Femstjerners EM-søknad

LA MANGA (Dagbladet): Norge- Sverige 1-1. - Prikkfri, sier landslagstrener Nils Johan Semb. - Alldeles utmerket, sier Sverige-sjef Tommy Søderberg. Og da står jeg igjen med han det snakkes om - Molde-keeper Morten Bakke (31). Som sannsynligvis storspilte seg rett til EM.

- Akkurat det er det for tidlig å snakke om, sier Nils Johan Semb til Dagbladet. Klart han sier det på en spansk solskinnsdag tidlig i februar - troppen skal jo ikke tas ut før i midten av mai. Men søknaden Morten Bakke leverte i sin debutkamp for Norge vil ligge høyt i den bunken Semb bærer med seg utover vinteren. Veldig høyt.

- Det betyr veldig mye for meg å få det til, sier Morten Bakke til Dagbladet. - Men jeg er fullstendig klar over at jeg må fortsette å prestere på dette nivået for Molde også.

Det siste - Morten Bakkes klubbkamp-nivå hjemme i Norge - har lenge vært ankepunktet mot Molde-keeperen. Han gjør nemlig tabber lokale fotballsjeler gråter seg i søvn av. Men på det høyeste nivået, som i de hjemlige toppkampene mot Rosenborg og i Champions League, har han vært tilnærmet prikkfri.

Akkurat som i går.

- Det er fordelen ved å være keeper, sier Morten Bakke. - Og ulempen. Det du gjør blir alltid lagt merke til. Men jeg er enig i vurderingen som sier at jeg er best i de største kampene. Når alle spillerne er maksimalt skjerpet foran meg, er det også lettere å stå i mål.

En gang var Molde-keeperen på vår-is i går ettermiddag. Han løste tilbakespill-floken på den enkleste og beste måten - ut over sidelinja.

- For noen år siden hadde jeg mistet hodet i den situasjonen. Det er Champions League med Molde som har gjort meg god, sier Morten Bakke.

Passer for Norge


- På landslaget er vi opptatt av de store anledningene, sier Nils Johan Semb. - Det er det som betyr noe for meg. Og Morten er en keepertype som er veldig god når han får tette og tøffe situasjoner innenfor 16-meteren. Han er kjapp i bevegelsene og veldig flink til å gjøre seg stor for motstanderen.

Keepertrener Erik Thorstvedt sier følgende om Morten Bakke:

- I denne kampen mot Sverige var det han som holdt oss inne i matchen. Jeg er veldig fornøyd med at Morten ikke tippet over og ble overivrig. For har han et problem så er det at han kan bli for gira opp mot en kamp. Spenningsnivået hans er veldig høyt.

- Hva med EM-sjansene?

- Jeg vil ikke ta ut noen her og nå. Men la meg si det sånn - vi har vurdert Morten Bakke som nummer to av keeperne i Tippeligaen, bak Frode Olsen. Og at det i hvert fall er riktig, beviste han her. Jeg er veldig, veldig godt fornøyd.

Tok nesten alt


Fram til John Carew ga Norge 1-0 sju minutter før slutt, handlet resultattavla om Morten Bakkes fantomredninger. Det kunne nemlig stått 3-0 til svenskene. Men da det ikke gjorde den burde nullen blitt stående.

Fordi det straffesparket Sverige utliknet på var en hjernedød avgjørelse av dommeren.

- Jeg holdt på å ta det også, sier Morten Bakke.

Og folkens:

Det er nesten helt sant.

IMPONERTE: Morten Bakke spilte en prikkfri kamp for Norge. Landslagssjef Nils Johan Semb var begeistret for innsatsen.