Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien:

Fersk dom: Ikke ulovlig å vise fingeren til Lillestrøm-supportere

Rosenborgsanger også tillatt som akkompagnement.

GREIT: To Rosenborgsupportere er i Sør-Trøndelag tingrett frifunnet for å ha vist fingeren til Lillestrøm-supportere etter seieren på Lerkendal i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GREIT: To Rosenborgsupportere er i Sør-Trøndelag tingrett frifunnet for å ha vist fingeren til Lillestrøm-supportere etter seieren på Lerkendal i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): En fersk dom fra Sør-Trøndelag tingrett har frifunnet to Rosenborg-supportere for i «selvforskyldt rus å ha forulempet eller voldt fare for andre» etter at de to 16. mai i fjor ropte høyt og viste fingeren til en gruppe Lillestrømsupportere utenfor Lerkendal.

De to ble gitt forelegg av Politimesteren i Trøndelag etter at de i beruset tilstand sang Rosenborg-sanger og viste fingeren, etc, for, som det står i tiltalen: «å fremprovosere en reaksjon fra dem. Det medførte at flere Lillestrømsupportere forsøkte å komme seg over sperringene».

Ikke forulemping

De to vedtok ikke foreleggene, så saken havnet i retten. Der slås det fast at rosenborgsanger og midtfinger ikke var forulemping etter straffeloven (2005) § 181 annet ledd, og de tiltalte ble frifunnet.

- Retten mener det de tiltalte gjorde ligger ganske langt unna noe som er naturlig å karakterisere som forulemping, står det i begrunnelsen.

Retten legger vekt på konteksten for hendelsen, som var kvelden 16.mai, etter en 2-1-seier over LSK (Christian Gytkjær og Anders Konradsen scoret målene).

- Mange vil nok mene at de tiltalte ikke handlet i samsvar med idrettens verdier da de viste fingeren til lillestrømsupporterne. Det må imidlertid finnes hjemmel i loven for å straffe ... Det er tre poeng i dette, som kan oppsummeres slik: 1) de tiltalte gjorde ikke noe straffbart, 2) mange vil mene at de ikke oppførte seg bra, men 3) det er ikke avgjørende så lenge det ikke er straffbart etter loven. Det er dette som er kjernen i saken, står det videre i dommen.

Fikk bot likevel

De to Rosenborg-supporterne dømmes imidlertid for unnlatelse av å etterkomme pålegg fra politiet, etter at de to ikke forlot stedet da de fikk beskjed.

- Retten har funnet det bevist ut over enhver rimelig tvil at begge de tiltalte – idet de ble geleidet unna av politiet som beskrevet ovenfor – fikk et tydelig pålegg fra politiet om å forlate stedet umiddelbart, fastslår Sør-Trøndelag tingrett.

- Da politioverbetjenten snudde og gikk tilbake, snudde også A seg, gikk etter ham og pekte mot politioverbetjentens rygg med et rosenborgflagg. Med dette brøt A bevisst pålegget. Han ble da pågrepet. Samtidig som dette skjedde, kom B tilbake til stedet, stilte seg opp og viste fingeren til lillestrømsupporterne på nytt. Med dette brøt også B bevisst pålegget. Også han ble da pågrepet, beskriver retten.

Dette oppfyller ifølge dommen vilkår for straff, og begge de tiltalte ble dømt. 3000 kroner i bot.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media