TIL PREMIER LEAGUE: Italia-sjef Antonio Conte tar over Chelsea etter EM i sommer. Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO/NTB Scanpix
TIL PREMIER LEAGUE: Italia-sjef Antonio Conte tar over Chelsea etter EM i sommer. Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO/NTB ScanpixVis mer

Fem ting Chelsea-fansen kan forvente av Conte

Har London-laget signert en ny Mourinho?

(Dagbladet): Mandag ble det annonsert at Italia-sjef Antonio Conte vil ta over stafettpinnen på Stamford Bridge i sommer. Den tidligere Juventus-manageren blir Chelseas 10. manager under Roman Abramovitsj. Hva vil han ta med seg til London-klubben - og er det sannsynlig at han blir en suksess?

1. Intensitet, intensitet, intensitet
Da Conte sa opp jobben som Italia-sjef, innrømmet han i sin uttalelse at han ønsket å returnere til klubbfotballen og jobbe med spillere på en daglig basis. Det kom ikke som noen overraskelse for dem som fulgte hans treårige managerkarriere i Juventus, hvor han viste seg som en nådeløs, intens og nøyaktig leder, som krevde en viss standard fra sine spillere både på trening og banen.

- Hemmeligheten bak vår suksess er ambisjonen til vår trener, sa Gianluigi Buffon, som har spilt under mange managere, i 2012.

- Conte tok med seg en ny mentalitet til klubben. Han presset oss til å svette, finne styrke og jobbe hardt for å viske ut de to foregående skuffende sesongene, sa keeperen videre.

46-åringen har etter rapportene jobbet med engelsken sin de siste månedene. Det er et ganske trygt å anta at han allerede har lært seg pugget oversettelser for «ofring», «engasjement» og «jobb hardere din ynkelige, talentløse uteligger».

2. På hans premisser eller rett ut
Det er lite sannsynlig at Conte vil gi etter for spillere som han mener ikke er enige i hans metoder, heller ikke for medlemmer i Chelsea-hierarkiet som ikke drar lasset i samme retning.

- Hvis han tar en jobb, uansett hvilken, så vil det være på hans premisser, sa nylig Andrea Pirlo, som fikk karrieren gjenopplivet under Conte i Juventus.

- Det gjelder spillerne han ønsker å signere, de han ønsker å bli kvitt og spillestilen han ønsker å spille, sa Pirlo.

- Dersom du signerer ham som manager, og som eier ønsker å ta egne avgjørelser, er ikke han manageren for deg. Hvis du lar ham styre med sitt og godtar hans metoder, vil du få et lag som spiller attraktiv fotball som uten tvil vil oppnå suksess, sier Pirlo.

Det er sannsynlig at Conte vil ha siste ord i diskusjonen rundt hvilke spillere som blir værende og hvilke som må dra, men om hans behov for kontroll vil føre til forandringer i Chelseas ledelse og struktrur gjenstår å se.

3. 3-5-2-formasjonen
Et av nøkkelprinsippene i Contes trenerfilosofi er bruken av 3-5-2-formasjonen, en vanlig oppstilling i hjemlandet Italia. Engelske lag som Manchester United, Tottenham, Liverpool, Southampton, Sunderland, Aston Villa, West Bromwich og West Ham har alle til tider brukt formasjonen denne sesongen, men Conte vil likevel bli gransket av supportere og media dersom han beholder systemet han har brukt i Juventus og Italia de siste fire sesongene.

Ingen Premier League-vinnere har spilt med noe annet enn en firer bak, og selv om det ikke er helt utenkelig at Conte viker fra sin favorittformasjon i England, vil de dogmatiske tendensene fra Italia sannsynligvis få ham til å holde fast ved det han kjenner til.

4. Sliter i Europa?
Juventus dominerte i Serie A under Contes tid ved sjefsroret, men de har ikke vært imponerende i Europa. I 2012/13 toppet «The Bianconeri» en Champions League-gruppe med Chelsea, Sjakhtar Donetsk og Nordsjælland, før de slo Celtic 5-0 sammenlagt i åttedelsfinalen, bare for å ryke på hodet ut mot Bayern München i kvartfinalen.

Året etterpå feilet klubben ved første hinder da de ble nummer tre i gruppe B etter å ha tatt seks poeng på seks kamper mot Real Madrid, Galatasaray og F.C. København. I stedet ble det spill i Europa League, hvor det var ventet at Juventus kunne gå hele veien, med tanke på at finalen skulle spilles på Juventus Stadion. I stedet ble de fortjent slått ut av Benfica i semifinalen, etter at Juventus ikke klarte å snu 2-1-tapet fra den første kampen i Portugal.

Den mest populære teorien på hvorfor Juventus ikke klarer å implementere den hjemlige dominansen ute i Europa, handler om at Conte er lite villig til å tilpasse seg det taktiske. 3-5-2 har alltid virket uegnet i Europa, hvor breddespill er mer vanlig enn på halvøya. Raske vendinger av spillet gjorde Contes mannskap utsatt på flankene, en svakhet som Bayern München hensynsløst utnyttet gjennom Arjen Robben og Franck Ribéry i kvartfinalene 2013.

Og det hjalp sannsynligvis ikke Contes sak at den mer fleksible Max Allegri tok Juventus til Champions League-finalen i 2014/15 gjennom å bytte på formasjoner gjennom hele konkurransen. Chelsea vil sannsynligvis ikke spille i Europa i det hele tatt neste år, men med tanke på at Conte sannsynligvis mister jobben dersom han ikke tar dem tilbake dit, vil det bli interessant å se om han har lært fra sine tidligere mangler som sjef for Juventus.

5. Mourinho-kopi?
Det er klare likheter mellom Conte og José Mourinho, som hadde stor suksess i Vest-London før han forlot byen under en kaosstorm. Begge er selvsikre, brå og krevende, samtidig som de bruker fiender - enten ekte eller innbilt - for å prøve å bygge en sterk mentalitet og lagånd.

SLEIT I EUROPA: Juventus hadde problemer med å løse Europa-koden under Conte. Her er det Andrea Pirlo som fortviler etter en Bayern München-scoring i 2013. Foto: REUTERS/Tony Gentile/NTB Scanpix
SLEIT I EUROPA: Juventus hadde problemer med å løse Europa-koden under Conte. Her er det Andrea Pirlo som fortviler etter en Bayern München-scoring i 2013. Foto: REUTERS/Tony Gentile/NTB Scanpix Vis mer

Kanskje det er en perfekt tid for en slik karakter å ta over på Stamford Bridge. Etter 13 år med sølvtøy og suksess er Chelsea nå på sitt laveste punkt siden Abramovitsj tok over, og kan derfor komme til å gå bort fra kulturen om å sparke managere i tide og utide og heller velge en ny måte - slik de hadde tenkt å gjøre med Mourinho før resultatene tvang fram en endring.

Conte har erfaring med å gjenopplive en fallen kjempe - ikke at én dårlig sesong gjør Chelsea til det - med tanke på at Juventus ble nummer sju i 2009/10 og 2010/11, før han ledet dem til tre strake ligatitler hvor de var ubeseiret den ene sesongen og bokførte over 100 poeng i en annen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram