Ferguson hatet dem, nå kan de «livsfarlige» knottene bli forbudt

- Spørsmål om tid før det blir søksmål.

KNIVSKARPE: I Storbritannia debatteres de nymotens knottene, her illustrert ved foten til David Beckham, og to skader Wayne Rooney har pådratt seg de siste årene. Foto: NTB Scanpix/WayneRooney
KNIVSKARPE: I Storbritannia debatteres de nymotens knottene, her illustrert ved foten til David Beckham, og to skader Wayne Rooney har pådratt seg de siste årene. Foto: NTB Scanpix/WayneRooneyVis mer

(Dagbladet): Tilfeldigvis er det to Wayne Rooney-skader som har satt problemstillingen på dagsorden i England, først fikk spissen det 15 centimeter lange kuttet helt inn til lårbeinet mot Fulham for et år siden, så ble han flerret stygt opp i panna etter en treningsduell med Phil Jones denne høsten.

Nå ber den engelske spillerforeningen (PFA) om at fotballmyndighetene ser nærmere på risikoen ved de ulike skruknottene tidens toppspillere bruker, skriver Independent.

De siste årene har det blitt stadig mer populært med avlange skruknotter som supplement til de runde vi kjenner fra før, og ved å kunne bytte ut knottene under støvlene, er det også mulig å variere formen på knottene for å få best mulig grep i underlaget.

Men knottene, som lages i ulike typer plastikk og metall, kan også gjøre stor skade. Én ting er faren for at for godt grep på hardt underlag fører til vridningsskade, en annen er at de - spesielt de avlange plastknottene som rammet Rooney - rett og slett kan bli så skarpe og harde at de nærmer seg våpenkategorien.

- Wayne (Rooney) er en veldig profilert spiller, og de to hendelsene han opplevde kunne gjort slutt på karrieren hans, sier PFA-sjef Gordon Taylor.

- Når det skjer en stor spiller som ham får det mye oppmerksomhet, men det gjør også at man lurer på hvor ofte dette skjer nedover i divisjonene og på breddenivå. Jeg tror skoprodusentene blir mer og mer obs på problemet, men jeg tror dette er noe som må rettes på fra fotballens side. Dette har skjedd så mange ganger at det ikke kan være en tilfeldighet. Det er veldig farlig å overse det, sier Taylor,

Livstruende Manchester United-legene innrømmet at lårkuttet til Wayne Rooney i fjor i verste fall kunne blitt livstruende, og for noen uker siden ble det slått stort opp da 13-åringen Kavan Ryan pådro seg en lignende skrekkskade i en guttefotballkamp. Den saken er under politietterforskning.

Alex Ferguson forbød i sin tid de avlange skruknottene på Manchester Uniteds treningsfelt, og flere og flere advarer nå mot utstyret.

Tidligere Liverpool-spiller Craig Johnston, som var med å utvikle den nyskapende Adidas Predator-støvelen på 90-tallet, mener det bare er et spørsmål om tid før noen saksøker skofabrikantene etter liknende ulykker.

- Støvlene er farlige. Rooneys skade var skrekkelig, og jeg mener materialet i knottene er for hardt, og det blir slipt skarpere av underlaget. Knottene må være mykere, rundere, mener Johnston, ifølge Mirror.

- Kanskje vil du se spillere skli oftere, men vi vil få færre skader. Noen må reise seg og si fra om at dette går galt av sted, sier han.

Vil følge anbefalinger De fleste har nok sett at assistentdommeren sjekker innbytteres knotter før de får løpe inn på banen, men dette er i utgangspunktet for å kontrollere at knottene ikke er skadet eller liknende, og per nå finnes det ikke klare begrensninger på hvilken type knotter spillerne får bruke.

Ifølge Independent er samtidig de to store produsentene, Nike og Adidas, positive til å se nærmere på hvilke knotter det er mest hensiktsmessig å tilby. De to står for mer enn 70 prosent av salget av fotballstøvler verden over.

- Nike tilbyr en rekke ulike løsninger, avhengig av hva spillerne ønsker. Noen spillere ønsker seg fortsatt en blanding. Vi vil selvfølgelig følge anbefalingene til de relevante myndighetene, sier en talsmann for Nike til avisa.

Også Adidas har uttalt at de har forbedret testingen etter å ha blitt klar over problemstillingen.

Manchester United-manager David Moyes på sin side påpeker at man ikke alltid kan skylde på støvlene, heller ikke i Wayne Rooneys tilfelle.

- Jeg tror ingen har vært så glade i de avlange knottene, men det er ikke alltid støvlene som har skylda. Det som skjedde med Rooney var et rent uhell. Jeg var tistede, og hadde det vært metallskruknotter kunne det ha gått enda verre, sier Moyes.