Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Femmila reddet alt for Petter Northug

Er han din favoritt til Folkets idrettspris?

UTSLITT OG GLAD: Petter Northug har stupt i bakken som OL-mester på femmila. Lagkompis Odd-Bjørn Hjelmeseth er raskt framme og gratulerer lagkameraten. Foto:  Arnt E. Folvik, Dagbladet
UTSLITT OG GLAD: Petter Northug har stupt i bakken som OL-mester på femmila. Lagkompis Odd-Bjørn Hjelmeseth er raskt framme og gratulerer lagkameraten. Foto: Arnt E. Folvik, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Stem på din favoritt til Folkets idrettspris nederst i artikkelen

(Dagbladet): To OL-løp på rappen på ski som det fortsatt - snart et år etterpå - strides om hvem som hadde skylda for at ikke var i nærheten av gode nok, førte til en merkelig start på Northugs olympiske karriere i Whistler.

Petter selv visste nemlig at han var mer enn god nok. Han ville vinne denne tremila.

Han ble nummer 41. På ski som ikke virket på canadisk snø.

Da oppfølgeren - 30 km med skibytte - også ble ødelagt i form av en brukket stav, gikk det i svart. Olm i øynene og taus som østersen brøytet han seg vei gjennom pressesonen, og murte seg inn på rommet sitt. Der fikk bare de aller nærmeste adgang.

- Det var tunge dager, sa trener Morten Djupvik seinere.

Endelig gull Petter Northug var OLs største favoritt. På forhånd ble det ikke spekulert i om han kunne vinne eller ikke, men om hvor mange gull han ville ta. Nå var de to beste øvelsene hans kjørt. Petter sto der med en 41. og en 11. plass.

Så snudde det.

Northug vant sprintstafetten sammen med Øystein Pettersen. På selve stafetten gikk litt skeis igjen da Odd-Bjørn Hjelmeset fikk den berømmelige isen i rubben. Bronse på sprinten var heller ikke full uttelling.

Foran den avsluttende femmila kunne du se på Petter at han ikke var helt fornøyd. Han hadde frykelig lyst på et individuelt gull.

Men på femmila? Kunne han klare det, kunne han virkelig presse en allerede sliten kropp ned i kjelleren enda en gang? Han hadde tross alt gått alle løpene.

- Å vinne femmila er den ultimate drømmen, men før OL anså jeg ikke den distansen som min største sjanse. Nå går jeg for å vinne den, sa Petter før løpet.

Femmils-klimaks Og som han gikk. Taktisk klokt hele veien, slapp seg litt ned i feltet i motene for å jobbe det inn igjen så billig som mulig.

Da det dro seg til var det bare Petter og ringreven Axel Teichmann igjen. Det gikk som det måtte gå, Petter var uovervinnelig i spurten.

- Gratulerer, Northug var best. Han er en stor idrettsmann, sa Teichmann etterpå.

Bedre attest får du ikke som langrennsløper.

Og bedre slutt på et OL som lenge lignet på en fiasko, kunne ikke Northug fått.

- Dette er perfekt! Det er rart å tenke på at jeg klarte det, men det er visst sant, sa en utrolig lettet, lykkelig og glad Petter Northug etterpå.

Gleden beholdt han hele resten av sesongen, og pyntet på en fantastisk vinter med å vinne verdenscupen også.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!