ALLTID LIKE BLIDE: Mats Møller Dæhli (t.v.) og Martin Ødegaard er de to norske landslagsspillerne som har best blikk og ferdigheter med ball. Det har ikke høyest prioritet i Lars Lagerbäcks valg og spillestil. Martin Ødegaard er per dags dato nærmest en startplass, men selv etter en meget god sesong i Nederland vil nok Mohamed Elyounoussi bli foretrukket mot Spania. Han har hatt en fæl sesong med lite spilletid i Southampton, men på landslaget er det andre ting som teller. Deriblant fartstid. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ALLTID LIKE BLIDE: Mats Møller Dæhli (t.v.) og Martin Ødegaard er de to norske landslagsspillerne som har best blikk og ferdigheter med ball. Det har ikke høyest prioritet i Lars Lagerbäcks valg og spillestil. Martin Ødegaard er per dags dato nærmest en startplass, men selv etter en meget god sesong i Nederland vil nok Mohamed Elyounoussi bli foretrukket mot Spania. Han har hatt en fæl sesong med lite spilletid i Southampton, men på landslaget er det andre ting som teller. Deriblant fartstid. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

EM-kvalifisering: Spania-Norge

Ferdighetene til disse gutta er det siste Lagerbäck tenker på

Med Moi Elyounoussi uten relevant spilletid mener mange det er Martin Ødegaards tur til å starte for Norge. Dessverre for 20-åringen er det ikke sånn det virker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Spania-Norge, EM-kvalifisering, TV 2 lørdag kl. 20.45

OLIVA (Dagbladet): Lars Lagerbäck tror ikke på andre ideer enn Lars Lagerbäcks. På det området er han veldig lik Drillo. Han har funnet sin sluttspillvei med mindre fotballnasjoner.

Det er derfor han er en suksess.

I SVERIGE, NIGERIA og Island gjorde svensken det han ble ansatt for å gjøre. Han tok dem til sluttspill. Sju ganger har Lars Lagerbäck vært i EM og VM. Det forteller alt, både om metoden og virkningen av metoden. Og så langt har den fotballkloke 70-åringen satt Norge i posisjon til vårt første sluttspill siden årtusenskiftet. Det har han gjort gjennom å stramme opp forsvarsspillet og indoktrinere spillerne i en ufravikelig 4-4-2 formasjon, med roller og arbeidsoppgaver uavhengig av hvem som fyller dem.

I hvert fall nesten.

FOR ENKELTE ER det nemlig ikke like lett å nå fram. Det har med spillertyper å gjøre. For ikke å snakke om trenerens preferanser og krav til fordelingen pluss minus ett minutt med ball, og 89 de minuttene du gjerne skulle hatt den.

Ta Martin Ødegaard som et eksempel.

Eller Mats Møller Dæhli.

MARTIN ØDEGAARD HAR hatt god utvikling i nederlandske Vitesse, spiller stadig mer voksent og har begynt å levere sluttprodukt gjennom mål og målgivende pasninger. Mats Møller Dæhli har vært St. Paulis beste spiller i verdens åttende beste liga. Men Martin Ødegaard har ikke startet en poengkamp under Lars Lagerbäck (startet mot Makedonia i november 2017), og Mats Møller Dæhli, en av de klokeste fotballspillerne vi har, har vært ut og inn av troppen.

Ødegaard fordi han har stått fast i køen bak Moi Elyounoussi.

Møller Dæhli fordi Lars Lagerbäck foretrekker ei defensiv harebikkjes løpskraft framfor blikk og kreativ finesse.

MED MOI ELYOUNOUSSI uten mål/målgivende pasninger og relevant spilletid siden august 2018 – han har 701 Premier League-minutter på Southamptons 30 kamper – skulle man tro at en startplass mot Spania lå i kortene for Martin Ødegaard. Gitt den allerede omtalte sesongen og utviklingen. Men nei, det ser ikke sånn ut.

For det første er det ikke utenkelig at Lars Lagerbäck, i repetisjonenes og fartstidas navn – Moi er den som har startet flest kamper under Lagerbäck – nok en gang starter med Southampton-spilleren.

For det andre er også Martin Linnes en kandidat til høyre på midtbanen.

DER HAR DU på mange måter Martin Ødegaards og Mats Møller Dæhlis lodd og dilemma i det norske landslaget. I Lagerbäcks defensivt orienterte prioriteringer når ikke ferdighetene deres opp. Ødegaard er nummer to/tre fordi det stilles spørsmål ved måten han vil gjennomføre de 89 minuttene han ikke er på ballen.

Møller Dæhli er blitt ut og inn-spilleren fordi Iver Fossums motor og harebikkje-teft, i hvert fall så lenge han spilte for Hannover, blir foretrukket.

DA LARS LAGERBÄCK ble bedt om å nevne norske spillere som har hatt en god vinter i klubbene sine, kom han opp med to navn – Joshua King og Omar Elabdellaoui.

Martin Ødegaard, som får stadig mer skryt i Nederland, ble ikke nevnt.

DA LAGERBÄCK BLE spurt om hvorfor Salzburg-målscorer Fredrik Gulbrandsen ikke er god nok for en landslagstropp med fem spisser, og deretter ble utfordret på de uttatte angrepsspillernes spisskompetanse, var det stort sett de defensive ferdighetene han snakket om.

Det er sånn han er, Lars Lagerbäck.

Det er sånn fotballsynet hans er.

DET SISTE LAGERBÄCK bryr seg om er hva alle andre mener. Han har ledet Sverige til fem sluttspill, Nigeria til ett og Island til ett. Han har sitt på det tørre. Og inntil Norge eventuelt misser det tiende sluttspillet på rad, kommer Lars Lagerbäck til å fortsette å snakke og prioritere slik han har gjort siden han kom til norsk fotball.

Derfor starter ikke Martin Ødegaard mot Spania.

Derfor starter ikke Mats Møller Dæhli mot Spania.

Derfor er ikke Fredrik Gulbrandsen engang i troppen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer