DOBBELTREDNING: David de Gea stopper Alexis Sanchez med en beinparade etter først å ha tatt skuddet til Alexandre Lacazette. Foto: AFP PHOTO / Adrian DENNIS / NTB Scanpix
DOBBELTREDNING: David de Gea stopper Alexis Sanchez med en beinparade etter først å ha tatt skuddet til Alexandre Lacazette. Foto: AFP PHOTO / Adrian DENNIS / NTB ScanpixVis mer

David de Gea hylles

- Ferguson gikk bare glipp av to United-kamper. Den ene for å se på de Gea

Manchester United-keeper David de Gea (27) hylles etter forestillingen mot Arsenal i helga.

(FourFourTwo): Manchester United slo Arsenal 3-1 på Emirates i helga og det var United-keeper David de Gea som stjal de fleste overskriftene, til tross for at Jesse Lingard scoret to mål.

Sisteskansen tangerte Premier League-rekorden med 14 redninger i løpet av én kamp. Det er det kun Tim Krul (for Newcastle mot Tottenham 2013) og Vito Mannone (for Sunderland mot Chelsea 2014) som har gjort før ham - ifølge statistikkbyrået Opta.

Særlig imponerende var det da spanjolen hindret lagkamerat Romelu Lukaku å sette ballen i eget mål. Han hadde også en god dobbeltredning på avslutningene til Alexandre Lacazette og Alexis Sanchez men noen sekunders mellomrom.

Manchester United-manager José Mourinho tok derfor i bruk store ord da han snakket om keeperen etter storoppgjøret.

- Jeg sa til ham etter kampen at det jeg så i dag var den beste keeperen i verden, sier Mourinho til BT Sport etter kampen.

Riktig mann

Det synet deler Manchester Uniteds tidligere keepertrener Eric Steele, som var med på å få de Gea til Old Trafford i 2011.

«Jeg kan bare huske at Sir Alex Ferguson gikk glipp av to Manchester United-kamper. Han mistet et Manchester-derby i 2000 på grunn av sønnens bryllup. Den andre gangen? For å se på David de Gea», skriver Eric Steele i en kommentar i Daily Mail.

Det er litt av et kompliment til David de Gea. Daværende Manchester United-keeper Edwin van der Sar begynte å dra på årene, og Steele var sikker på at David de Gea var riktig mann til å erstatte ham.

«Jeg viste et tre-minutters sammendrag på DVD til Sir Alex og vi dro for å se ham spille for Atlético Madrid mot Valencia samme kveld United møtte Scunthorpe i ligacupen. Sir Alex visste at han var den riktige spilleren allerede etter 65 minutter», skriver Steele, som forteller at sisteskansen viste ro, konsentrasjon og gode reflekser i den aktuelle kampen.

Kampen ble spilt september 2010 og De Gea tonet ned ryktene da det ble kjent at Ferguson hadde vært på besøk på Vicente Calderón i Madrid.

Det gikk likevel bare noen måneder før keeperen ble presentert som United-spiller.

PÅ TRIBUNEN: Sir Alex Ferguson speidet personlig på David de Gea. Foto: REUTERS/Peter Powell/NTB Scanpix
PÅ TRIBUNEN: Sir Alex Ferguson speidet personlig på David de Gea. Foto: REUTERS/Peter Powell/NTB Scanpix Vis mer

Tøff start

De Gea ble ofte sammenliknet med Van der Sar og fikk kallenavnet «Van der Gea». Da Van der Sar la hanskene på hylla i 2011, var spanjolen klar til å overta stafettpinnen.

Men det var ingen dans på roser i starten av United-karrieren.

Med en prislapp på snaut 200 millioner kroner var det stort press på den da 21 år gamle keeperen. På et tidspunkt var de Gea i så dårlig form at han mistet plassen til Anders Lindegaard. Samtid forteller Steele at Ferguson aldri kjeftet på ham.

«Ikke en eneste gang. Han holdt ham på benken noen ganger og hentet ham inn igjen, men han kjeftet aldri på ham. Og bare se på hvor David er nå», skriver Steele.

Men da motgangen var som størst, tok det på kreftene til keeperen. Seinere innrømmet de Gea at han vurderte å dra tilbake til Spania og La Liga.

- Noen ganger er det vanskelig når du får mye kritikk slik jeg gjorde, uttalte de Gea i oktober 2014.

Han forteller at det var tøft for både ham selv og familien, men at det er normalt når du spiller for en stor klubb som Manchester United.

- Men jeg sto på og forsøkte å være positivt. Jeg elsket å trene. Det ga meg glede, så jeg fortsatte å jobbe og jobbet meg gjennom det, sa han.

TIDLIGERE KEEPERTRENER: Eric Steele. Foto: NTB Scanpix
TIDLIGERE KEEPERTRENER: Eric Steele. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sesongens spiller

Og det gjorde han til de grader.

Skuddstopperen har blitt kåret til Manchester Uniteds beste spiller tre sesonger på rad. Det er det bare Cristiano Ronaldo som har gjort før ham. Likevel håper José Mourinho at spanjolen ikke vinner for fjerde gang på rad.

- Jeg mener at det er noe galt når keepere blir kåret til sesongens spiller, har Mourinho tidligere uttalt.

- Forhåpentligvis blir ikke David årets spiller denne sesongen, men jeg håper han vil gjøre viktige redninger for oss, sa Mourinho.

Det ser ikke ut til å bli en stopp på det. Sisteskansen har levert flere avgjørende redninger allerede denne sesongen, som da han hindret Liverpool-stopper Jöel Matips avslutning fra fem meter i 0-0-kampen på Anfield i oktober.

Diskusjonen går både høyt og lavt om hvem som er verdens beste keeper. David de Gea, Manuel Neuer og Gianluigi Buffon er kanskje trioen som nevnes oftest. Det vil alltid være delte meninger om dette, men det er udiskutabelt at de Gea er helt der oppe med de beste.

Og med tanke på at han bare er 27 år gammel, må det være en skremmende tanke for de som konkurrerer mot Manchester United.