Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ferry mener Norge har gått fra Ö-lag til A-lag

Men det er han glad for.

SVERIGES HARD MAN: Björn Ferry er den største profilen i svensk skiskyting, men tror laget hans vil komme til kort mot Norge under morgendagens mix-stafett i VM i Ruhpolding. MMS-foto: Sigve Kvamme
SVERIGES HARD MAN: Björn Ferry er den største profilen i svensk skiskyting, men tror laget hans vil komme til kort mot Norge under morgendagens mix-stafett i VM i Ruhpolding. MMS-foto: Sigve Kvamme Vis mer

Her kan du sjekke lagene til torsdagens mix-stafett.

RUHPOLDING (Dagbladet): Tora Berger, Synnøve Solemdal, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen. 

Det er det norske laget - i nevnte rekkefølge - til morgendagens mix-stafett i Ruhpolding. På papiret er det kanskje det sterkeste laget Norge kan stille, men for noen år siden var holdningen en helt annen.  

Da var mix-stafett en nedprioritert VM-øvelse for landslagsledelsen, der de største stjernene ble spart og reservene fikk prøve seg. 

Björn Ferry tok i bruk den siste bokstaven i det svenske alfabetet, tilsvarende Å her i Norge, da han skulle beskrive gjengen som gikk for det norske stafettlaget. 

- Det er et Ö-lag, sa den alltid frittalende svensken om Anne Ingstadbjørg, Julie Bonnevie-Svendsen, Alexander Os og Rune Brattsveen.

Vil ha med kanonene
Ferry fikk for så vidt rett - Norge havnet på en svak åttendeplass i Östersund, og var nesten tre minutter bak gullvinner Tyskland allerede etter de første to etappene. 

Det skjer garantert ikke i morgen, for nå er Norge en opplagt gullkandidat. Ferry forsto aldri hvorfor mix-stafetten ble sett ned på i utgangspunktet, men selv om Sveriges medaljesjanser svekkes betraktelig av at de andre nasjonene har «tatt til vettet», ønsker Ferry utviklingen velkommen. 

- Man vi at alle skal gjøre sitt beste. Den gangen man vinner, ønsker man at alle kanonene er med. Jeg er glad for at Ole Einar, (Emil Hegle) Svendsen og de andre storgutta var med i OL da jeg vant. Gullet betyr litt mer da, sier Ferry til Dagbladet. 

STERKT LAG: Disse fire går for norsk gull i morgen: Ole Einar Bjørndalen ,Synnøve Solemdal,  Emil Hegle Svendsen  og Tora Berger.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
STERKT LAG: Disse fire går for norsk gull i morgen: Ole Einar Bjørndalen ,Synnøve Solemdal, Emil Hegle Svendsen og Tora Berger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Han flirer godt da Dagbladet minner om «Ö-lag»-uttalelsen fra fire år tilbake. 

- Men da kjørte dere jo med Frode (Andresen) i stedet for Ole Einar og så videre, sier Ferry - før han blir gjort oppmerksom på at Andresen faktisk var «uskyldig» i den norske 8. plassen. 

- Hva tror du er grunnen til at de andre nasjonene har toppet lagene sine de siste par årene?

- Det er jo VM, og mix-øvelsen er veldig spennende. Den er like bra som en vanlig stafett. Det som har forandret seg til det bedre, er at de begynner med mix-stafett på torsdag og har hviledag fredag. Da finnes det ingen grunn til å ikke konkurrere. Om man legger mix-stafetten midt i VM, er det mange som tenker «nja, det er bedre å stå over og hvile». Men om man ikke konkurrerer dagen etter, ville man uansett kjørt ei hard treningsøkt. Da kan man like gjerne konkurrere, sier Ferry.

Svak oppladning
Han betegner Norges gullsjanser i morgen som meget gode, og spår at Tyskland og Frankrike blir de tøffeste utfordrerne, med Slovenia som en outsider. 

Sitt eget lag er han mer tvilende til. 

- Vi har et bra lag, men andre er sterkere på papiret, sier Ferry.  

Selv har han hatt en småtung sesong, og i generalprøven til VM ble han bare nummer 18 og 29 i Kontiolahti. Så ble han slått ut av en kraftig forkjølelse og gikk glipp av fem dager med verdifull trening. 

- Hvordan er formen nå?

Å-LAGET: Björn Ferry måtte helt bakerst i det svenske alfabetet da han skulle beskrive laget Norge stilte med i mix-stafetten i Östersund-VM. Fra venstre Rune Brattsveen, Alexander Os, Julie Bonnevie-Svendsen og Anne Ingstadbjørg. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Å-LAGET: Björn Ferry måtte helt bakerst i det svenske alfabetet da han skulle beskrive laget Norge stilte med i mix-stafetten i Östersund-VM. Fra venstre Rune Brattsveen, Alexander Os, Julie Bonnevie-Svendsen og Anne Ingstadbjørg. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

- Jeg vet ikke. Formen kan være alt mulig. Jeg skal gjøre mitt beste i alle konkurranser, og forhåpentligvis har jeg i hvert fall én bra dag. Forberedelsene har ikke vært bra. Men det er umulig å vite før man er i gang med VM, sier Ferry.

Tvilte aldri på Bjørndalen
En annen som har trøblet denne sesongen er Ole Einar Bjørndalen. Men i motsetning til Ferry fikk den norske veteranen bekreftelsen han trengte i Kontiolahti, da han tok sin første verdenscupseier på 14 måneder. 

Flere spekulerte i om Bjørndalen var ferdig, men Ferry sier han aldri var i tvil om at nordmannen ville slå tilbake. 

- Jeg er ikke overrasket, jeg vet hvor bra han er. Han var nær å vinne i Hochfilzen også. Jeg tror han er godt forberedt til VM, det er det han har siktet seg inn mot. Han kommer til å være i bra form. Men han er ikke favoritt lenger. (Emil Hegle) Svendsen og (Martin) Fourcade går raskere enn ham, men han er fortsatt god nok til å vinne. Det er 15-20 løpere til, og jeg er én av dem. 

Ferry tror Hegle Svendsen og Fourcade vil gjøre opp om å bli VM-konge. 

- De to har vært ganske dominerende langrennsmessig. Det er de som kjemper om å bli VM-konge, sier han. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media