Festen ingen trodde på

Marius Johnsen (24) og Kristofer Hæstad (21) har jublet hele sesongen, og gjort nedrykkstipset fra de andre spillerne i Tippeligaen til skamme.

Som Dagbladets grafikk viser var det bare Aalesund som var tippet som større nedrykkskandidat da vi før sesongstart presenterte hvordan spillerne i Tippeligaen selv trodde årets sesong ville ende.

Men kanskje enda mer ekstremt:

I spørreundersøkelsen blant 196 tippeligaspillere var det bare 0,51 prosent som hadde Start som seriemester. Med det var de tippet like langt unna gullet som Aalesund..!

Samme undersøkelse viste også at Rosenborg var soleklar favoritt til å ta gullet. Fem serierunder før slutt er situasjonen derimot snudd helt på hodet:

Start ligger på 2. plass og spiller «seriefinale» mot Vålerenga i kveld, mens Rosenborg på kvalikplass kjemper en desperat kamp for å overleve.

-  Jeg tror nok ikke de andre lagene visste noe om oss, gliser Kristofer Hæstad.

Vil ikke hovere

Midtbanemotoren som har tatt Tippeligaen med storm i år føler imidlertid ingen trang til å hovere over tipsene i dag.

 MYE Å JUBLE FOR:  Start var det laget som var tippet lengst unna seriegull da 196 spillere i Tippeligaen spådde utfallet i en undersøkelse Dagbladet gjorde før sesongstart. Men Kristofer Hæstad (til venstre) og Marius Johnsen har brukt sesongen til å bli store profiler og spiller «seriefinale» mot Vålerenga i dag. Foto: Erling Hægeland.
MYE Å JUBLE FOR: Start var det laget som var tippet lengst unna seriegull da 196 spillere i Tippeligaen spådde utfallet i en undersøkelse Dagbladet gjorde før sesongstart. Men Kristofer Hæstad (til venstre) og Marius Johnsen har brukt sesongen til å bli store profiler og spiller «seriefinale» mot Vålerenga i dag. Foto: Erling Hægeland. Vis mer

-  Jeg trodde mest sannsynlig at vi måtte kjempe for å overleve, og hadde kanskje et fjernt håp om at vi skulle stabilisere oss rundt midten av tabellen. Jeg kommer nok ikke til å rekke tunge til dem som tippet oss ned, sier Hæstad.

-  En halv prosent trodde dere kom til å vinne serien?

-  De har nok tippet med hjertet. Det er garantert noen fra vårt lag.

10. april i år hadde Dagbladet et to siders oppslag på Hæstad. Den gang tok han nedrykkstipsene med et smil.

-  Det er godt at alle spillerne ikke har fått med seg hvor gode vi er. Det ville være en utrolig skuffelse om vi rykker ned, sa den «ukjente» Hæstad.

Start-trener Tom Nordlie vil heller ikke godte seg over å gjøre forhåndstipsene til skamme.

-  Å tippe oss ned blir jo et standardtips uten at de kjenner oss. Det er ikke lenge siden Mons Ivar Mjelde og Mini kalte Doffen for «han lille Kristian på midten». Men jeg vil ikke godte meg. Jeg har visst hele veien hva jeg og laget sto for. Det er mer en indre glede over å ha fått det til.

-  Hva trodde du helt ærlig dere kunne klare i år?

-  Jeg håpet å havne mellom 7. og 10. plass.

Uvitenhet

Bjarte Lunde Aarsheim startet sesongen i Viking, før han kom til Start i sommer. Han var blant spillerne som hadde liten tro på at sørlendingene kunne overleve.

-  Jeg tippet nok Start på nedrykk, ja, innrømmer han.-  Det skyldtes mest uvitenhet. Jeg visste ikke om så mange spillere, bortsett fra Bård Borgersen. Men etter at vi tapte 2-5 for Start i våres, skjønte jeg at de hadde et virkelig godt lag, sier Lunde Aarsheim.

Raymond Kvisvik hevder han traff godt med sine forhåndstips.

-  Jeg hadde vel VIF foran Start og Lillestrøm, fleiper Fredrikstad-spilleren.

-  Noe av sjarmen

-  Nei, jeg regner ikke med det bare var oss spillere som tok feil. Selv om jeg visste at Start hadde en klovn av en trener, trodde jeg aldri de skulle gjøre det så bra. Hadde noen sagt til meg før sesongen at Rosenborg og Start kom til å ligge der de nå ligger, hadde jeg spurt om de var helt utafor. Ingen med et snev av fotballforståelse kunne tippe det, sier Kvisvik.

LSK-kaptein Frode Kippe mener det vil være en større sensasjon om Rosenborg rykker ned enn om Start vinner serien.

-  Rosenborg er absolutt den største overraskelsen, men jeg var ganske sikker på at Start ville få det tøft, sier Kippe.

Thorstein Helstad er enig med Kippe:

-  Vi er dessverre den største overraskelsen i negativ forstand. At de andre spillerne hadde tro på oss var ganske naturlig. Dette er vel noe av sjarmen med fotballen, sier Helstad - før han korrigerer seg selv:

-  At vi ligger der vi ligger finnes overhodet ikke sjarmerende!

PS! Dagbladet tippet RBK som seriemester, og Start på 6. plass.