Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Festbrems for halve gullaget. Får ikke gå mer i VM: - Det er kjipt

Satte VM-punktum med karrierehøydepunktet.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Den internasjonale kvinnedagen feires hvert år den 8. mars. Den 11. mars er også en minneverdig dato og kanskje den største dagen for norsk kvinneskiskyting.

For i dag gjorde skiskytterjentene noe de ikke engang turte å drømme om: De vant stafetten i VM på hjemmebane. De var best i verden mot alle odds. De gjorde det enda bedre enn medaljen de hadde drømt om.

Derfor burde vi kanskje ikke skrive at drømmene ble virkelige for skiskytterne. Men de ble det for det norske folk, som fikk se de norske jentene få ut hele sitt potensial da det gjaldt som mest.

To ganger har Tiril Eckhoff klart den bragden. To ganger har hun skutt fullt hus, gått raskest i sporet og vært verdens beste skiskytter. Begge gangene har vært i VM på hjemmebane.

I dag mottok hun sin andre gullmedalje på Universitetsplassen sammen med Marte Olsbu, Synnøve Solemdal og Fanny Birkeland Horn foran tusenvis av elleville fans.

Legger press på gutta De norske flaggene var mange. Jubelen var stor. Stemningen var elektrisk. Norge har fått nye idrettshelter, fire år etter at langrennsløperne herjet i VM på samme plass.

- Dette er mye mer enn jeg hadde drømt om. Det er utrolig moro. I dag fikk jeg dele øyeblikket sammen med mine gode lagvenninner. Det er en fantastisk følelse, sier Eckhoff til Dagbladet.

Hun leder an et norsk kvinnelag som er i ferd med å redde mesterskapet for Norge - i fraværet av gull fra skiskytterherrene.

- Det er deilig å vise at vi også kan prestere. Men nå håper jeg gutta følger opp på deres stafett. Vi går for gull der også, gjør vi ikke? spør Eckhoff til Dagbladets reporter.

Selvfølgelig er gull målet. Eckhoff kommer med følgende råd til Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø:

- Nyt VM. Det er bare nå vi går VM på hjemmebane. Nyt VM og senk skuldrene, oppfordrer Eckhoff.

Hun kan ta sitt tredje gull på søndagens fellesstart om hun leverer et tilsvarende løp som i dag. I så fall blir hun mesterskapets VM-dronning i duell med Marie Dorin Habert, som også har to gull, men hele fem medaljer mot Eckhoffs tre.

Får ikke gå mer i VM Også Marte Olsbu, som har hatt en sensasjonell fremgang i sporet, er en medaljekandidat på fellesstart med den langrennsformen hun nå har inne.

Men den som håpte på enda flere norske kvinner i toppen på søndag, blir dessverre skuffet. Synnøve Solemdal viste strålende skyteform på stafetten og kunne vært en outsider på skytekonkurransen fellesstart.

Det samme kunne også Fanny Horn Birkeland vært på en god dag. Men ingen av disse to får gå. Dermed må halve gullaget sitte på tribunen på søndag. Dermed blir karrierehøydepunktet som fant sted i dag, VM-punktumet for Solemdal og Birkeland.

- Det er kjipt. Formen er god, og det er VM på hjemmebane, så jeg skulle selvfølgelig gjerne ha gått på søndag også. Det er litt bittert, sier Solemdal til Dagbladet.

BEST I VERDEN: Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Synnøve Solemdal og Fanny Horn Birkeland var best i verden på dagens stafett. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
BEST I VERDEN: Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Synnøve Solemdal og Fanny Horn Birkeland var best i verden på dagens stafett. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet Vis mer

- Men jeg kan ikke skylde på noen andre enn meg selv. Jeg har ikke gått bra nok tidligere i sesongen, konkluderer 26-åringen fra Tingvoll.

Det er 30 utøvere som går få fellesstarten, basert på hva som har skjedd i verdenscupen tidligere denne sesongen og basert på hva som har skjedd i dette mesterskapet.

Olsbu reddes av VM-sprinten De 15 beste i verdenscupsammendraget er direktekvalifisert. Der er verken Solemdal, Horn Birkeland eller Olsbu i nærheten av å være.

De siste 15 plassene gis som et resultat av VM-innsatsen. På denne kvota kommer formsterke Olsbu inn, på grunn av sin gode sprint, mens Solemdal og Horn Birkeland også her blir utelatt.

Dermed er VM over for halvparten av det norske gullaget som ble hyllet på Universitetsplassen i kveld. Det er riktignok et lite forbehold: Hvis mange nok trekker seg, kan Horn Birkeland rykke frem i køa slik hun får gå likevel.

- Fordelen er at vi kan feire litt ekstra i dag, da. Men vi kommer nok til å ta det ganske rolig og vente til VM-festen på søndag. Vi kan jo ikke forstyrre de andre, sier Solemdal.

Hun og tre andre gulljentene var ikledd både gulljakker og gullsko på dagens medaljeseremoni. På søndag har imidlertid Solemdal et helt annet skopar klart.

Festsko Under intervjusekvensen i Holmenkollen ble hun avslørt da pappa Solemdal plutselig leverte et par kledelige festsko til sin gulldatter.

- Jeg ba faktisk pappa om å komme med disse festskoene før stafetten, sier hun.

- Så du hadde allerede planlagt gullfesten?

- Haha, jeg hadde vel en god følelse. Men jeg må jo samtidig innrømme at dette gikk over all forventing, sier Solemdal og smiler bredt.

HYLLET: Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Synnøve Solemdal og Fanny Horn Birkeland ble hyllet for sine gullmedaljer på Universitetsplassen. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
HYLLET: Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Synnøve Solemdal og Fanny Horn Birkeland ble hyllet for sine gullmedaljer på Universitetsplassen. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet Vis mer