Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ferden mot EM har startet

Norge fikk en pangstart på EM-kvaliken. Ungarn ble utklasset etter alle kunstens regler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BUDAPEST (Dagbladet.no): Ungarn - Norge 1-4. Det er nok flere enn Åge Hareide som klyper seg i armen i kveld. At Norge - som omtrent hadde glemt hvordan det var å vinne fotballkamper - skulle vinne 4-1 mot Ungarn på bortebane, var fjernt nok i seg selv. At de skulle gjøre Ungarn til latter i tillegg var bare surrealistisk.

Åge Hareide har blitt latterliggjort for sine store ord om at Norge skal begeistre og skape i stolte øyeblikk.

Det er sikkert fortjent - men i kveld var det nettopp det Norge gjorde.

- Vi fikk kampen inn i det sporet vi ønsket, og gjorde dem dårlige og usikre. Det er lett å ta av nå, men det er selvfølgelig veldig sterkt å score så mange mål på bortebane, sier Hareide.

Takk Ole Gunnar Solskjær. Takk Fredrik Strømstad. Takk Morten Gamst Pedersen. Takk John Carew og hele Norge - i kveld gjenvant dere mye av den skakkjørte tilliten fra folket. Og aller viktigst: Norge har fått en forrykende start på EM-kvaliken.

- Fulgte planen

Dagbladet.no og resten av det norske pressekorpset møtte en rolig Åge Hareide etter kampen. Han ville ikke ta av.

Men han var selvfølgelig strålende fornøyd.

TO SOLSKJÆR-MÅL: Ole Gunnar Solskjær puttet to ganger - men Morten Gamst Pedersen scoret kampens flotteste. Volleyskuddet fra død vinkel var et av de flotteste landslagsmålene i historien. Foto: SCANPIX
TO SOLSKJÆR-MÅL: Ole Gunnar Solskjær puttet to ganger - men Morten Gamst Pedersen scoret kampens flotteste. Volleyskuddet fra død vinkel var et av de flotteste landslagsmålene i historien. Foto: SCANPIX Vis mer

- Nå har vi startet ferden mot EM. Det er 11 kamper som gjenstår og nå gleder vi oss til onsdagens kamp på Ullevaal, sier Hareide.

- Er du rørt?

- Nei, jeg er avbalansert. Jeg er glad spillerne fulgte planen. Spillere som det har blitt stilt spørsmål ved viste god mental styrke. Dette var en bedre kamp enn 3-0-seieren mot Slovenia i VM-kvaliken.

Strålende Solskjær

Da Norges lagoppstilling ble lest opp før kampen, var det én mann som fikk piping fra hjemmefansen: Ole Gunnar Solskjær.

Sånt skjer bare spillere som er fryktet eller foraktet. Solskjær er bare det første - og med god grunn.

Et kvarter ut i kampen sendte midtstopper Laszlo Eger sendte selve moren av alle dårlige tilbakespill mot keeper Kiraly - og slik gjør man ikke ustraffet mot Solskjær.

United-spissen viste at det fortsatt er tempo i de gamle beina, plukket sultent opp ballen og rundet Kiraly før han kontrollert satte inn 1-0 i det åpne målet.

image: - Ferden mot EM har startet

- Vi hadde snakket om det på forhånd, at vi skulle følge tilbakespill. Heldigvis så han ikke meg, og jeg kunne runde keeper, forteller Solskjær til TV3.

Et aggressivt Norge kriget ungarerne ut av stilen og presset fram feil man sjelden ser av spillere på dette nivået.

- Vi ønsket å erobre ballen på midtbanen, og så spille tidlig bak dem. I løpet av den gode førsteomgangen la vi grunnlaget for denne seieren, sier landslagssjefen.

Historisk mål av Gamsten

Etter drøye halvtimen ble de igjen nådeløst straffet: Keeper Kiraly kastet ballen mot Zsolt Löw, som var uoppmerksom. Det utnyttet Fredrik Strømstad - og chippen over Kiraly var prima.

Ungarns generøsitet var knapt til å tro - den var helt hinsides. Takk skal dere ha Ungarn, dere er sanne norgesvenner.

Ingen Ungarn-spillere kan imidlertid klandres for Norges tredje mål noen minutter før pause. Morten Gamst Pedersen scorer bare vakre mål, sier de i England. Det har de fullstendig rett i.

Anders Rambekk sendte et tilsynelatende ufarlig innlegg mot Gamsten, som sto ved dødlinja cirka 10 meter fra stanga.

Å skyte virket bare meningsløst. Men det var nettopp det han gjorde - og for et sanseløst treff han fikk.

Fra nærmest død vinkel og på hel volley klinket Gamsten til det han var kar om. Han må ha kjent det i den hundredelen ballen forlot venstrebeinet - denne ballen går i mål. Kiraly rakk ikke løfte armene før ballen klistret seg inn i nettmaskene.

- Jeg ventet bare på at ballen skulle komme, og konsentrerte meg om å treffe. Det klarte jeg, sier Gamsten til TV3.

Hadde Marco van Basten sett den goalen, hadde han nok nikket gjenkjennende. For Gamstens mål minnet ikke så rent lite om et av tidenes flotteste mål på en fotballbane - da van Basten scoret i EM-finalen mot Sovjetunionen i 1988. Flottere kan det ikke gjøres.

Hele stadion holdt med Norge

På tribunen sang den norske fansen allerede seiern er vår. Og det skulle bli enda bedre.

For Ungarn raknet ikke bare i 2. omgang - de gikk fullstendig i oppløsning. Som om ikke kvelden var surrealistisk nok fra før vendte publikum seg mot sine egne - og begynte å heie på Norge i stedet.

Det var nesten så man fikk vondt av Ungarn da Marius Johnsen åpnet låvedøra på ny med en gjennombruddspasning til Solskjær. Keeper Kiraly - som garantert våkner opp til totalslakt i avisene i morgen - klarte på forunderlig vis å fomle skuddet over mål.

- Skuddet var veldig hardt, så det er ikke så rart han ikke holdt ballen. Neida, det var en keepertabbe, men vi tar med oss de også, sier Solskjær.

Det spolerte på ingen måte festen at Zoltan Gera pyntet litt på resultatet da han reduserte til 1-4 på straffe like før slutt.

Ferden mot EM har begynt. Til onsdag venter Moldova på Ullevaal.

Vi gleder oss.

VILL JUBEL: Disse jubelbildene fra den norske benken sier alt om hvor deilig dette var.
KRIGET: Kristofer Hæstad og resten av midtbanen gjorde en kjempejobb og stresset ungarerne fra første minutt.