Martin Sjögren

Ferdig

Martin Sjögren er ferdig som trener for det norske kvinnelandslaget.

FERDIG: Martin Sjögren. Foto: Terje Pedersen / NTB
FERDIG: Martin Sjögren. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det melder NFF i en pressemelding tirsdag.

Som følge av EM-fiaskoen i England har svensken måttet tåle sterk kritikk. Norge røk hodestups ut av mesterskapet etter å ha tapt 1-0 for Østerrike fredag. Tidligere i gruppespillet tapte Norge hele 8-0 for vertene England.

- Det var helt nødvendig med tanke på de ekstremt dårlige resultatene som han hadde under EM, mener Dagbladets fotballekspert Esten O. Sæther.

- Hvis han har litt ryggrad, så bør han trekke seg. Han bør være mannfolk nok til å gjøre det når EM er over. Så får man overlate skuta til Hege Riise. Hun har bevist at det er hun som er Norges landslagssjef på sikt, sa Ivar Hoff til Dagbladet etter giganttapet.

- Hva gjør at du vil du ha inn akkurat henne?

- Se hva hun har gjort internasjonalt, først som spiller. Ble kåret til den beste spilleren under VM i Sverige på midten av 1990-tallet, jeg var der og jobbet for NRK Radio og fulgte henne. Jeg fulgte henne i Lillestrøm der hun har vært trener og renset det som var av sølvtøy i cup og serie i mange år, forklarte Hoff.

GÅR IGJEN: Hege Riise går igjen som kandidat til rollen som landslagssjef. Foto: Stephane Mahe / Reuters
GÅR IGJEN: Hege Riise går igjen som kandidat til rollen som landslagssjef. Foto: Stephane Mahe / Reuters Vis mer

Carl-Erik Torp sier i en video delt av NRK-kollega Andreas Stabrun Smith, at Sjögrens avgang øker Norges mulighet for VM-spill i Australia og New Zealand til neste år. Han har også noen kandidater som kan være verdig sjefsrollen.

- Hege Riise, som gjorde det veldig bra med jenter 19 år i EM. Jeg mener hun får et veldig sterkt «team» med seg.

- Nils Lexerød og Steinar Pedersen i Vålerenga. Andre veldig gode kandidater.

- Alexander Strauss mener jeg også burde vært en kandidat. Han har akkurat signert for Bayern München så han er nok uaktuell.

- En naturlig løsning

Sjögren har ledet det norske landslaget siden 2016. Assistenttrener Anders Jacobsen slår følge med Sjögren ut døra.

- Å få muligheten til å lede Norges landslag i fem og et halvt år, inkludert tre mesterskap, har vært en spesiell tid i min trenerkarriere og jeg tar med meg veldig mange gode og utviklende erfaringer fra tiden i Norge, sier han og fortsetter:

- Forutsetningene før dette mesterskapet var tydelige og vi hadde høye ambisjoner. Da resultatene ikke samsvarte med forventningene, var det en naturlig løsning at vi nå går hver våre veier.

Lise Klaveness forteller at de avslutter samarbeidet som venner.

- Vi har hatt gode og respektfulle samtaler etter fredagens exit og går hver til vårt som venner. Selv om vi er trygge på at dette er en riktig avgjørelse for Norges lag nå er det med vemod og stor respekt vi nå avslutter samarbeidet med Martin og Anders, sier Klaveness i pressemeldingen.

I gang med trenerjakten

Både under og etter mesterskapet var svensken klar på at han ikke ville trekke seg. Nå kommer altså avgangen bare noen dager seinere.

- Jeg er veldig motivert til å fortsette. Nå handler det om å klare å håndtere denne situasjonen, sa Sjögren til pressen dagen etter 1-0 tapet.

Også spillerne kom ut i støtte av den hardt pressede treneren. Etter 0-1-tapet for Østerrike ble Norge-kaptein Maren Mjelde, spurt om spillerne ville verne om sjefen.

- Ja, vi står sammen om dette. Vi er en gruppe som har jobbet sammen over lengre tid. Vi vinner sammen og vi taper sammen. Og vi ryker ut av EM sammen. Nå er det viktig å ta vare på hverandre, sa hun til Dagbladet.

TIDLIG EXIT: Maren Mjelde og Norge fikk en tidlig slutt på mesterskapet, da de tapte mot Østerrike. Foto: Terje Pedersen / NTB
TIDLIG EXIT: Maren Mjelde og Norge fikk en tidlig slutt på mesterskapet, da de tapte mot Østerrike. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

I Sjögrens første mesterskap, EM i 2017, ble det også gruppespill-exit. Da gikk de norske jentene på tre strake tap. To år seinere ledet Sjögren de norske jentene til kvartfinale i VM.

NFF er nå i gang med arbeidet med å ansette nytt trenerteam. Allerede i starten av september skal Norge møte Belgia og Albania i avgjørende VM-kvalifiseringskamper, så arbeidet vil ha en stram framdrift.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Hege Riise, som skal være aktuell for jobben.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer