Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ferguson ble grillet om selvbiografien

Ble kalt «stalinist» og «svak».

STILT TIL VEGGS: Sir Alex måtte tåle kritiske spørsmål i et intervju med Channel 4. Foto: Carl Court / Afp Photo / NTB Scanpix
STILT TIL VEGGS: Sir Alex måtte tåle kritiske spørsmål i et intervju med Channel 4. Foto: Carl Court / Afp Photo / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I sin nye selvbiografi har Sir Alex Ferguson langet ut mot tidligere spillere og kollegaer. Roy Keane, David Beckham og Rafael Benitez er blant de som fikk gjennomgå.

Tirsdag kveld måtte skotten selv tåle å bli kritisert, da han ble intervjuet av Channel 4s John Snow.

Se hele intervuet her.

Stalinistisk lederstil Snow spurte blant annet Sir Alex om hvordan det kunne ha seg at han i løpet av sin tid som manager hadde blitt uvenner med så mange av spillerne sine.

- Det viktigste med å være manager er å ikke miste kontrollen. Du kan ikke la spillerne ta over kontrollen av klubben. Det har jeg sagt til styret igjen og igjen, svarer skotten.

- Så kontroll er alt?

- Det er ikke alt, men det er veldig, veldig viktig. Du må ha kontroll hvis du vil beholde jobben.

- Høres litt stalinistisk ut

- Jesus Kristus! utbryter Sir Alex og ler.

- Det er litt ekstremt. Kontroll betyr at spillerne respekterer deg og vet hvem som er sjefen.

Feide med BBC Andre spørsmål fikk imidlertid skotten til å trekke mindre på smilebåndet. Hans håndtering av pressen ble blant annet tatt opp.

- Noen vil kanskje hevde at du viste svakhet i hvordan du håndterte pressen, med tanke på at du nektet så mange adgang til pressekonferansene dine.

- Du har ikke noe kontroll over pressen. Noen av dem skriver løgner. Hva skal du gjøre da? Rapportere dem? Det er ikke sånn det funker. Men jeg var ikke langsint. Til slutt fikk alle adgang igjen.

Spesielt BBC har hatt et trøblete forhold til Ferguson. Managerlegenden nektet dem adgang i sju år under sin regjeringstid på Old Trafford, etter at BBC lagde en sak om Fergusons sønn, Jason, i 2004. Jason Ferguson er en fotballagent, og da BBC gikk forretningsavtalene hans nærmere etter i sømmene, satte det sinnet i kok hos pappa Ferguson.

- Hvis du faktisk ser på den, ser du at det er en veldig dårlig dokumentar. Den var forferdelig.

- Så du kastet dem ut i sju år.

- Ja, de prøvde aldri å unnskylde seg. Du må ha prinsipper. Jeg likte ikke det de gjorde, det var ukorrekt og uærlig.

Politiske uenigheter Sir Alex er selverklært sosialist, og har støttet Labour hele livet. Hans forhold til den amerikanske Glazerfamilien kan derfor ses på som litt besynderlig.

- Du er fornøyd med Glazerfamilien som eiere, men de er kapitalister og du står til venstre for Labour. Hvordan kan en så rå kapitalisme gå sammen med dine politiske idealer?

- Fordi de er supportere. De har støttet manageren og klubben og gjort mange forbedringer. Vi har kanskje de beste treningsfasilitetene i England, og det er på grunn av Glazerne.

Har blitt mykere Ferguson ga også ut en bok i 1999. I den boka var han svært kritisk mot Martin Edwards, mannen som fikk han til Manchester United, mens i den nye snakker han om Edwards i rosende ordelag.

- Det er en snillere side av Alex Ferguson vi ser. Har du blitt mykere?

- Jeg har helt klart blitt mykere. Tidlig i karrieren måtte jeg bare håndtere britiske spillere. Det er annerledes i dag, med spillere fra så mange forskjellige kulturer. De er mer sårbare, kommer fra flere typer bakgrunn og har blitt oppdratt annerledes.

KRITISERT: Roy Keane er en av mange som fikk gjennomgå i Fergusons nye bok. Foto: Andrew Yates / AFP Photo / NTB Scanpix
KRITISERT: Roy Keane er en av mange som fikk gjennomgå i Fergusons nye bok. Foto: Andrew Yates / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling