe særlig med lagkamerater. Det er nok en forklaring. Hva som er mest negativt, er vanskelig å si. Men jeg tror det er en fordel å være i et lag med god stemning og solid matching, hvor man kan lære av hverandre.

- Tror du det hadde vært enklere for deg å ta nye steg som en del av det norske landslaget?

- Ja, jeg tror det hadde vært enklere om jeg var på junior- eller rekruttlandslaget. Det hadde vært lettere å satse og holde et høyere trykk. Når man får matching, vet man bedre hvor man står. Det har ikke jeg visst gjennom sommer og høst, sier Kim.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!