I NORGE: Alex Ferguson holdt et foredrag i Oslo i dag. Foto: NTB Scanpix
I NORGE: Alex Ferguson holdt et foredrag i Oslo i dag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ferguson: - Det snudde med Cantona

Sir Alex Ferguson (74) var i Oslo torsdag og holdt foredrag for rundt 1000 næringslivsledere og andre forretningsfolk i Oslo Konserthus.

Foredraget til Ferguson under Oslo Business Forum handlet om «Hvordan lage en suksessrik organisasjon på lang sikt». Nettavisen var en av få norske medier som var til stede under seansen. Pressen fikk ikke stille egne spørsmål til trenerlegenden, men Sir Alex ble intervjuet av Jan Åge Fjørtoft fra scenen.

Under foredraget sa Ferguson at da han kom til Manchester United i 1986, bestemte han seg for å endre på kulturen i klubben.

-Jeg lærte meg raskt fornavnene til alle som jobbet der. Da bygger man et fort rundt seg selv, for alle setter pris på å bli sett og anerkjent, sa han.

United vant bare noen få titler før det virkelig løsnet i 1993. Det kan han takke en franskmann for. Eric Cantona lærte nemlig laget virkelig å trene.

- Cantonas første treningsøkt var spesiell. Etter at vi var ferdige, var det vanlig at spillerne satte seg i bilen og kjørte hjem. Men Eric ble igjen da de andre dro, gikk bort til meg og spurte om han kunne få beholde noen baller, to spillere og en keeper. Jeg spurte hvorfor. Han ville trene, forteller skotten.

Ferguson beordret to vinger og en målvakt til å bli igjen. Fra hver sin kant foret vingene Cantona med innlegg slik at han fikk terpe avslutninger.

- Keeperen gjorde også en kjempejobb. Med å hente baller ut av nettet, spøkte skotten.

Ifølge Ferguson begynte de unge spillerne som så opp til Cantona å gjøre det samme. Senere begynte også de andre spillerne å legge inn mye ekstratid på feltet for å terpe.

(NTB)