Fest for de nye gutta

VM er blitt en fest for de nye fotballgutta. I USA er det mange millioner av dem.

Foreløpig er det fotballjentene som er blitt et begrep i USA, både gjennom OL-gullet i 1996 og som politisk faktor sist gang demokratene vant presidentvalget. Da hadde Bill Clinton grepet på de såkalte «fotball-mammaene»; mødrene som fulgte opp ungene sine i den raskest voksende skoleidretten.

Nå er det gutter på gang.

Følger USA opp med seier over Tyskland i kvartfinalen fredag, faller seerrekordene fra denne turneringen.

Snart faller de forresten uansett.

For i USA snakker fotballfolket helst spansk og den spansktalende befolkningen er i ferd med å erobre stadig nye samfunnsområder.

Fester nå

Nå seint på natta er festen i gang i spansktalende hjem. Det er bare de som får all VM-fotballen direkte på eget språk.

De spanskspråklige kanalene Univision og TeleFutura har betalt ca. en milliard kroner for TV-rettighetene for dette og neste mesterskap. I pakken får de også med seg kvinne-VM neste år.

De tradisjonelle engelskspråklige kanalene viser bare utvalgte VM-kamper direkte. Resten sendes som opptak.

Det kan vise seg å være en dristig strategi. Ikke bare har VM satt seerrekorder; utviklingen går fotballens vei. På ti år har den spansktalende del av befolkningen økt med 58 prosent. Ved siste folketelling i 2000 hadde over 35 millioner amerikanere spansk som morsmål.

Vokser fort

For de som ikke har tålmodighet til å vente på at befolkningsutviklingen går sin gang, finnes det andre grunner til at fotballen vinner i USA. I motsetning til tidligere VM kommer nå halvparten av spillerne fra egen serie.

Major Soccer League (MSL), proffserien som ble dannet i forbindelse med VM i USA i 1994, har nådd et brukbart internasjonalt nivå. Det vises gjennom et par av laget nye stjerner som for eksempel Landon Donovan, unggutten bak 2-0 målet mot Mexico.

I tillegg har serien fått fram egne trenere. Dagens mann er mest av alt landslagssjef Bruce Arena, den mestvinnende treneren i MSL, som har omskapt USA til et moderne lag.

Smart

Da soccer i USA jaktet sitt endelige gjennombudd i hjemmemesterskapet for åtte år siden, var laget mest en vill kameratgjeng. Kampene gikk med den glød og guts som kjennetegner all amerikansk lagidrett.

Nå er innsatsen den samme, men de taktiske vurderingene langt bedre. De to scoringene mot Mexico var klassiske perler:

 • To løp på kanten, to innleggsvarianter og to bevisste plasseringer i feltet.

  De siste valgene ble gjort av Brian McBride og Landon Donovan. Begge spiller i MSL.

  Om det holder mot tyskerne er en annen sak. USAs to beste kamper i denne turneringen er kommet mot den latinske spillestilen der motstanderen ofte har brukt for mye tid med ballen i trange situasjoner og slik gitt amerikanerne mulighet til å kontre.

  Tyskland spiller langt mer kynisk med færre spillere framover på banen. Dessuten gir den tyske mannsmarkeringen konstant press på USAs to spisser. Hittil har mange av kontringene vært lagt opp rundt nettopp fysisk sterke McBride og hans vekslende makker på topp.

  Det ligger an til amerikansk stopp, men den blir foreløpig. USA ønsker nytt VM i 2014, og da stiller de neppe blant de nye gutta.

  USA er snart en fotballstormakt selv.

USA-HELTER: London Donovan scoret mål, mens Brad Friedel holdt nullen. Foto: SCANPIX/AP/Tony Gutierrez
FESTGUTTER I FLENG:</B> Eddie Pope, Claudio Reyna, John O'Brien og Earnie Stewart feirer USAs kvartfinaleplass. Foto: SCANPIX/AP/Greg Barker