Ferskingene er vårt våpen

Polens landslagssjef hevder at Norge er blitt forutsigbare og at motstanderne har funnet effektive mottrekk til den norske stilen.

Men i morgen blir det så mange nye elementer i det norske laget at ikke en gang Nils Johan Semb helt kan vite hvilken stil Norge vil ha. Det blir Norges styrke.

Forhåpentligvis skal Polens landslagssjef, Jerzy Engel, få lov å ta kraftig selvkritikk ved barne-tv-tid i morgen.

Han kjenner selvsagt den norske stilen - som alle andre oppegående landslagssjefer. Men han vet minimalt om hvordan ferskinger som Svindal Larsen, Winsnes, Tessem og Helstad vil praktisere den. Det kan ikke en gang Nils Johan Semb vite.

Skrekkblandet fryd

Tendensen fra de tre siste landskampene har vært gledelig klar: Det kryr av dyktige spillere bak de vi antar er de beste.

Kanskje er de til og med bedre, i hvert fall litt annerledes. De er uansett meget spennende for et norsk fotballpublikum som kanskje har mistet litt av trua på en del etablerte landslagsspillere etter et trist EM-sluttspill og en svak start i VM-kvalifiseringen.

Skader og forfall har tvunget fram flere endringer på Norge enn Nils Johan Semb har planlagt. Situasjonen skaper en skrekkblandet fryd foran morgendagen:

Optimistisk formulert: Ferskingene er vårt våpen.

Mer nøkternt formulert: Usikkerheten er vårt våpen.

Spissnasjon

Dermed er Norges kanskje fremste plussfaktor nevnt. Den andre klare kommer her:

Spisstrioen Solskjær, Carew og Helstad.

De gir Norge en utmerket kombinasjon av kløkt, tyngde og fart. Treningslandskampen mot Nord-Irland antydet at de klarer å fordele rollene seg i mellom på en konstruktiv måte - og samtidig ivareta et visst defensivt ansvar.

Omsider ser det ut til at Norge også i praksis kan være en spissnasjon.

Totalt ukjente

Men usikkerheten gir også mange åpenbare minusfaktorer:

Farta bakover: Den manglende hurtigheten til Bergølmo, Berg, Eggen og Stensaas kan bli problematisk mot lavtpressende og meget kontringssterke Polen.

Dagbladet mener raske Vidar Riseth må inn på en sideback. Også Claus Lundekvams hurtighet må vurderes opp mot Dan Eggens taktiske klokskap.

Lite spilletid sammen: Norge stiller med en rekke spillere som er ferske i landslagssammeneng og delvis totalt ukjente for hverandre.

Nils Johan Semb kan terpe rollefordeling og samhandlingsprinsipper på taktikktavla, men det er høyst usikkert hvordan det vil slå ut i praksis.

Uaktuelle

Manglende rutine: En antatt sentral midtbanetreer har til sammen 10 landskamper (Svindal Larsen 8, Winsnes 1, Tessem 1). Thorstein Helstad har 6 landskamper, John Carew 18. Til sammen 34 landskamper - fire færre enn Ole Gunnar Solskjær (38).

Norge går til en helt avgjørende VM-kvalifiseringskamp med en rekke spillere som aldri har vært med på noe liknende.