Fester videre på Lerkendal

PÅ ULLEVAAL jublet speakeren for festreisen med Klanen Airways til returkampen i England neste uke. Bare trøkket til Klanen er nok til at vi gjerne skulle sett VIF lette der, men drar i stedet til Lerkendal for å bli med et norsk lag videre til 4. runde. RBK er bra nok til det.

Ola By Rises sjefsdebut i 1. omgang er noe av det bedre trønderne har prestert på bortebane, men måten det ble gjort på, har du sett før. Det beste ved RBK er at trenerbytter bare innebærer nyanser for spillestilen. Slikt gir trygghet til å prestere enda en internasjonal bragd.

Det er nettopp denne gjenkjenneligheten som det endelig går an å ane i Oslo-klubben. Selvsagt holder ikke 1- 1 til å slå ut et så typisk hjemmelag som Newcastle i UEFA-cupen. Men at VIF slipper å spille kvalik for å holde seg i Tippeligaen, trenger du ikke å være Klanen-optimist for å tro på.

Kjetil Rekdal selv er den beste garantien for det.

I GÅR var han lagets klart beste spiller. Som tredjemann i midtforsvaret, med både resten av laget og motstanderne foran seg, får han brukt både fotballhodet og langpasningen. Begge deler holder fortsatt meget høyt norsk nivå.

I tillegg preger erfaringen hans hele laget. Under Rekdal er VIF blitt et kynisk lag der det er like naturlig for lekne Ardian Gashi som den atskillig mer direkte Erik «Panzer» Hagen å kline vekk ballen når det er nødvendig.

DET VAR det ofte før pause da VIF viste svakheten ved verken å ha fart nok til å true bakrommet eller et oppsamlingspunkt som RBKs Azar Karadas helt på topp. I andre omgang ble begge kantene koblet bedre til offensivt, og da var lagets styrke like klar: Årets VIF er et lag der alle de offensive spillerne har et variert teknisk register.

Muligens vil Kjetil Rekdal etter hvert utnytte det ved å spille fast med tre mann i midtforsvaret, la begge backene gå i angrep, som i andreomgangen i går, og bruke to mann på topp. En slik formasjon ble mer aktuell etter Newcastle-kampen, der 18-årige Daniel Fredheim Holm for første gang etter overgangen fra Skeid fikk vist at talentet strekker seg langt over 1. divisjon. Med Daniel som robust makker til Freddy dos Santos er VIF nærmere å løse fjorårets spissproblemer.

RBK LETER verken etter spisser eller formasjoner. På Lerkendal importeres det systematisk spillere som passer til klubbens egen stil. Det er den avgjørende grunnen til at den norske sammenlagtseieren kommer i Trondheim.