Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ferguson er rasende over Rooney-straff

Engelske aviser skriver at United vil ta kampen mot FA.

BITTER ETTERSMAK: Wayne Rooney sikret seg matchballen etter å ha scoret tre mål mot West Ham. Nå må han stå over de to neste kampene, som kan bli til tre dersom Manchester Uniteds ventede anke ikke fører fram. Foto:  REUTERS/Toby Melville
BITTER ETTERSMAK: Wayne Rooney sikret seg matchballen etter å ha scoret tre mål mot West Ham. Nå må han stå over de to neste kampene, som kan bli til tre dersom Manchester Uniteds ventede anke ikke fører fram. Foto: REUTERS/Toby Melville Vis mer

(Dagbladet): Wayne Rooney ble i går medlem av en eksklusiv, men lite flatterende klubb, over fotballspillere som er blitt utestengt for å banne på banen.

United-spissens «fucking what?» inn i kamera etter å ha scoret sitt tredje mål for dagen - og nærmest egenhendig snudd 0-2 til 3-2 for Manchester United på lørdag - ble for kraftig kost for det engelske fotballforbundet.

Nå må Rooney stå over lørdagens ligakamp mot Fulham og FA-cupsemifinalen mot Manchester City helga etter, om da ikke Manchester United vinner fram med en anke.

De akter i hvert fall å ta kampen, ifølge Daily Telegraph, The Independent og The Sun - selv om de i så fall risikerer at Rooney må stå over en tredje kamp.

- Sentrale skikkelser på Old Trafford, med sir Alex Ferguson i spissen, sies å være rasende over hvor hardt Rooney blir straffet, skriver Daily Telegraph.

Ferguson snakker i dag
Avisa hevder videre at United har innsett at Rooney vil bli utestengt, men at de vil forsøke å få straffen redusert fra to kamper til bare én. Ferguson skal være villig til å løpe risikoen ved å miste Rooney til bortekampen mot Newcastle, dersom anken skulle slå feil vei.

The Sun kjører i karakteristisk stil tittelen «Scroo you» - og slår fast at en illsint Ferguson er innstilt på en ny krig mot FA. United skal i går ha diskutert saken med sine juridiske rådgivere, for å finne brister og eksempler på inkonsekvens i forbundets håndtering av andre og lignende saker. 

I tillegg mener man angivelig at unnskyldningen Rooney kom med på klubbens hjemmeside like etter kampen ikke er blitt vektlagt i det hele tatt i straffeutmålingen - og at FA ønsker å statuere et eksempel med nettopp Rooney.

Det knytter seg en viss spenning til hva sir Alex Ferguson kommer til å si på pressekonferansen seinere i dag, foran onsdagens Champions League-møte med Chelsea.

DETTE VAR GREIT FOR FA: Da Rooney skjelte ut de engelske supporterne og bannet inn i kamera etter Englands VM-kamp mot Algerie i fjor sommer, fikk det ingen konsekvens hos FA. Det gjorde det da han bannet på ny i helga. - De opererer med to regelsett, skriver Daily Mail-kommentator Martin Samuel. Foto:   REUTERS/Oleg Popov
DETTE VAR GREIT FOR FA: Da Rooney skjelte ut de engelske supporterne og bannet inn i kamera etter Englands VM-kamp mot Algerie i fjor sommer, fikk det ingen konsekvens hos FA. Det gjorde det da han bannet på ny i helga. - De opererer med to regelsett, skriver Daily Mail-kommentator Martin Samuel. Foto: REUTERS/Oleg Popov Vis mer

Da Rooney unnslapp straff etter en stygg albue mot en Wigan-spiller i forrige måned gikk United-manageren ut mot «pressens heksejakt». Oddsen for at han mener media har hatt en finger med i spillet denne gang er ikke veldig høy.

Stempler FA som hyklerske
Blant aviskommentatorene i England virker et flertall å mene at straffen i dette tilfellet ikke står i stil til forseelsen.

Martin Samuel i Daily Mail kritiserte i går Rooney for å være gledesløs og drevet av hevnlyst, men er i dag mest opptatt av FAs hykleri. Han viser til at United-spissen i sommer - på jobb for England og FA under VM i sommer - skrek «for fuck's sake» inn i et kamera som en reaksjon på buingen fra engelske supportere etter 0-0 mot Algerie.

Uten at det fikk noe etterspill.

«Hvordan kunne de (FA)? I likhet med resten av nasjonen håpet de inderlig at Rooney skulle finne formen i Sør-Afrika. De ville ikke ha noe trøbbel. De ville ikke miste Englands beste spiller for den siste kampen i gruppespillet mot Slovenia. De ville ikke svekke laget til Fabio Capello ytterligere. De ønsket ikke å vurdere en reaksjon for å bringe sporten i vanry, eller irettesette ham offentlig» (...)

«Ferguson har en god sak fordi FA tilsynelatende opererer med to ulike regelsett: Ett for de gangene der deres egne ambisjoner vil ta skade av en straff, og ett som gjelder for klubblagene», skriver Daily Mail-kommentatoren.

The Guardians kommentator Kevin McCarra er ikke imponert over Rooneys språkbruk, men mener han er blitt et offer for forbundets dobbeltmoral.

«TV-rettighetene er verdt så mye nettopp fordi spillet provoserer, engasjerer og glemmer gode manerer», skriver han.

Lundekvem: - Straffen er grei
FA har imidlertid trappet opp sin respekt-kampanje den siste tiden - og uheldigvis for Rooney og United sammenfalt det i stor grad med utbruddet på Upton Park. De mest hardbarkede United-supporterne har ikke glemt at FA styres av den tidligere Manchester City-formannen David Bernstein - og slike ting blir det selvsagt konspirasjonsteorier av.

TV 2-ekspert og mangeårig England-proff Claus Lundekvam synes uansett det er greit at Rooney får en smekk over fingrene.

FUCKING WHAT?: Rooney ba om unnskyldning for denne tiraden inn i kameraet til Sky Sports, men det hjalp ikke. Foto: Sky Sports
FUCKING WHAT?: Rooney ba om unnskyldning for denne tiraden inn i kameraet til Sky Sports, men det hjalp ikke. Foto: Sky Sports Vis mer

- Jeg ser ikke på dette som noen stor sak, men skjønner at forbundet slår ned på det når det blir såpass tydelig som her. Vi vet alle at fotballspillere banner og bruker en del stygge uttrykk, men å gjøre det inn i kamera er over grensa. Rooney skal være en rollemodell for alle unge fotballspillere, og dette bør han holde seg for god til, sier Lundekvam til Dagbladet.

- Er det en tydelig forskjell på banning ute på banen og like foran et kamera?

- Ja, det er stor forskjell, svarer han.

FA uttalte i 2009 at de store profilene bærer et enda større ansvar enn de mindre kjente spillere når det gjelder å oppføre seg. Lundekvam tror det har hatt innvirkning på denne saken.

- Forbundet vil nok bevise noe og sette standarden når profilerte spillere er involvert. Det er jeg ikke i tvil om.

- Hvordan tror du denne straffen skaper presedens i tida framover?

- Jeg har ikke sett så veldig mange spillere som løper mot kamera og bruker dårlige ord og uttrykk. Jeg tror ikke FA vil få noe særlig mer å gjøre som en følge av dette, sier han.

- Hvordan er terskelen i England for banning?

SPÅR TRØBBEL FOR FA: - Jeg frykter at FA har begitt seg inn på en vei hvor de skyter med finkornet hagl, og risikerer å treffe akkurat så tilfeldig at svært få vil føle at straffen som blir delt ut blir konsekvent og rettferdig, sier Lars Tjærnås.
SPÅR TRØBBEL FOR FA: - Jeg frykter at FA har begitt seg inn på en vei hvor de skyter med finkornet hagl, og risikerer å treffe akkurat så tilfeldig at svært få vil føle at straffen som blir delt ut blir konsekvent og rettferdig, sier Lars Tjærnås. Vis mer

- Den er høy i fotballmiljøet, men helst ikke så åpenlyst som vi så hos Rooney. Du oppsøker ikke et kamera for å banne. Men at det er mye banning i engelsk fotball er det ingen tvil om. Det har jeg bidratt til selv, sier Lundekvam.

Spår trøbbel for FA
Lars Tjærnås tror i motsetning til Lundekvam at FA kan få problemer med å følge opp saken på en rettferdig måte.

- Noe av det viktigste ved all straff er at den er konsekvent og at den står i forhold til annen straff - at den er rettferdig. Jeg tror de skal få slite med å oppfylle disse kriteriene. Når er «f***»-ordet farlig og forbudt? Når brytes verdien om tilsier respekt overfor enkeltpersoner? Jeg sliter helt ærlig med å se at dette var annet enn en lite elegant måte å slippe ut innestengt frustrasjon og glede i uskjønn forening. To kamper er strengt i forhold til mye annet spillere har fått et par kamper for, sier Canal +-eksperten til Dagbladet.

- Tror du Ferguson kommer til å bruke denne episoden for alt den er verdt internt, og skape en slags «oss mot dem»-stemning i spillergruppa?

- Det er det vel ingen tvil om. På det området er sir Alex en mester. Han bygger enhet ved å skape ytre fiender, også i tilfeller hvor det ikke eksisterer. Og jeg frykter at FA har begitt seg inn på en vei hvor de skyter med finkornet hagl, og risikerer å treffe akkurat så tilfeldig at svært få vil føle at straffen som blir delt ut blir konsekvent og rettferdig, sier han.

PS! Rooney deltok ikke på den delen av United-treningen som i dag var åpen for pressen, altså de første 15 minuttene. Hvorvidt han sluttet seg til lagkameratene etter at journalistene ble sendt på dør er foreløpig uvisst. Rio Ferdinand var for øvrig tilbake på treningsfeltet på Carrington etter sin langvarige ryggskade.

MENER STRAFFEN ER GREI: - Rooney skal være en rollemodell for alle unge fotballspillere, og dette bør han holde seg for god til, sier Claus Lundekvam. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
MENER STRAFFEN ER GREI: - Rooney skal være en rollemodell for alle unge fotballspillere, og dette bør han holde seg for god til, sier Claus Lundekvam. Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media