KLAGER: Björn Ferry mener Kjell-Erik Kristiansen ødela konsentrasjonen hans ved å kommentere skudd for skudd på stående skyting. Svenskens problem er imidlertid at påstanden er usann. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
KLAGER: Björn Ferry mener Kjell-Erik Kristiansen ødela konsentrasjonen hans ved å kommentere skudd for skudd på stående skyting. Svenskens problem er imidlertid at påstanden er usann. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRANDVis mer

Ferry gir norsk speaker skylda for svensk fiasko

Men TV-opptakene støtter nordmannen.

(Dagbladet): De svenske skiskyttergutta skuffet stort på hjemmebane i Östersund i går, med Björn Ferrys 16. plass som beste resultat.

Da 34-åringen skulle forklare nedturen overfor pressen etterpå lanserte han en original unnskyldning: Den norske stadionspeakeren Kjell-Erik Kristiansen hadde ødelagt konsentrasjonen hans.

Ferry pådro seg én strafferunde på stående skyting og var 50 sekunder bak vinneren Jean Philippe Leguellec i mål. Uten bomskuddet ville han trolig gått ut på dagens jaktstart som fjerdemann.

- Jeg kommer inn (på standplass) og treffer. Deretter følger Kjell-Erik meg skudd for skudd. Jeg blir nødt til å fokusere på nytt foran hvert eneste skudd for å ikke miste konsentrasjonen. Da blir det en tvilsom serie, sier Ferry til Aftonbladet.

- Burde holdt kjeft
Expressens spørsmål om han ville truffet alle fem blinkene dersom speakeren hadde vært stille, svarer svensken slik;

- Det kan man ikke si, men det hjalp ikke at han snakket hele tida. Det hadde vært bedre om Kjell-Erik holdt kjeft når jeg skjøt.

Kristiansen er en veteran i verdenscupsammenheng. Han har vært speaker i over 400 konkurranser i langrenn og skiskyting, og han tar på ingen måte selvkritikk etter Ferrys utspill.

Derimot mener han svensken må være ute av balanse.

- Det må han være. Ingen av de andre sier jo noe. Men det er forskjell på Norge og Sverige. Her får du ikke slippe deg løs på samme måte. Jeg er ganske sikker på at jeg ikke sa noe da han skjøt. Jeg snakket om andre løpere da, og tåler ikke Ferry det, må han finne seg en annen idrett, sier Kristiansen.

Ferry har en dårlig sak
Det er ikke første gang Ferry kommer med en utblåsning mot den norske speakeren.

I 2009 ble han beskyldt for å hjelpe landsmannen Emil Hegle Svendsen til seier på 20-kilometeren i Östersund.

- Det greier seg med «Her kommer Björn Ferry, og han legger seg på bane seks». Da kan de som vil følge med. Han trenger ikke kommentere hvert eneste skudd. Om Zlatan skal ta en straffe sier ikke speakeren «nå legger Zlatan ballen på straffemerket, nå springer han fram og nå skyter han over, oioioi», sa Ferry den gang.

TV-opptakene i etterkant ga Kristiansen medhold - kommenteringen av Ferrys skyteserie var nesten fraværende.

Også denne gangen kan det virke som om Ferry har en dårlig sak. Aftonbladet har sett gjennom TV-opptakene til SVT uten kommentatorlyd, og Kristiansen fokuserer ikke på svensken i det hele tatt.

Idet Ferry treffer på førsteskuddet, snakker Kristiansen om russeren Dmitrij Malysjko, som er på vei inn til liggende skyting. Når Ferry skyter sitt andre skudd, høres «... på bane to» fra den norske speakeren.

IRRITERT PÅ FERRY: Kjell-Erik Kristiansen føler svenskens påstander kan skade ham. 
Foto: Jon Eeg / SCANPIX
IRRITERT PÅ FERRY: Kjell-Erik Kristiansen føler svenskens påstander kan skade ham. Foto: Jon Eeg / SCANPIX Vis mer

Etter at svensken er ferdig med serien sin sier Kristiansen:

- Björn Ferry får en runde, da bør han være ganske bra med. Applaus til Björn Ferry.

Lydopptakene bekrefter altså Kristiansens versjon, noe han naturligvis er fornøyd med.

- Det er som jeg sa. Ferry hørte feil. Jeg må kunne prate om andre løpere mens han skyter, sier han.

Kristiansen er irritert på at svensken framsetter uriktige påstander.

- Når han sier slike ting, kan det skade meg. Det kan gjøre at færre ønsker å bruke meg.

Fleipet med Bergman
Carl-Johan Bergman var en annen svenske som ikke innfridde i går, i stedet kollapset han på stående skyting og bommet på alle fem skuddene.

- Klokka 22 slukker vi lyset, rekker du å komme i mål til da? fleipet Kristiansen over høyttaleranlegget da.

Det tar Bergman med et smil. Derimot synes han, når han får høre Ferrys versjon, at stadionspeakeren må behandle alle likt.

- Man må gjerne spøke, så lenge man opptrer fair på standplass. Det må være likt for alle. Man skal ikke følge hvert skudd, da må man gjøre det med alle, sier han.

Men det var altså før Aftonbladet gikk gjennom opptakene og oppdaget at Kristiansen hadde sitt på det tørre.