Ferdinand ber om høring

Forvirringen råder i dopingsaken mot Rio Ferdinand. Dette skjer videre i saken.

I går anmeldte det engelske fotballforbundet (FA) Manchester United-stopperen for å ha unnlatt å møte til dopingtest 23. september i år.

Saken er ikke bare interessant som en personlig sak mot en spiller, men også som en test av FAs standpunkt i forhold til doping, skriver London Evening Standard.

Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har ikke vedtatt antidopingbyrået WADAs retningslinjer, men bruker likevel WADAs regler og straffer som retningslinjer innen fotballen.

WADAs linje er to års utestengelse for å teste positivt på steroider, og å ikke møte til dopingtest er ansett som like alvorlig.

Fifas egne regler om dopingkontroll sier at «å nekte å bli dopingtestet skal anses som det samme som å teste positiv», men sier ingenting om straff.

Forskjellige regler

FA har anmeldt Ferdinand for å «unnlate eller nekte» å stille til testen, en forbrytelse med maksimumstraff på to års utestengelse. Men FA har en strengere regel om «med overlegg å unnlate» å stille til dopingtest. Ifølge Evening Standard er denne hjemmelen kun aktuell dersom spilleren nekter inne på testrommet. Ferdinand er naturlig nok ikke anmeldt for dette - han var aldri innom testrommet.

Fifas reglement har ikke det samme skillet som FA mellom å unnlate å stille, eller med overlegg å unnlate å stille til dopingtest.

Det finnes ikke tilsvarende saker som danner presedens innen FA, men avisa tror det er sannsynlig at Ferdinand straffes med utestengelse mellom tre og seks månedeer om han finnes skyldig i å nekte å møte til test, eller en stor bot om han kjennes skyldig i å unnlate å stille.

Saken videre

Det kan fortsatt gå lang tid før noe er avgjort i saken.

Ferdinand har 14 dager på seg til å svare på anmeldelsen. Han har allerede bedt om en personlig høring. Når den er gjennomført vil saken i løpet av en måned til et tre manns utvalg i FA som gjennomfører ytterligere høringer i saken.

De vil deretter bestemme om Ferdinand er skyldig i å bevisst snike seg unna testen, eller om han rett og slett glemte det. Deretter vil en straff bli bestemt.

Manchester United og Ferdinand kan få en automatisk rett til å anke beslutningen, eller de kan bli nødt til å gå til sak mot FA i det britisk rettsapparatet, eller den uavhengige idrettsdomstolen Court of Arbitration of Sport (CAS) i Sveits.

Velger Ferdinand å anke, vil en eventuell utestengelse starte seinere, og han kan miste sesongavslutningen og EM-sluttspillet om man antar at det dreier seg om noen måneders straff.

HØRING: Rio Ferdinand har bedt FA om en personlig høring etter at han i går ble anmeldt for ikke å ha møtt til dopingtest.