Ferguson & co. diskuterte bortemålsregelen

Topptrenerne samlet.

 DISKUTERTE:  Sir Alex Ferguson og topptrenerne i Europa. Foto: AP Photo/Keystone,Laurent Gillieron.
DISKUTERTE: Sir Alex Ferguson og topptrenerne i Europa. Foto: AP Photo/Keystone,Laurent Gillieron.Vis mer

Bortemålsregelen har eksistert i nesten 50 år. Under et møte for europeiske fotballtrenere i regi av UEFA torsdag, var betydningen av regelen på agendaen.

1965-66-utgaven av cupvinnercupen var den første europeiske turneringen som tok bortemålsregelen i bruk. Den gjør at bortemål teller dobbelt, om et dobbeltoppgjør mellom to lag ender uavgjort til slutt.

Kritikere hevder at regelen i dagens fotball fungerer mot sin hensikt, at den er unødvendig og at den tidvis er urettferdig.

- Det var litt av en debatt om hvorvidt den har noen betydning i dag. Noen mener at den ikke er så viktig som den var før, sa tidligere Manchester United-manager Alex Ferguson etter møtet i UEFAs hovedkvarter i Nyon torsdag.

Angrepsfotball Ferguson trente United i 26 år. Han fikk på den tiden se at fotballen endret seg til det mer angrepshissige. Det er en av hovedgrunnene til at regelen debatteres.

- Noen mener at regelen ikke er så viktig nå som den én gang var. Den angripende tankegangen i dagens fotball betyr at flere lag vinner på bortebane, sa Ferguson.

- Om vi går 30 år tilbake i tid, besto kontringsspillet av én eller to spillere. I dag består kontringsspillet av fem, kanskje seks spillere, som spiller ballen hurtig mellom seg, fortsatte han.

Spilleforhold Den 72 år gamle skotten mener at det er flere faktorer enn spillestil som har endret betydningen av bortemålsregelen. Hvordan banene ser ut kan også ha sitt å si, mener Ferguson.

For de siste årene er det gjort solide jobber på gressmattene rundt om i Europa, noe som betyr at underlaget ikke er veldig forskjellig fra bane til bane.

Sevilla-trener Unai Emery (t.v), Bayern-trener Pep Guardiola og Jürgen Klopp var tilstede på møtet. Foto: EPA/LAURENT GILLIERON
Sevilla-trener Unai Emery (t.v), Bayern-trener Pep Guardiola og Jürgen Klopp var tilstede på møtet. Foto: EPA/LAURENT GILLIERON Vis mer

- Det hjelper mye at banene er gode, og de er fantastiske nå til dags. Det er enklere å komme seg ut av forsvar ved å spille ballen nå enn det var for 30 år siden. Du får bedre forhold for å kontre nå enn for 30 år siden, sa den tidligere United-sjefen.

Han legger ikke skjul på at bortemålsregelen gjør noe med tilnærmingen til hjemmelaget i en fotballkamp.

- Personlig tenkte jeg alltid, da jeg spilte på hjemmebane, at vi ikke måtte slippe inn mål, sa Ferguson.

(NTB)