Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fem ting Liverpool må passe seg for når de møter Roma

Jürgen Klopps mannskap står ikke foran en enkel oppgave i Champions League-semifinalen.

STOR OPPGAVE: Liverpool-manager Jürgen Klopp får noe å bryne seg på når Roma kommer på besøk til Anfield. Foto: Simon Bellis/Sportimage via PA Images/NTB Scanpix
STOR OPPGAVE: Liverpool-manager Jürgen Klopp får noe å bryne seg på når Roma kommer på besøk til Anfield. Foto: Simon Bellis/Sportimage via PA Images/NTB Scanpix Vis mer

Liverpool - Roma spilles 20.45 i kveld (Viasat 4)

(FourFourTwo): Da det ble annonsert at Roma ville bli Liverpools semifinalemotstander i Champions League, var det mange røde supportere som var lettet.

De hadde tross alt unngått de tyske mesterne Bayern München og regjerende Champions League-mester Real Madrid.

Men det er ikke rom for å undervurdere Roma, for italienerne har vist fantastisk form i Europa. Etter å ha toppet gruppa foran lag som Chelsea og Atlético Madrid, slo Roma ut Sjakhtar Donetsk før de slo knockout på Barcelona i kvartfinalen.

De vil være en skikkelig tøff nøtt å knekke for Jürgen Klopps lag, når de møtes i det som vil bli en fascinerende batalje. Her er fem ting Liverpool bør passe seg for:

1. Høy forsvarslinje

Defensivt har Roma vist klare forbedringer denne sesongen. Det at Francesco Totti gikk av med pensjon i fjor gjorde kanskje vondt, men et godt kollektiv har blitt formet i fraværet av Roma-ikonet.

Roma har ikke en tendens til å svikte særlig ofte, og er kapable til å holde nullen selv mot de beste angrep (Roma har ikke sluppet inn mål på hjemmebane i Champions League denne sesongen).

Den andre kampen mot Barcelona var et bevis på denne nye mentaliteten og organiseringen. Etter at Roma tapte 1-4 på Camp Nou, regnet de fleste med at kvartfinalen var over.

Men takket være et ekstremt aggressivt press, med støtte fra en forsvarslinje som lå høyt, klarte Giallorossi å score tre uten å slippe inn mål, noe som gjorde at Barcelona ble sendt hjem uten semifinalebillett.

Statistikken viser hvordan Roma jobber uten ball. Ingen lag i Serie A forstyrrer motstanderen i oppbyggingsfasen mer enn Roma, mens det bare er Napoli og Juventus som slipper til flere pasninger fra 30 meter og inn til eget mål. For å si det enkelt: det er veldig vanskelig å skape scoringssjanser mot dem.

Liverpool kan vise seg å bli den største testen for Romas høye forsvarslinje. Mohamed Salah og Sadio Manés fart på kontringer kan skape problemer, men det de vil få problemer med er å finne riktig tid og rom til å utnytte det. Hvis de kommer seg i brukbare en-mot-en-situasjoner, så kan de kanskje vippe kampen i Liverpools favør.

AGGRESSIVE: Roma-spillerne står høyt med laget. Foto:  REUTERS/Alessandro Bianchi/NTB Scanpix
AGGRESSIVE: Roma-spillerne står høyt med laget. Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi/NTB Scanpix Vis mer

2. Sweeper-keeper Alisson

En mulighet for lag som møter Roma er å slå ballen høyt over forsvarslinja til italienerne. Men sjansen for at det fører til noen store muligheter blir betydelig redusert av Roma-keeper Alisson Becker.

25-åringen ble førstekeeper etter tidligere Arsenal-keeper Wojciech Szczesny, som dro til Juventus i sommer, og har etablert seg som en av de beste keeperne i Italia. For dem som er imponert over det Ederson har vist for City denne sesongen, er det verdt å merke seg at Alisson er foran ham i køen på Brasils landslag.

Romas sisteskanse er så mye mer enn bare flotte refleks-redninger, han er en skikkelig sweeper-keeper. Han liker å starte angrep bakfra, har oppfinnsomheten til en playmaker og er rask til å komme ut av målområdet for å effektivt stoppe angripere.

Viktigheten av Allison vises også når du ser på xGA (expected goals against) i Serie A denne sesongen. Ifølge xGA skulle Roma sluppet inn 34,84 mål, men i virkeligheten har de bare sluppet inn 27.

Hvis Liverpool-angriperne skal score på keeperen, må de være presise i alt de gjør.

HAR IMPONERT: Alisson Becker. Foto: NTB Scanpix
HAR IMPONERT: Alisson Becker. Foto: NTB Scanpix Vis mer

3. Di Francesco - en spennende manager

Eusebio Di Francesco (oppkalt etter den portugisiske legenden Eusébio) skapte seg et navn da han ledet Sassuolo fra Serie B til Europa League samtidig som laget spilte en attraktiv fotball.

Med tanke på at han også spilte over 100 kamper for Roma - og vant Scudetto med dem i 2001 - var han et opplagt valg til å erstatte Luciano Spalletti forrige sommer.

Etter at han tok over Roma har han overgått forventningene. Samtidig som spillerne hans er kapable til å spille vakker angrepsfotball, er de også mye sterkere defensivt enn tidligere. Det er mye på grunn av Di Francescos taktikk.

48-åringen har gjort at motstandere har måttet gjette når de kommer til Stadio Olimpico, hvor han har vist allsidighet ved å gå vekk fra sin faste 4-3-3 til en 3-5-2-formasjon mot Barcelona.

Den justeringen var nøkkelen til at hans høytpressede mannskap klarte å kvele La Liga-laget. Og forestillingen sementerte Di Francescos status som en av de mest spennende og nyeste taktikerne fra støvellandet. Det har skapt interesse fra Chelsea.

Liverpool må være oppmerksom på at han kan endre taktikk underveis i semifinalene.

TAKTIKER: Roma-trener Eusebio Di Francesco. Foto:  REUTERS/Alberto Lingria/NTB Scanpix
TAKTIKER: Roma-trener Eusebio Di Francesco. Foto: REUTERS/Alberto Lingria/NTB Scanpix Vis mer

4. Premier League-vrakgods

På papiret kan det virke som grunn til optimisme når Liverpool ser førsteelleveren til Roma, som inneholder tre spillere som ble veid for lett i Premier League de siste åra.

Edin Dzeko og Aleksandar Kolarov fikk begge lov til å forlate Manchester City, mens midtstopper Federico Fazio så vidt blir husket i Tottenham. Men denne trioen må ikke ignoreres, for alle spiller en viktig rolle i Roma.

Fazio har utviklet seg til å bli en kommanderende defensiv leder som med aggresjon og timing gjør opp for mangelen på fart. Kolarov slår presise innlegg med sin venstrefot og har også en farlig skuddfot fra distanse, mens Dzeko har fått en ny vår og bøtter inn mål på topp for italienerne.

Liverpool er et av lagene i Europa som er best til å presse høyt i dag. De gjør det vanskelig for motstandere til å spille ballen gjennom midtbanen og starter kontringer umiddelbart når de gjenvinner ballen.

Men med Dzeko på topp kan Roma droppe å spille gjennom midtbanen og heller slå ballen opp mot spissen, som er veldig god til å holde på ballen.

AVSKILTET: Edin Dzeko (t.v.) og Aleksandar Kolarov. Foto: NTB Scanpix
AVSKILTET: Edin Dzeko (t.v.) og Aleksandar Kolarov. Foto: NTB Scanpix Vis mer

5. Tyrkisk dynamitt

Om Cengiz Ünder starter kampen mot Liverpool eller ikke kommer an på hvilken formasjon Di Francesco bruker. Dersom manageren går for en 3-5-2-formasjon som mot Barcelona, vil den tyrkiske vingen sitte på benken.

Han vil mest sannsynlig komme innpå i løpet av kampen uansett, og når han først gjør det vil han være en trussel.

Dette er 20-åringens første sesong i den italienske hovedstaden, men han har allerede utviklet seg til å bli en spiller som leverer i storkampene. Bortemålet mot Sjakhtar Donetsk hjalp Roma til kvartfinalen, mens han slo ballen på hodet til Kostas Manolas da sistnevnte avgjorde kampen mot Barcelona.

Ünder er aggressiv og vanskelig å ta ballen fra og begynner sakte, men sikkert å fylle tomrommet etter Mohamed Salah på Romas høyreside.

Han vil ta sikte på å stjele rampelyset fra sin forgjenger når de to lagene møtes i kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media