Ferry dro i gang allsang og «Fader Jakob» foran 30 000 tyskere

Etterpå fikk han alle til å gapskratte med «kyss meg i ræva»-kommentar.

SHOWMANN: Det blir aldri kjedelig når Björn Ferry er i det rette humøret. Det var han så definitivt etter sin første individuelle medalje i et verdensmesterskap - svensken ble nummer to og landsmann Fredrik Lindström nummer tre. Foto: (AP Photo/Matthias Schrader)
SHOWMANN: Det blir aldri kjedelig når Björn Ferry er i det rette humøret. Det var han så definitivt etter sin første individuelle medalje i et verdensmesterskap - svensken ble nummer to og landsmann Fredrik Lindström nummer tre. Foto: (AP Photo/Matthias Schrader)Vis mer

RUHPOLDING (Dagbladet): Björn Ferry var så sliten som han aldri har vært da han tok sølv bak Martin Fourcade på fellesstarten.

Men svensken kom raskt til hektene igjen, og viste hvorfor han regnes for å være skiskyttersportens fremste showmann. Etter premieseremonien på stadion grep Ferry mikrofonen og begynte å synge barnevisa «Fader Jakob». Så gjorde han tegn til de rundt 30 000 på tribunen at de måtte synge tilbake, og selvsagt fikk han viljen sin.

- Fader Jakob er en sang man kjenner på alle språk. Franskmennene pleier å henge med på den der. Jeg kan den på finsk også, sier Ferry og begynner å synge igjen.

- Det er en bra beat. Jeg sang den her i fjor også, det er lett å få med seg publikum. Det er kult. Alle vil jo ha en rockestjerne.

Spesiell prat med borgermesteren
Ferry tok selvsagt regien på pressekonferansen også. Først avbrøt han gullvinner Martin Fourcade, da franskmannen snakket om at han fryktet Birnbacher og et par andre på sisterunden.

- Var du ikke redd for meg da? spurte Ferry - med en solid dose humor.

Etterpå fikk han spørsmål om samtalen han hadde med Ruhpoldings borgermester, Klaus Pichler, som for øvrig er broren til Ferrys gamletrener Wolfgang Pichler.

Ferry røpet at ordforrådet ikke strakk til, særlig fordi den bayerske dialekten er så godt som umulig å forstå. Men Ferry ønsket i hvert fall å dele det lille han kunne - og Pichler fikk derfor høre Ferry si «kyss meg i ræva» på bayersk.

Det er strengt tatt unødvendig å si at de tyske journalistene lo. De gapskrattet.

- Unner ingen den smerten
Der de norske favorittene sviktet fullstendig, og Ole Einar Bjørndalen ble beste nordmann på 8. plass, fikk Sverige tre mann blant de seks beste.

Ferry tok sølvet og Fredrik Lindström bronsen - men om løpet hadde vart i 20 meter til tror Ferry han ville vært nede på fjerdeplass.

- Jeg har aldri vært så forbannet trøtt noen gang. Jeg kjente meg fysisk syk, og jeg gjør det fortsatt. Oi, så sliten jeg var. Det unner jeg ingen, sier han.

TROR FOURCADE KAN SLÅ NORTHUG: I et individuelt skøyterenn tror Björn Ferry at Martin Fourcade er mer enn kapabel til å slå Petter Northug. Foto:  AFP PHOTO/ JOHANNES EISELE
TROR FOURCADE KAN SLÅ NORTHUG: I et individuelt skøyterenn tror Björn Ferry at Martin Fourcade er mer enn kapabel til å slå Petter Northug. Foto: AFP PHOTO/ JOHANNES EISELE Vis mer

Svensken skjøt fire fulle hus, og visste at det var eneste måten å ta medalje på. For Ferry har slitt med sykdom, og er ikke i nærheten av langrennsformen fra fjoråret.

På sisterunden gikk han ut sammen med Martin Fourcade, og han visste hele veien at han var sjanseløs på gullet. Men ryggen til franskmannen ville han holde så lenge som mulig.

I den siste, tunge motbakken sa Fourcade takk for følget og parkerte Ferry.

- Han er utrolig sterk. Det hadde vært kult å se ham i langrennsløp en gang, for i dette mesterskapet har han vært klart sterkere enn Emil (Hegle Svendsen) også. Jeg hadde liksom ingen sjanse. Men i fjor gikk jeg ut sammen med ham på jaktstarten, og da banket jeg ham på sisterunden. Akkurat da var jeg Hulken, gliser han.

Tror Fourcade kan slå Northug
Ferry tror Fourcade er i stand til å slå Northug i et individuelt skøyteløp.

- Det tror jeg definitivt han kan gjøre. På 20-kilometeren var han jo over ett minutt foran Emil, og to og et halvt minutt foran meg. Det kan nå langt. Han har ganske bra fart i kroppen, og er vanskelig å riste av seg. Spurten hans er ikke som Northug sin, men han er like fullt eksplosiv.

Svenskene har tatt fire individuelle medaljer i VM, mens Norge bare har én. Ferry svarer slik på om Sverige er i ferd med å bli en bedre skiskytternasjon på herresiden:

- Nordmannene jobber veldig bra og går superraskt på ski, men de skyter ikke spesielt bra. Det er det som er forskjellen. Jeg, Carl Johan (Bergman) og Fredrik (Lindström) har toppet sesongen skytemessig. Vi skyter nesten alltid bedre, men jeg tror ikke det handler om hvordan de jobber med skytingen sin. Det handler mer om individene, og hva som faller naturlig. Jeg tror ikke de skyter for slite eller noe, sier han.