- Ferguson er min beste venn innen fotballen

United-manageren lærte Mourinho å være en god taper.

ØMT ØYEBLIKK: Jose Mourinho (t.v.) sier Alex Ferguson er hans beste venn blant alle trenere innen fotballen. Foto: Carl de Souza, AFP/Scanpix
ØMT ØYEBLIKK: Jose Mourinho (t.v.) sier Alex Ferguson er hans beste venn blant alle trenere innen fotballen. Foto: Carl de Souza, AFP/ScanpixVis mer

|||
(Dagbladet): José Mourinho og Alex Ferguson hadde sine verbale feider da de knivet om Premier League-titler under portugiserens regjeringstid i Chelsea.

- Han er en intelligent mann som kanskje tror andre folk er dumme, sa Mourinho om United-manageren i april 2007.

- Det ser ut som José Mourinho er på et slags personlig korstog mot regelverket, sa Ferguson seinere samme måned.

Men seinere har Mourinho fortalt at de har holdt kontakten også etter at han ble sparket fra Chelsea. Nå går han ennå lengre i et intervju med Gol TV gjengitt av blant annet Telegraph.co.uk.

- Blant alle trenerne innen fotballen, kan jeg si at Ferguson er min beste venn, sier Real Madrid-trener Mourinho.

Vin-konkurranse Og selv om de som rivaler kjeklet via media, var det også en kjent sak at de pleide å dele en flaske god vin etter kampene. Vinen ble bedre og bedre, da det gikk sport i å ta med den beste flaska.

I en ny biografi om Alex Ferguson som utgis denne uka, «Football - Bloody Hell» av Patrick Barclay, forteller Mourinho hvordan forholdet til Ferguson var.

- Før kampene hadde vi ordkrigene våre. Så var det en kamp ute på banen. Og etterpå - seier, tap eller uavgjort - var det tradisjonen vår å ta en flaske vin, sier «The Special One».

Han sier det var Ferguson som startet vintradisjonen.

- Han hadde alltid en flaske på kontoret sitt. Så bestemte jeg meg for at det ikke alltid kunne være ham, og tok med en flaske selv. En god en, portugisisk. Og det startet en konkurranse: Hvem kunne ta med den beste flaska? Hvem kunne ta med den dyreste? Han kom med en fin Bordeaux, og jeg svarte - alltid med en portugisisk vin - og slik fortsatte det, sier Mourinho i boka ifølge Manchester Evening News.

Storsinn etter tap Mourinho forteller også om da hans Porto slo ut United av Champions League på veien mot den sensasjonelle seieren i 2004 - Mourinhos store gjennombrudd som trener.

Porto vant 2-1 hjemme, og Ferguson startet umiddelbart ordkrigen. Eller som Mourinho sier det: «Han begynte å spille den neste kampen før den startet».

Men Porto klarte 1-1 på Old Trafford, og stemningen sto i taket i bortegarderoben.

- Du skulle tro vi hadde vunnet VM. Og så banket det på døra. Det var Alex sammen med Gary Neville. Da de kom inn, ble alle stille. Festen stoppet. Festen var over. Og mens Neville gikk rundt og tok spillerne mine i hånda, ga Alex meg et håndtrykk og sa at etter pressekonferansen var jeg invitert til kontoret hans for en drink.

Denne rausheten i nederlagets time imponerte Mourinho.

- Jeg tenkte at dette var en spesiell person, som ville gjøre hva som helst for å vinne, men dersom han tapte, fortsatt ville gjøre dette. I det øyeblikket bestemte jeg meg. Hvis det var slik at jeg noensinne kom til England, ville jeg følge dette eksempelet, sier Mourinho.

VILL FEIRING: Daværende Porto-manager Jose Mourinho feiret uavgjort på Old Trafford og sammenlagtseier så frakken flagret 9. mars 2004. Etterpå lot han seg imponere da en slagen Alex Ferguson inviterte ham inn på kontoret for en drink. Foto: Ian Hodgson, Reuters/Scanpix
VILL FEIRING: Daværende Porto-manager Jose Mourinho feiret uavgjort på Old Trafford og sammenlagtseier så frakken flagret 9. mars 2004. Etterpå lot han seg imponere da en slagen Alex Ferguson inviterte ham inn på kontoret for en drink. Foto: Ian Hodgson, Reuters/Scanpix Vis mer