Fengselsfugl ble helt i gult

Eivind Eriksen ble nesten matchvinner med en kanonheading som sendte Glimt opp i 2-1 over Molde i kampen som til slutt endte 2-2. Nå forteller den gulkledde helten om sin fortid som bråkmaker, fyllekjører og fengselsfugl hjemme i Finnmark.

- Jeg var en villbass, erkjenner Eivind. Men samboer Kine har holdt ham i ørene - og til sommeren blir det giftemål.

27-åringen fra Mehamn i Finnmark scoret et av sine vakreste mål da han stanget Glimt opp i 2-1 mot serietreer Molde i går.

Ni minutter før slutt ble han snytt for matchvinnerstatusen da dommeren - ytterst tvilsomt - godkjente Moldes utlikning til 2-2.

- Utrolig bittert. Rohnny (Westad, Glimts keeper - red.) holdt ballen i fast grep, og skulle hatt frispark. Men han «laget» jo sjansen sjøl, ved å hive ballen til en back som sto med ryggen til. Ikke bra, sier Eriksen - men rister skuffelsen av seg.

Flere saker

For den temperamentsfulle finnmarkingen teller det tross alt mindre at hodestøtet hans på Aspmyra kunne sendt Glimt opp på bronseplass.

Og mye mer at han har sluttet å levere hodestøtene sine på puben.

- Jeg var fæl til å slåss, forteller Eivind.

Han legger ikke skjul på at de alvorligste episodene - fra 1992 og 1993 - endte med at han satt innesperret i fengsel i 31 dager.

I tillegg endte flere forhold med bøter - eller de ble henlagt på grunn av bevisets stilling.

- Hjemme i Mehamn var det så ille at jeg førte lister over hvor mange fremmedfiskere vi hadde banket opp, forteller midtspissen.

- Mye av skylda for all slåssingen tar jeg på meg sjøl. Men det var også andre årsaker.

- Som for eksempel?

- Både i Mehamn, Honningsvåg og Hammerfest scoret jeg mål i fleng. Og etter kamp bar det som regel ut på byen. Hadde jeg scoret, oppfattet folk meg ukorrekt som blærete. Og hadde jeg ikke scoret, var det mange forståsegpåere som skulle si sitt.

- Jeg var en hissigpropp. Det skulle ikke mye til for å tenne meg, sier Glimt-helten.

- Enkelte var oppsatt på å «ta» meg. De fulgte etter de gangene jeg trakk meg unna framfor å slåss.

Aldri mer!

Dommen som sendte Eivind Eriksen inn bak murene, var et resultat av både vold og fyllekjøring.

- De 31 dagene i fengsel er de lengste og ensomste jeg har hatt. Der og da bestemte jeg meg for «aldri mer», sier Eivind.

Æren for at stempelet som lokal slåsskjempe er erstattet med heltestatus i Tippeligaen, tildeler han samboer Kine Mauseth.

- Kine har bein i nesa. Hun ga meg et ultimatum - fortsette å være idiot, og miste henne - eller ta rev i seilene. De siste åra har jeg holdt meg langt unna voldsbruk. Det har «funket» bra. Til sommeren gifter vi oss, forteller Eivind Eriksen.

FRA FENGSEL TIL HELTESTATUS: - Nå har jeg lært meg å holde kjeft framfor å diskutere fotball på byen. Det er mye lurere. Jeg skal aldri mer i fengsel, sier Eivind Eriksen.