Ferry sammenlikner Ole Einar med Ivan Drago

Mens han selv er mer som Rocky i «Rocky IV».

DUELLEN: Björn Ferry føler seg litt som Rocky i Rocky IV der han lader opp inne i svenske skoger. Ole Einar Bjørndalen er visst litt mer som Ivan Drago.Foto: SCANPIX
DUELLEN: Björn Ferry føler seg litt som Rocky i Rocky IV der han lader opp inne i svenske skoger. Ole Einar Bjørndalen er visst litt mer som Ivan Drago.Foto: SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Svenske Björn Ferry har for lengst etablert seg som skiskytter-verdenens sitatmaskin nummer en.

Vinterens olympiske mester i jaktstart tiltrekker seg journalister som fluer, og det er ikke rart når han uttaler ting som at utøvere som doper seg bør straffes med «dødsstraff, eller gjentatte pungspark», eller at han ikke tror et sekund på at det er noe galt med Petter Northug - for å nevne to eksempler.

Før helgas verdenscupåpning i Östersund har Ferry ladet opp alene hjemme på skiskytterstadion i Storuman, ganske ensomt forstår vi, men i møte med SVT forteller svensken at det føles som en ganske kjent film:

- Det er jo en stor kontrast fra verdenscupen å være her, så det kjennes godt å komme seg ned noen dager før og skyte med andre mennesker. Det er jo litt Rocky over dette, sier svensken.

- Rocky? lurer SVT-journalisten.

- Ja, litt «Rocky IV», når det er han mot Ivan Drago. Han springer i snø og løfter stokker, mens Ivan Drago har den nyeste teknikken og løper på tredemøller i gymmen og har masse trenere. Dette er mer tilbake til naturen.

- Hvem er din Ivan Drago, da?

- Ja, Ole Einar kanskje? Han holder jo på med alle disse tekniske finessene, og filer på alt mulig. Men Rocky vant jo til slutt, smiler Ferry.

Perfeksjonist
Ole Einar Bjørndalen er selvfølgelig kjent for sin perfeksjonisme.

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde mener nettopp det er en grunn til at Bjørndalen har såpass mye bedre resultater enn for eksempel Björn Ferry.

- Ole Einar har alltid hatt fokus på detaljer og nyvinninger, og har vært en foregangsmann på alt fra nye skidresser til våpen og slike ting, sier Lunde til Dagbladet.

- Ferry kjenner jeg ikke så godt til hva driver med privat, men jeg vet at han er veldig opptatt av skogsmaskiner, og liker seg i skogen, som han selv sier. Han har jo faktisk prestert å glemme å lade magasinet før løp for eksempel. Han er nok perfeksjonist på litt andre områder enn Ole Einar, men når du ser på resultatene til Ole Einar, så er det jo en grunn til at han har vunnet så mye, og er en større skiskytter enn Ferry, sier Lunde.

Ny børse
Senest i forrige uke viste han stolt fram den nyeste børsa si, spesialdesignet for en ny sponsor.

Børsemakeren for anledningen, Knut Ole Kopland, fortalte Dagbladet at han var livredd for å ødelegge Ole Einars viktigste utstyr i prosessen.

- Jeg var jo livredd for at vi skulle pusse kolben ned for mye og sånne ting, det verste som kunne skje var jo at Ole Einar skulle merke noen forskjell på geværet når det var ferdig. Så jeg fløy jo rundt her litt som en hønemor, sa han.

Kanskje har Björn Ferry et poeng når det gjelder Bjørndalens vilje til å utnytte ny teknologi, Knut Ole Kopland har nemlig også laget en del spesial-treningsutstyr for Bjørndalen opp gjennom årene.

For, som han sier: «Ole Einar vet jo veldig godt akkurat hva han vil ha».

Vil kopiere Bjørndalen
Jaktstart-gullet i Vancouver-OL ble det virkelige gjennombruddet for Björn Ferry forrige sesong.

Nå vil han gjøre som Ole Einar Bjørndalen har gjort seks ganger: Ta hjem verdenscupen sammenlagt.

- Ja, nå begynner jeg å tro på det. Kan jeg vinne OL-gull, kan jeg vinne verdenscupen også, sier Ferry.

- Jeg så Christoph Sumann nesten gjøre det i fjor (ble nummer to bak Emil Hegle Svendsen, journ anm.), og han er jo ikke bedre enn meg. Får jeg en bra sesong og holder meg frisk, så er sjansen der, mener den blide svensken.

Ola Lunde tror heller ikke det er umulig.

- Han har muligheter dersom han blir mer stabil spesielt på stående skyting. Og så er han avhengig av å holde seg skadefri, han har jo slitt med en sykdomsperiode de siste sesongene, sier Lunde.

Verdenscupen i skiskyting åpner med 15 kilometer for kvinner i Østersund i morgen, og fortsetter med 20 kilometer for Bjørndalen, Ferry og de andre gutta torsdag ettermiddag.