- Ferguson tar ikke fem øre for å lyve i alle kameraer

Ikke alle tror på Rooney-forklaringen i går.

OPPBLÅSBARE BARBARA: Denne dukken skapte stor forlystelse blant Everton-fansen, og var egentlig tiltenkt Wayne Rooney. Men hovedpersonen dukket aldri opp. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS
OPPBLÅSBARE BARBARA: Denne dukken skapte stor forlystelse blant Everton-fansen, og var egentlig tiltenkt Wayne Rooney. Men hovedpersonen dukket aldri opp. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLISVis mer

||| (Dagbladet): Til stor forbløffelse for mange var ikke Wayne Rooney på plass da Manchester United spillerbuss ankom Goodison Park halvannen time før kampstart i går.

- Vi tok avgjørelsen fordi han får fryktelig mye hets her. Vi ønsket ikke å utsette ham for det, forklarte sir Alex Ferguson.

Frykt for motstandernes supporterne har imidlertid ikke påvirket laguttakene hans før - og United-manageren har hatt en god del spillerne opp gjennom årene som har fått kjørt seg grundig av publikum.

VANT MED TRIBUNEHETS: Wayne Rooney har sjelden blitt skånet fra motstanderfansens sjikane tidligere. I går ble han det. Foto: 
REUTERS/Phil Noble
VANT MED TRIBUNEHETS: Wayne Rooney har sjelden blitt skånet fra motstanderfansens sjikane tidligere. I går ble han det. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer

Eric Cantona, David Beckham, Gary Neville og Cristiano Ronaldo har alle fått særdeles hard medfart fra motstanderfansen, og grove skjellsord fra tribunen, uten at det har hindret Ferguson i å bruke dem. Og ikke minst har Rooney taklet verbal rundjuling utmerket siden han slo gjennom som 16-åringen - det har til og med sett ut som at han elsker å terge dem.

Men kanskje var det annerledes denne gang, når hetsen handlet vel så mye om kona Coleen som ham selv.

- United mot resten
TV 2-kommentator Øyvind Alsaker er imidlertid overbevist om at Fergusons avgjørelse ikke var basert på frykt for tribunehets.

- Det eneste man kan være sikker på er at Ferguson har sine grunner. Han er helt suveren når det gjelder sånne avgjørelser, og hva han velger å begrunne dem med. Han tar ikke fem øre for å lyve i alle kameraene når som helst. Han kjører sitt løp, det er United mot resten. Sånn har det alltid vært, sier Alsaker til Dagbladet.

HVA SIER DERE NÅ?: Rooney feirer foran Chelsea-fansen etter å ha scoret på straffe. Foto: AFP PHOTO/CARL DE SOUZA
HVA SIER DERE NÅ?: Rooney feirer foran Chelsea-fansen etter å ha scoret på straffe. Foto: AFP PHOTO/CARL DE SOUZA Vis mer

- Men du tror ikke han var redd for Rooney-hets?

- Jeg tror man kan avvise kontant at det er frykt i United-garderoben for tribunehets. Jeg tror ikke avgjørelsen handlet om det. Vi aner ikke hva som har spilt inn her. Jeg leste for eksempel i går at søsteren til Coleen er alvorlig syk. Ferguson vil alltid skjerme spillerne og beskytte dem, han vil aldri lekke ut noe rundt private forhold. Det er han som har nærmest kjennskap til hvordan Rooney har det mentalt, sier Alsaker.

- Ville straffe Rooney
Everton-fansen delte ut flygeblader utenfor stadion i går med mindre hyggelige sangtekster om Rooney og kona, og inne på stadion ble en oppblåsbar sexdukke kastet inn på banen til «ære» for mannen som ikke var der.

Flere engelske aviser spekulerer i dag om utelatelsen av Rooney handlet vel så mye om at Ferguson ville straffe spissen sin som at han ville skjerme ham.

TERGER EVERTON-FANSEN: Med denne gesten hisset Rooney opp stemningen enda mer i sitt første møte med Goodison Park etter overgangen til Manchester United. Foto: AP Photo/Paul Ellis
TERGER EVERTON-FANSEN: Med denne gesten hisset Rooney opp stemningen enda mer i sitt første møte med Goodison Park etter overgangen til Manchester United. Foto: AP Photo/Paul Ellis Vis mer

Alsaker ser ikke bort fra at det kan stemme. Og minner om at det finnes få som uforutsigbare managere som sir Alex Ferguson.

- Er det noe jeg har lært meg etter 15-20 år med Ferguson er det at du ikke kan lese den mannen. Er det én lagoppstilling ingen i verden har peiling på før den er offentliggjort er det United sin. Det lekker aldri noe ut derfra, sier Alsaker.

Forstår Ferguson
Canal +-ekspert Lars Tjærnås tviler ikke like mye på Fergusons begrunnelse for å utelate Rooney som det Alsaker gjør.

- Nei, jeg tror faktisk det dreide seg om at han denne gang faktisk mente at belastningen ville bli for stor, på grunn av kombinasjonen av motstander, hets og press. Men synnsynligvis aller mest fordi jeg opplever Ferguson som en manager som er genuint opptatt av hva spillerne hans har best av totalt sett. Jeg tror han så at noe av det siste Rooney trengte var en 90 minutters stiv verbal kuling, sier Tjærnås til Dagbladet.

ONCE A BLUE...: Everton-fansen legger ikke skjul på hva de mener om Wayne Rooney. Foto:   REUTERS/Eddie Keogh
ONCE A BLUE...: Everton-fansen legger ikke skjul på hva de mener om Wayne Rooney. Foto: REUTERS/Eddie Keogh Vis mer

United greide seg egentlig godt uten Rooney, og ledet 3-1 etter ordinær tid før alt raknet i noen elleville overtidsminutter. Tjærnås mistenker at Ferguson også tenkte på faren for et rødt kort da han bestemte seg for å droppe 24-åringen.

- Kanskje så han det som en klar for at det ville koke over, med rødt kort og suspensjon. Dessuten tror jeg han ser programmet de nærmeste uker som helhet, vet at det blir nødvendig å rotere og valgte denne kampen for Wayne Rooney. Egentlig gjorde de en sterk bortekamp, og var bare en av fotballens hjerneblødninger på overtid fra at planen hadde lyktes 100 prosent, sier Tjærnås.

Daily Telegraph-kommentator Henry Winter mener Ferguson gjorde Rooney en bjørnetjeneste ved å droppe ham.

TRØBBEL PÅ HJEMMEBANE: Wayne Rooney skal ha kjøpt sex av prostituerte mens kona Coleen var gravid. Foto: REUTERS/Nigel Roddis/
TRØBBEL PÅ HJEMMEBANE: Wayne Rooney skal ha kjøpt sex av prostituerte mens kona Coleen var gravid. Foto: REUTERS/Nigel Roddis/ Vis mer

- Ferguson har skapt en skummel presedens. Ved å begrunne avgjørelsen om å spare Rooney med «den fryktelige hetsen spillere får på Goodison», antydet en av de mest respekterte managerne i engelsk fotballs historie at laguttaket hans ble styrt av motstandernes fans. 1-0 til dem, skriver han.

PS! Jenny Thompson og Helen Wood, de to kvinnene som hevder de hadde sex med Rooney, står i dag fram i diverse søndagsaviser med en unnskyldning til Coleen Rooney.

- Jeg er veldig lei meg for min rolle i dette. Det er forferdelig å finne ut at ektemannen din har bedratt deg. Særlig når du er gravid. Jeg har så mye medfølelse med henne, sier Thompson i News of the World.

TROR IKKE PÅ FRYKT-FORKLARING: TV 2-kommentator Øyvind Alsaker. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
TROR IKKE PÅ FRYKT-FORKLARING: TV 2-kommentator Øyvind Alsaker. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
MENER FERGUSON VAR FORNUFTIG: Canal +-ekspert Lars Tjærnås. Foto: Canal +
MENER FERGUSON VAR FORNUFTIG: Canal +-ekspert Lars Tjærnås. Foto: Canal + Vis mer