Festen er over

TØNSBERG (Dagbladet): Bækkelaget- Sola 22- 30 (7- 18). I løpet av fem dager har Bækkelaget tapt mot to av dumpekandidatene i eliteserien. - Det blir veldig hardt å unngå nedrykk, sier trener Jan Wangen.

Bækkelaget har mistet et helt lag fra forrige sesong. En etter en har stjernene forlatt klubben:

  • Ausra Fridrikas (Slagelse, Danmark)
  • Sorina Teodorovic (Mislata, Spania)
  • Siv Heim Sæbøe (Dijon, Frankrike)
  • Lise M. Larssen (Altforville, Frankrike)
  • Lene Tønnesen (Randers, Danmark)
  • Hanne Halén (Mislata, Spania)
  • Hilde Kvifte (Våg)
  • Stine Steen (Bondy, Frankrike)
  • Sahra Hausmann (lagt opp)

Stjernene er borte. Pengene er borte. Tilbake står ferske Bækkelaget-jenter med ett mål for øyet: Å overleve årets eliteserie.

Uten erfaring

- Det blir knalltøft, spår Jan Wangen. - Vi har et helt, helt nytt lag. Bare Mette Ruud Johansen og Esther Skibelund har spilt damehåndball på toppnivå. Resten står uten erfaring.

Sammen med assistent Kristjan Halldorsson startet Wangen oppkjøringa denne uka. Treningskampen mot Selbu tirsdag endte med stortap 25- 38. I Skjærgårslekene i går ble det 22- 30 mot Sola. Og seinere på dagen: Nytt tap 10- 19 mot Randers.

- Det hadde smakt med et par erfarne spillere før sesongstart. Spesielt bakskyttere. Jeg vet klubben jobber med forsterkninger, sier Jan Wangen.

- Men finnes det penger?

- Nei, det gjør vel ikke det.

Etter overforbruk på 7,2 millioner kroner er kranen skrudd igjen i Bækkelaget. Det er slutt på luksus og stjernelønninger. Ausra Fridrikas skal alene ha tjent en million BSK-kroner i fjor. I år er det totale budsjettet på 600000 kroner - for hele A-laget.

- Det sier seg selv at det blir smalhans. Noen få spillere får noe. De aller fleste får ingenting. Jeg blir ikke feit av lønna mi, jeg heller, sier Jan Wangen, som jobber fulltid som fritidsleder i Ullersmo fengsel.

Hotellstopp

Fly, buss og hotell var selvfølgelig når Bækkelaget var på tur. Til Skjærgårdslekene i Tønsberg kom laget i privatbiler. De ble innkvartert på et klasserom.

- Selv med andrelaget lå vi vanligvis på hotell, så det er litt rart å komme opp på A-laget og plutselig bo på skole igjen, smiler Heidi Skarprud.

Sammen med Esther Skibelund har 21-åringen med 14 sesonger i Bækkelaget fått den tunge arven å stenge BSK-målet etter Cecilie Leganger.

- Vi unge har egentlig sett det positive i at stjernene forsvinner. Nå får vi endelig sjansen til å vise oss fram. Det var en periode da nye stjerner kom hele tida. Det virket som om klubben hadde glemt oss, sier Heidi Skarprud.

Keepertalentet synes heller ikke at alle stjernespillerne var til klubbens beste.

- Sjøl lærte jeg kjempemasse av Cecilie. Hun ville hjelpe andre. Men ikke alle var bra for Bækkelaget, sier Skarprud.

Hjerte for klubben

Keeperkollega Esther Skibelund savner heller ikke stjernene. - Vi kunne trengt noe mer erfaring, men vi har en ung og entusiastisk gjeng av ekte Bækkelaget-jenter med klubbfølelse og hjerte for hverandre. Jeg tror vi holder oss, sier hun.

MANGLER TYNGDE: Bare Mette Ruud Johansen (bildet) og Esther Skibelund har spilt damehåndball på toppnivå. Resten av Bækkelagets spillere står uten erfaring.