Fest på alle fotballbaner

Med RBK-nykommerne Daniel Braaten og Mikael Dorsin raser norsk fotball inn i en stor høstsesong. Nå kommer løftet for dem som har satset riktig.

TRODDE DU

at EM i sommer var toppen av årets fotballmoro, blir du snart gledelig overrasket. I høst er det tett mellom høydepunktene.

Og enda bedre:

Noen av dem kommer til å bli norske.

DENNE HELGA

var det mulig å se hvorfor. Plattformen er Tippeligaen der årets publikumsboom er en naturlig følge av stadig bedre stadionanlegg og et jevnt høyere sportslig nivå.

Norsk fotball blir drevet med kvalitet på flere steder, og resultatene blir deretter.

I går scoret det svenske backtalentet Mikael Dorsin sitt første RBK-mål. Han har glidd fort inn i trønderstilen, men så skjønner Dorsin også hvorfor han valgte Lerkendal som ny arbeidsplass:

-  RBK er Nordens beste lag, sa Michael Dorsin forleden, og den uttalelsen er mer enn selskapsfraser fra en høflig nykommer.

For en spiller med svenske landslagsambisjoner og kvaliteter til en europeisk karriere, er Lerkendal det største utstillingsvinduet i Norden.

Det går det an å glede seg over, selv om både det svenske og det danske landslaget for tida er riktig rangert høyere enn vårt eget.

AT TROMSØ, LSK

og VIF fortsatt har kontakt med trønderne på tabelltoppen, forteller ikke om RBK som sliter. Det er framgangen i norsk klubbfotball som gjør Tippeligaen spennende og som vil gi norsk suksess i historiens første Royal League denne høsten. Den norske toppdivisjonen er Nordens beste.

Det er lettest å se utviklingen der spillet er tettest. Stadig flere spillere har ferdigheter til å løse opp de trangeste flokene. Tidlig i sesongen fikk RBKs eldste kjørt seg nettopp i slike teknisk utfordrende en-mot-en-situasjoner; nærkamper som et par av trønderne har vært vant til å vinne i mange år i kraft av overlegen balanse og ballkontroll.

SELV I

den tapte seriefinalen i går gikk det an å se framgangen også hos LSK i de lange periodene da laget lyktes med høyt press.

Enda tydeligere kommer det til å bli når Tromsø med Morten Gamst Pedersen stiller opp til neste seriefinale på Lerkendal, eller når et VIF-lag i spennende utvikling kommer på besøk med Ardian Gashi pluss brødrene Thomas Holm og Daniel Fredheim Holm.

Likevel blir det RBK som vinner til slutt fordi klubben enda en gang har vært klarest i stilvalget og har penger til å kjøpe det beste som kler stilen.

SÅ DU

trøkket til Daniel Braaten i duellen rett før 3- 1 eller farten hans i bueløpet til 4- 1, skjønner du litt av tenkningen. RBK har jaktet ekstremkvaliteter som de kan sette inn i klubbens faste system, og har funnet et sjeldent råmateriale hos den tidligere Skeid-spilleren.

PÅ LERKENDAL

kommer aldri spillet til å dreie seg om Daniel Braaten. Der vil han ikke få loffe rundt mellom de små glimtene av storhet som han for ofte gjorde i 1. divisjon for Skeid på Voldsløkka.

Hos RBK er Daniel bare en av mange toppspillere, men tar han konsekvensene av nettopp det, kan han like gjerne bli den aller største.

DEN STORE

vinneren er uansett RBK-systemet, som fortsetter fra talent til talent, akkurat som Tromsø med sin klargjøring av stil og rollefordeling er i ferd med å overgå sitt potensial. Slik blir dette enda en sesong der klubbenes egen systematikk avgjør.

Med kjøpet av Steffen Iversen følger også VIF etter i riktig retning.

Trener Kjetil Rekdal har manglet et planmesig angrepsspill. En hodespesialist på topp gjør det mulig å strukturere spillet bedre; ikke minst fordi klubben med pasningskvalitetene til David Brocken og Per Egil Swift fra hver sin kant egentlig var et stykke på vei med dette arbeidet allerede før sesongstart.

DET ER

evnen til å sette opp slike helhetlige strategier og kraften til å følge dem opp, som gjerne skiller gode og dårlige trenere.

Dommen over Åge Hareides langslagsledelse faller ikke i høst, men han starter uansett fra en gunstig posisjon.

NETTOPP

Hareides tydelige rollefordeling på banen har gitt Nye Norge struktur, selv med en dristigere spillestil.

Hvis den satsingen lykkes, blir høsten virkelig en fotballfest.

KLART VALG: Daniel Braaten dressert i RBK-stil kan bli enda en fulltreffer fra Lerkendal. I går scoret han mot Lillestrøm, og har overtaket på Christoffer Andersson.