FIKK SKYLDA FOR TAP: Tom Henning Øvrebø lot Bayern München score i offside. Også en utvisning mente Fiorentina var feil. Foto: AP/Frank Augstein
FIKK SKYLDA FOR TAP: Tom Henning Øvrebø lot Bayern München score i offside. Også en utvisning mente Fiorentina var feil. Foto: AP/Frank AugsteinVis mer

Ferguson vil fjerne Øvrebø fra Champions League

Har lagt merke til den norske dommeren.

||| (Dagbladet): Tom Henning Øvrebø ble totalslaktet av Fiorentina etter onsdagens Champions League-kamp mot Bayern München.

Italienerene mente den norske dommeren og hans assistenter gjorde tre grove feil, blant annet sto Bayern-spiss Miroslav Klose offside da han scoret seiersmålet til 2-1 i München.

Nå blander Manchester United-sjef Alex Ferguson seg inn, han mener den norske dommeren ikke skal få dømme i Champions League på en stund.

På tide med pause
Ifølge The Guardian og Daily Telegraph mener Ferguson at det har blitt for mye for Nordstrand-dommeren, som også var i hardt vær etter semifinalen mellom Chelsea og Barcelona i mai i fjor.

- Jeg så høydepunktene fra Bayern München-kampen, og det var en helt vanvittig avgjørelse på vinnermålet, kjære vakre vene. Jeg tror den karen føler presset nå, på grunn av det som skjedde forrige sesong, sier 68-åringen ifølge de britiske avisene.

Ferguson sier han har kikket på Øvrebø tidligere, og United-sjefens vurdering er ikke flatterende.

- Kanskje det er på tide at Uefa gir ham en pause, sier Ferguson.

- Disse kampene er så høyprofilerte nå, det er intense kamper. Du må virkelig være på ballen, og du trenger toppdommerne. Jeg har sett på ham, og han holder ikke samme standard som de beste italienske eller spanske dommerne, jeg synes alltid de er best, sier Ferguson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Suksessmanageren har ikke sans for at dommere fra mindre ligaer får dømme prestisjekamper i Champions League, skotten mener folk som Øvrebø ikke er vant til det. Men han skjønner hvorfor Uefa setter dem opp likevel.

- De må gi disse gutta fra de mindre landene erfaring i disse store kampene, men Fiorentina er ikke så glade for det for øyeblikket, sier Ferguson.

Dommersjef reagerer
Tom Henning Øvrebø blir ikke opprørt når han får lest opp uttalelsene til Ferguson.

- Det må Alex Ferguson få lov til å mene og uttrykke. Så det har jeg egentlig ikke noen kommentar til, sier Øvrebø til Dagbladet.

Rune Pedersen er dommersjef i Norges Fotballforbund, og slik sett Øvrebøs faglige leder. Pedersen mener synes kritikken fra United-manageren er merkelig, hvis 68-åringen er korrekt gjengitt.

HISTORIKK: Her er Alex Ferguson opprørt over dommer Chris Foy under Community Shield-oppgjøret mot Chelsea i august. Foto: AFP/IAN KINGTON
HISTORIKK: Her er Alex Ferguson opprørt over dommer Chris Foy under Community Shield-oppgjøret mot Chelsea i august. Foto: AFP/IAN KINGTON Vis mer

- Kritikken blir unfair og ikke riktig. Tom Henning har dømt Champions League i mange sesonger, i mange, mange kamper, og har stort sett fått bra score av Uefa-observatørene, sier Pedersen til Dagbladet.

At Øvrebø gjorde feil i München bestrider ikke Pedersen, Øvrebø la seg også flat overfor TV 2 i går.

- Tom Henning var heller ikke fornøyd, han tok selvkritikk, sier dommersjefen.

Pedersen mener Ferguson ikke nødvendigvis blir tatt på alvor når det gjelder dommerutspill, og han synes det er for lettvint å avskrive nordmannen ut i fra en enkeltkamper.

- De fleste som følger med på engelsk fotball vet at Ferguson kritiserer dommere titt og ofte, men det blir ikke noe riktigere av den grunn, sier Pedersen.

Var observatør på Old Trafford
Han trekker fram at han selv var dommerobservatør da Manchester United spilte 3-3 mot CSKA Moskva på Old Trafford. Da var United-sjef rasende etterpå.

- Da sa Ferguson at avgjørelsene var de verste som han hadde sett i sin karriere. Vi skal heller ikke ikke glemme at Ferguson har refset engelske dommere flere ganger. De skal være de meste skolerte, men Ferguson er ikke fornøyd med dem heller.

At Øvrebø fortsatt er preget av slaget på Stamford Bridge avviser NFF-dommersjefen. Han henviser til at toppdommeren fikk Champions League-kamper i fjor høst, samt to VM-kvaliker og hele U17-VM i Afrika.

- Det var Tom Hennings prestasjoner i Champions League i fjor høst som gjorde at han fikk fikk ny tillit av Uefa i  Champions League nå. Han hadde aldri fått det hvis han ikke hadde klart å reise seg etter det som skjedde i mai, sier Pedersen.

Nå frykter Pedersen at Fergusons Øvrebø-slakt blir hengende ved dommeren.

- Vi skal gjerne diskutere avgjørelser og situasjoner. Men når profilerte folk går ut med negativ kritikk, blir det negativt stempel som er vanskelig å bli kvitt. Men de fleste vet hvordan Ferguson er, sier dommersjefen.

PREGET AV DETTE? Alex Ferguson mener Tom Henning Øvrebø fortsatt er stresset etter angrepene fra Chelsea-spillere i mai i fjor. NFFs dommersjef avviser. Foto: (AP/Jon Super
PREGET AV DETTE? Alex Ferguson mener Tom Henning Øvrebø fortsatt er stresset etter angrepene fra Chelsea-spillere i mai i fjor. NFFs dommersjef avviser. Foto: (AP/Jon Super Vis mer
STORE PROTESTER: Fiorentina anbefalte Øvrebø-teamet en tur til optikeren etter dette Klose-målet. Foto: EPA/TOBIAS HASE
STORE PROTESTER: Fiorentina anbefalte Øvrebø-teamet en tur til optikeren etter dette Klose-målet. Foto: EPA/TOBIAS HASE Vis mer