Fem mill. i formue

Anja Andersen (30) hadde for halvannet år siden en formue på drøye 4,8 millioner norske kroner, ifølge skattelikningen for Oslo. Og selv om hun nå går over fra å være verdens beste og best betalte håndballspiller til en relativt usikker framtid som trener, har Anja sikret seg økonomisk.

Det meste den danske håndballdronningen har tatt i de siste årene er blitt til gull. Både bøker, videoer, håndballskoler, Anjas Dream Team og autograf-seanser i butikksentre er blitt en økonomisk suksess. Anja Andersen har vært håndballspiller på toppnivå i elleve sesonger. De første årene måtte hun ha en jobb ved siden av håndballen for å klare seg økonomisk, blant annet i et revisor-firma i Oslo i 1990-91.

Men etter hvert ble det mer og mer penger i kvinnehåndballen. Ikke minst takket være Anja, som trakk både publikum og sponsorer til idretten.

1,9 mill. i skatt

I skatteåret 1997 hadde Anja en årsinntekt på 3,6 millioner kroner. Samme året betalte hun ca. 1,9 millioner kroner i skatt til den norske stat.

Formuen på nesten fem millioner kroner har Anja opptjent over flere år. Blant annet som profesjonell i den tyske klubben Walle Bremen i årene 1992 til 1996.

De siste tre sesongene har Anja spilt for Bækkelaget. Med sin danske kaptein i førersetet har klubben ekspandert både sportslig og økonomisk. BSK har fått full mediemessig uttelling med utallige Anja-overskrifter året rundt.

To e-cuptrofeer er beviset på den sportslige suksessen.

For det har hovedpersonen innkassert rundt 800 000 kroner i årslønn de siste par sesongene, ifølge danske kilder. Disse pengene får hun også fram til mai neste år, selv om hun nå er trener.

Tre bøker

Men lønna er blitt en stadig mindre del av inntektene hennes. Salget av bøker som Anja har skrevet og videokasetter i Anjas regi går strykende.

- Anja har gitt ut tre bøker. Den første, med den danske tittelen «Mit håb om frihed», er kommet også på norsk under tittelen «Jeg er ingen engel».

- Den andre heter «Målet er at vinde» og den tredje er en almanakk for året 1999, forteller Anjas danske manager Trine Bay til Dagbladet.

Danske aviser skrev i fjor at salget av «Mit håb om frihed» innbrakte ca. 1,7 millioner kroner.

Videosalget av kassetten med tittelen «Verdens beste Anja» setter nye rekorder.

- Videoen som ble lansert i fjor er solgt i 55000 eksemplarer. Vi er nå i gang med produksjonen av en ny video, sier Trine Bay.

10000 eksemplarer

Dessuten er det blitt solgt over 10000 eksemplarer av videokassetten om Anjas Dream Team.

Håndballskoler er en annen velfungerende virksomhet.

- Planen er at vi nå skal utvide satsingen på Anjas håndballskoler i Danmark. I år økte vi antallet fra 10 til 14. Det blir flere neste år, da Anja får bedre tid til dette arbeidet, forteller Anjas manager.

Autograf-seanser

Anja Andersen er et usedvanlig tålmodig menneske når det gjelder å skrive autografer til unge jenter og gutter etter kampene. Da får alle underskriften gratis.

Men hvis det er supermarkeder som vil ha en autograf-seanse med Anja for å trekke enda flere folk, koster det dem mellom 20000 og 40000 kroner. I fjor var Anja bestilt til ca. 15 slike seanser, og det blir det penger av.