Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Festen fortsetter i storbyene

ULLEVAAL (Dagbladet): Tro ikke at det var Oslo som ble lekt med i cupfinalen i går, selv om en og annen hovedstadsborger med sjeldent lokal stamtavle kan ha følt det sånn midt i Brann-flommen mot nachtspiel i sentrum. Men det er ingen tvil om at det var Bergen som vant.

Det gjorde bergenserne egentlig før kampen var i gang. På tribunen startet det med 1- 4 i favør bortelaget. Mangel på støtte gjør foreløpig FC Lyns Oslo-ambisjoner til et seigt prosjekt, men nå betyr det ingen ting. Allerede da Brann-supporterne ropte «Hele Stadion» etter et kvarters spill, var årets cupfinale en suksess: Nå er storbyene på plass i toppen.

Bedre blir det knapt for norsk fotball.

FOR FØRSTE

gang i den moderne kapitalistisk fotballtida, tok de tre største norske byene alle medaljene i Tippeligaen. Det er et viktig tegn på endring av sporten.

Rosenborgs posisjon er selvskreven. Trondheim er den eneste av byene der idrettslederne selv har trent og styrt fram en toppklubb. Ironisk nok har det skjedd i den byen der storkapitalen tradisjonelt står svakest.

Vålerengas framgang skyldes betydelig rederhjelp, men nå går det for første gang an å tro at klubben gir Oslo et stabilt toppfotball-tilbud. Den oppsiktsvekkende svake Lyn-støtten på Ullevaal forteller alt om hvor fullstendig VIF dominerer sporten i hovedstaden.

BRANN HAR

de siste tiåra bare dominert hjertene. Typisk nok er det i denne perioden blitt langt mer suksess i cupen enn serien. Cupspill er og blir mest tilfeldig, men etter denne sesongen regjerer neppe tilfeldighetene alene i Bergen.

Det føltes i hvert fall slik sammen med trener Mons Ivar Mjelde i garderoben etter en kamp der om mulig enda mer beskjedne folk enn bergensere hadde fått trøbbel med bakkekontakten:

- Vi driver ikke med dette for å sole oss i glansen fra en cupseier. Det eneste vi jobber med er å gjøre Brann til et stabilt topplag, sa Mjelde.

MONS IVAR

er ikke noen ekte bergenser, men han er klubbgutt nok til å skjønne hvilken endring han er i ferd med å få til i byen. Sannsynligvis startet det med at han unngikk å få sparken da det gikk som dårligst i serien i fjor. For en gang skyld valgte ikke Brann-ledelsen enkleste løsning ut av vanskene.

Etterpå har Mjelde vist seg tilliten verdig ved å jobbe systematisk for å snekre en ny klubb-plattform i Brann. Der trenerne tidligere bestemte spillemåten etter som de kom og gikk, er klubben i ferd med å overta utformingen av sin egen sportslige framtid.

FORELØPIG ER

det mest en kjøpt suksess. Noen egen Brann-stil er det vanskelig å ane, men innkjøpene har uansett vært riktige i forhold til den ganske tradisjonelle 4-4-2 fotballen som Mjelde praktiserer med tydelige krav: Midtstopperne Ragnvald Soma og Olafur Bjarnason har tettet igjen forsvarssila, og gitt laget den autoriteten bakfra som denne direkten stilen krever. Dylan McAllister, spisstjernen fra seriestarten, ble vraket så fort han mistet bakkekontakten, og Bengt Sæternes hentet inn som erstatter. I går var det lett å se hvilket løft det gir når Sæternes er i form. Med Robbe Winters danner han Norges beste spisspar og gjør at Brann fort kan få en Ivers-effekt i Tippeligaen neste år.  Den sentrale midtbanen er bemannet for å løpe. Det var et lite stykke fotballhistorie å oppleve at Øyvind Leonhardsen ble løpt i stykker, men det skjedde fra start da Leo med resten av Lyn-midtbanen aldri hang med løpsstyrken til Helge Haugen, Paul Scharner og Martin Knudsen.

På under kvarteret avgjorde det kampen.

RAYMOND KVISVIK

avgjør Bergensfesten. For en gang skyld var han knapt med på en eneste scoring, men det er fotfølelsen og ballsinnet hans som løfter Brann opp på toppnivået. Med et stabilt lag rundt seg, har Kvisvik fått mye å spille på.

Og det kommer mer.

Det er det som er storby-suksessens indre dynamikk. Med fulle tribuner presses lagene oppover av sponsorer og investorer.

Brann har en egen modell der de beste spillerne dels er eid av firmaer utenfor klubben. Et vellykket Olofinjana-salg tidligere i år har gitt tro på at det er penger å tjene på norsk klubbfotball.

I Bergen fortsetter framgangen med full Stadion under første Royal League-kamp på torsdag. Det er enda et tegn på at den tredje av storbyene kommer.

Da mangler bare Viking og Stavanger for å gjøre dominansen total.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media