VIL SNYTE LIVERPOOL IGJEN:  I fjor passerte Manchester United rivalen Liverpool i kampen om flest ligatitler. Nå drives Alex Ferguson av at Liverpool fortsatt ligger to europeiske titler foran hans United. Foto: HUGO DELGADO / EPA / NTB SCANPIX
VIL SNYTE LIVERPOOL IGJEN: I fjor passerte Manchester United rivalen Liverpool i kampen om flest ligatitler. Nå drives Alex Ferguson av at Liverpool fortsatt ligger to europeiske titler foran hans United. Foto: HUGO DELGADO / EPA / NTB SCANPIXVis mer

Ferguson vil kopiere Liverpools Europa-suksess

- Jeg vil ha mer, sier 70-åringen.


(Dagbladet): Alex Ferguson har rundet 26 år som manager i Manchester United i disse dager, men 70-åringen sliter ikke med å finne motivasjon for årene som kommer.

I går ble seieren i Champions League-gruppa sikret med seieren mot Braga i går kveld. Og Ferguson har fortsatt suget etter flere europeiske troféer. 

- Med tanke på historien til klubben vår, burde vi ha vunnet flere europeiske titler, og jeg vil vinne igjen og komme inn i samme kategori av vinnere som Liverpool, våre største rivaler, Bayern München og Ajax, sier Ferguson i et intervju med Sky Sports.

- Vil ha mer Liverpool står med fem seirer i de gjeveste europacupene - Champions League og den tidligere serievinnercupen. Bayern, Ajax og Barcelona har fire, mens United bare har vunnet tre ganger. I 1968, og to ganger under Fergusons ledelse: Da Ole Gunnar Solskjær ble matchvinner i 1999 og da Chelsea ble slått på straffer i Moskva i 2008.

United tapte finalene i 2009 og 2011.

Ferguson har innsett at han ikke rekker å ta igjen Real Madrid med ni europeiske titler og AC Milan med sju. Men han skulle gjerne tatt igjen Liverpool før han gir seg.

- Jeg blir virkelig frustrert når jeg tenker på mulighetene vi har hatt til å vinne, men du kan ikke være grådig. Når du ser på karrieren min, har jeg vunnet to Champions League-troféer og cupvinnercupen (både med Aberdeen og United - journ. anm.), og jeg er stolt av det, men jeg vil ha mer i Champions League og vi har virkelig en sjanse til å kjempe om det de nærmeste årene, sier skotten.

- Den største utfordringen Kampen mot erkerivalen Liverpool har vært en drivkraft for Ferguson tidligere. Høsten 2002 startet sesongen dårlig, og United havnet tidlig seks poeng bak Arsenal, som var deres fremste rival om seriegullet i starten av dette årtusenet.

Alan Hansen, den tidligere Liverpool-legenden som seinere har vært TV-ekspert, omtalte situasjonen som «den største utfordringen i Fergusons karriere».

Svaret fra United-sjefen har blitt et av hans mest beryktede sitater noensinne:

- Min største utfordring var å dytte Liverpool ned fra den jævla tronen deres. Og det kan dere skrive, sa Ferguson.

Liverpool dominerte engelsk fotball på 1980-tallet da Ferguson overtok som manager i United. Liverpool vant sin foreløpig siste ligatittel i 1989/90-sesongen. Tre år seinere vant United sin første av foreløpig tolv seriegull under Ferguson. Våren 2009 utliknet de Liverpools 18 ligatitler, i fjor vår var United forbi da de vant for 19. gang.

- Ikke hat En personlig triumf for vinnerskallen Ferguson. Han sa også noe om denne drivkraften da han i et åpent brev til supporterne ba om respekt og skikkelig oppførsel foran møtet mellom lagene på Anfield i september i år.

- Rivaliseringen med Liverpool er tuftet på ønsket om å vinne, et ønske om å være best i forholdet til et lag som var best så lenge. Det kan ikke og bør aldri være basert på personlig hat, skrev Ferguson.

Nå akter altså Ferguson å utlikne Liverpools ledelse også i europacupen. Han ser muligheten allerede denne sesongen, men erkjenner at det er tøff konkurranse fra både Spania og Tyskland.

EKSTRA MOTIVASJON: Ønsket om å slå rivalen Liverpool har alltid drevet Alex Ferguson. Her er han i aksjon på Anfield i september, da United vant 2-1. Foto: PHIL NOBLE / REUTERS / NTB SCANPIX
EKSTRA MOTIVASJON: Ønsket om å slå rivalen Liverpool har alltid drevet Alex Ferguson. Her er han i aksjon på Anfield i september, da United vant 2-1. Foto: PHIL NOBLE / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

- Barcelona og Real Madrid vil være i bildet igjen i år, men jeg tror de engelske lagene også vil gjøre det bra. Jeg tror også Borussia Dortmund vil bli en trussel, de har sett bra ut så langt i turneringen, sier han.

Fergusons avgang var varslet etter 2001/02-sesongen, men han endret planene og skrev ny kontrakt. Siden har det flere ganger versert rykter om at han ville gi seg. Men det høres ikke ut til at han har noen planer om å gi seg med det første nå.

- Jeg har vært velsignet med energi hele livet, jeg har vært heldig på den måten. Så lenge helsa er god håper jeg å ha energi til å oppfylle forventningene i Manchester United. Det er viktig, så forhåpentligvis vil jeg fortsette, sier han til Sky Sports.